Ga naar de hoofdinhoud
Fietsaccu gevallen
Man vervangt een fietsaccu | a.s.r.

Fietsaccu gevallen? Dit moet je doen

12 februari 2024
Het gebeurt iedereen wel eens: je komt terug van de supermarkt en treft je fiets hulpeloos op de grond aan. Irritant, maar geen ramp. Je hijst je stalen ros overeind en fietst vrolijk verder. Heb je een elektrische fiets? Dan is het nét iets anders. Een gevallen fietsaccu kan namelijk gevaarlijk zijn. Zo kan ‘ie bijvoorbeeld zomaar in brand vliegen! Wat moet je doen als je je fietsaccu hebt laten vallen? Kun je ‘m nog gebruiken? En hoe herken je een beschadigde fietsaccu? In deze blog lees je er alles over.
Je fietsaccu in brand: hoe kan dat?
De accu is het meest kwetsbare onderdeel van een e-bike. Deze zit namelijk vol accucellen, met daarin sterk ontvlambare metalen zoals lithium-ion. De klap van een val kan ervoor zorgen dat de cellen verschuiven. Er ontstaat dan kortsluiting, die weer brand veroorzaakt. Je accu kan dus zomaar ineens in lichterlaaie staan, en die brand is heel moeilijk te blussen. Contact met water zorgt namelijk dat er giftig gas vrijkomt. 
Waaraan herken je een beschadigde fietsaccu?

Het is aan de buitenkant vaak lastig te zien of je accu beschadigd is. Een kleine tik kan er al voor zorgen dat het gevaarlijk is om opnieuw op de fiets te stappen. Gelukkig zijn er toch verschillende factoren waaraan je een beschadigde fietsaccu kan herkennen. We hebben ze even voor je op een rijtje gezet:

  • Er lekt vloeistof uit je accu.
  • Je accu is heter dan normaal.
  • Er komt een sterke geur vanaf.
  • Je accu rookt.
  • Er komen vonken van je accu af.
Herken je één van deze dingen? Stap dan niet meteen opnieuw op je elektrische fiets!
Hoe vaak vliegt een fietsaccu in brand? 
Het klinkt nu misschien alsof je op een rijdende tijdbom stapt wanneer je een rondje wilt gaan fietsen. Gelukkig komt een brandende fietsaccu maar heel weinig voor in vergelijking met bijvoorbeeld smartphones. Die zijn namelijk ook uitgerust met lithiumbatterijen. Wel is het verstandig om de accu van je elektrische fiets even te laten checken als je je ‘m hebt laten vallen. 
De accu van je elektrische fiets laten vallen, en nu?
Het is zonde als je een perfect werkende fietsaccu weg moet gooien omdat ‘ie gevallen is. Gelukkig hoeft dat ook niet! Met speciale testapparatuur kunnen fietsspecialisten achterhalen of jouw accu nog veilig is. Ga dus nooit zelf op onderzoek uit. Gebruik de accu niet meer voordat je naar de fietsspecialist gaat, en leg ‘m ook niet aan de oplader. Zo kan er niks vervelends gebeuren.
Wat moet je doen als je fietsaccu brandt?
Zie je rook of vonken van de accu van je e-bike komen? Blussen helpt niet. Het enige dat je kan doen is je accu volledig laten opbranden. Zorg wel dat dit op een veilige plek gebeurt. De stoffen die vrijkomen bij het verbranden van lithium zijn namelijk giftig. Leg de accu buiten in een emmer water neer en wacht totdat ‘ie helemaal opgebrand is. Dit kan meerdere uren duren.
Hoe voorkom je schade aan je accu?
Niemand wil natuurlijk met een brandende bagagedrager door de straten fietsen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om schade aan je accu te voorkomen en de kans op brand te verkleinen. Bewaar je accu bijvoorbeeld altijd op kamertemperatuur. Een fietsaccu kan namelijk niet goed tegen hoge of lage temperaturen. Het is dus het beste om je e-bike niet in een schuurtje te bewaren. Ook is het goed om je accu niet de hele nacht aan de lader te leggen. Laad ‘m op totdat ‘ie vol is en verwijder daarna de lader.
Meer tips van a.s.r. duurzaam wonen
Wil je je huis veiliger maken, duurzamer wonen of bijvoorbeeld je energierekening verlagen? Op a.s.r. duurzaam wonen lees je ervaringsverhalen en vind je praktische tips om je huis en tuin te verduurzamen. Waar ga jij mee aan de slag? 

Meer verhalen over Verzekeren