Ga naar de hoofdinhoud
Home Doen na het hardlopen
Vrouw doet strekoefening tijdens het hardlopen

Dit doe je het beste ná het hardlopen!

Als je regelmatig hardloopt, ontwikkel je op een gegeven moment een routine. Daarom is het belangrijk dat je jezelf meteen de juiste dingen aanleert! Wat je ná je training doet is namelijk heel belangrijk voor je herstel. Nieuwsgierig? We hebben 5 tips voor je op een rij gezet.

1. Verwissel na het trainen meteen je kleren

Zit je training erop? Gooi je kleren meteen in de wasmand. Want zelfs als je niet veel gezweet hebt, zijn ze de perfecte broeihaard voor bacteriën. Vochtige kleding kan je bovendien flinke rillingen bezorgen – zelfs op een warme, zomerse dag. Geen tijd om meteen te douchen? Wissel dan toch meteen van outfit als je thuiskomt. Zo houd je je spieren warm en soepel en stimuleer je een goede bloedcirculatie. Voor een goed herstel is het namelijk belangrijk dat verse zuurstof en voedingsstoffen je spieren kunnen bereiken. Dit zorgt er ook voor dat afvalstoffen je lichaam makkelijker kunnen verlaten. 

Let op: vergeet ook niet je hardloopschoenen in te wisselen voor een stevig paar schoenen. Want ook de spieren in je voeten zijn vermoeid geraakt.

2. Blijf actief

Waarschijnlijk wil je na het hardlopen jezelf trakteren op een middagje Netflixen. Doe het niet! Lichte activiteit is het beste voor je herstelproces. Zo blijft je bloed in beweging en kunnen je spieren zichzelf beter herstellen. Zorg daarom dat je de hele dag blijft bewegen. Loop een beetje rond door je huis, doe een paar lichte stretchoefeningen en haal diep adem. Als je toch een groot gedeelte van de dag zit of staat, kun je overwegen om compressiekousen te dragen. Zo voorkom je dat je bloed zich in je onderbenen ophoopt.

3. Eet gezond en vlak na de training

Eet bij voorkeur binnen 20 tot 30 minuten na je training. Als je direct naar je werk moet of andere verplichtingen hebt, zorg dan dat je een lunchtrommel met gezonde snacks klaar hebt staan. Zo kun je eventueel onderweg eten. Het is belangrijk dat je maaltijd genoeg eiwitten en een beetje vet heeft. Plus wat complexe koolhydraten om je energieniveau aan te vullen. Denk hierbij aan: chocolademelk, een volkoren boterham met kalkoen, amandelen of yoghurt. Drink ook voldoende water, zodat de vochtbalans in je lichaam weer goed is.  

Hoe verleidelijk het ook is: laat je niet volledig gaan, ook al heb je nog zo’n lange afstand gerend. De calorieën die je zojuist verbrand hebt, eet je er maar al te makkelijk weer aan – en dat is zonde.

4. Neem genoeg rust

Het klinkt als een goed idee: direct de tuin opknappen nu je toch vies en bezweet bent. Je kunt lekker het gras maaien, onkruid wieden, sneeuw scheppen of andere zware taken verrichten. Toch is het beter om dit even uit te stellen. Dit is namelijk een te grote belasting voor je toch al vermoeide spieren. Zeker als je gedeeltelijk uitgedroogd of ondervoed bent na je training. Het kan zelfs blessures veroorzaken. Stel je taken daarom een dag uit en geef jezelf genoeg tijd om ze van je lijstje te vinken.

5. Zorg voor minimaal één rustdag tussen de trainingsdagen

Onderschat je training niet. Ook als je langzamer of korter dan normaal hebt gelopen moet je lichaam herstellen. Iedere training heeft weer een ander effect op je lichaam. Behandel je lichaam als een tempel en zorg voor minimaal één rustdag tot je volgende run. Zo herstel je beter en pluk je binnen no-time de vruchten van al je harde werk.