Heb je vorig jaar je eerste huis gekocht of ga je je eerste huis kopen en zie je op tegen de belastingaangifte? Het is eenvoudiger dan je denkt en vaak krijg je als kersverse huiseigenaar zelfs geld terug van de Belastingdienst. Hoe leuk is dat!
Bepaalde kosten voor je eigen huis mag je voor de Belastingdienst aftrekken van je inkomsten. Daardoor wordt het inkomen waarover je belasting moet betalen lager. De belasting die je daardoor teveel hebt betaald, kun je via je jaarlijkse belastingaangifte terugvragen bij de Belastingdienst.
Elke maand betaal je een bedrag voor je hypotheek. Dit is deels rente over de openstaande lening en - afhankelijk van jouw hypotheekvorm - betaal je elke maand ook een stukje van de lening terug. De betaalde rente mag je onder bepaalde voorwaarden aftrekken. Aan het einde van het jaar geven hypotheekaanbieders hun informatie door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst vult deze gegevens alvast in op jouw aangifte. Je moet deze nog wel controleren en aanvullen.
In het jaar dat je je huis hebt gekocht, mag je de kosten aftrekken die je hebt gemaakt om je huis te kunnen kopen. Denk bijvoorbeeld aan de advieskosten van je hypotheekadviseur, de notariskosten, taxatiekosten en de kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie. Heb je een nieuwbouwhuis gekocht? Dan mag je mogelijk nog andere kosten aftrekken. Op de site van de Belastingdienst staat precies welke kosten jij mag aftrekken.
Als huiseigenaar moet je ook een deel van de waarde van je huis bij je inkomen optellen. Dat heet eigenwoningforfait. Daarover betaal je dus inkomstenbelasting. Elk jaar stelt de gemeente hiervoor vast hoeveel jouw woning waard is (WOZ-waarde). De gemeente geeft deze WOZ-waarde door aan de Belastingdienst en die vult dat alvast in op je belastingaangifte. Ook deze moet je alleen nog controleren. Meestal is het bedrag dat je van je inkomen mag aftrekken hoger dan het bedrag dat je erbij op moet tellen. In dat geval krijg je dus geld terug van de Belastingdienst.