Ga naar de hoofdinhoud
Home gezonde gewoontes
Visueel beeld van hoofd met daarop post-its geplakt met verschillende acties

De invloed van je brein op ‘gewoontes’

05 mei 2021

Wist je dat tot wel 90% van jouw dagelijkse handelingen bestaat uit gewoontes? Dat is niet zo gek, want gewoontes zijn super nuttig bij het behalen van jouw doelen én kosten weinig energie. Je hoeft er namelijk niet over na te denken of en wanneer je ze uitvoert. Je gewoontes veranderen is daarom vaak lastig, want dan moet je opeens wél gaan nadenken over de handelingen die je doet. Je brein speelt hier een grote rol in. Zo word je iedere dag onbewust getriggerd om bepaald gedrag te laten zien. En door hier op een slimme manier op in te spelen wordt het aanleren van nieuwe, gezonde gewoontes een stuk makkelijker!

De habit-loop
Om een gewoonte aan te passen of een nieuwe gewoonte te vormen is het belangrijk om te weten hoe dit in je brein werkt. En dat kunnen we het beste uitleggen aan de hand van de habit-loop. Deze bestaat uit drie onderdelen waarvan de ‘gewoonte of routine’ er één is.

Voorbeeld: Stel je hebt moeite met slapen en je hebt jezelf daarom als doel gesteld om geen koffie meer te drinken in de middag. Een gewoonte die al jaren in je systeem zit. Je vindt het vooral lastig om deze gewoonte te veranderen omdat je rond drie uur vaak een dipje krijgt.

Trigger

Bijna iedere gewoonte start met een trigger. Dit kan een geur, gevoel of gebeurtenis zijn waardoor je brein het startsignaal krijgt om bepaald gedrag te vertonen. In dit geval is de aanleiding het dipje waardoor je je moe en futloos voelt.

Routine
Hierna volgt de routine: een onbewuste reactie op de trigger. In ons voorbeeld zorgt het dipje ervoor dat je op de automatische piloot naar de koffiemachine loopt en een kop koffie zet.
Reward
Het laatste onderdeel is de reward (beloning): het voldane gevoel nadat de handeling voltooid is. Je had namelijk last van een dipje, hebt koffie gehaald en door de cafeïne voel je je nu weer fit en energiek!
Je gewoonte veranderen

Wil je een nieuwe gewoonte starten of een bestaande gewoonte veranderen, dan moet je deze net zo vaak herhalen tot het een routine wordt. Daarbij is het makkelijker om een bestaande gewoonte aan te passen dan om een nieuwe gewoonte te creëren. Denk daarom in kleine stapjes. Want hoe kleiner de verandering, hoe sneller het een gewoonte wordt.

Zo zou je bij bovenstaand voorbeeld van minder koffie drinken, kunnen proberen om de koffie te vervangen voor een stuk fruit. Om de verandering zo klein mogelijk te maken zet je daarom het beste een bakje met fruit bij het koffieapparaat. Op deze manier maak je het voor jezelf makkelijk om binnen je bestaande routine voor het fruit te kiezen i.p.v. voor de koffie. Wil je juist meer water drinken? Dan zou je dit aan je bestaande koffieroutine kunnen toevoegen: iedere keer dat je een kop koffie haalt moet je óók een glas water drinken.


Meer verhalen over {0}