Het nieuwe jaar is altijd een mooi moment voor goede voornemens en nieuwe doelen. Laten we dit jaar voornemens maken die niet alleen voor onszelf zijn, maar voor de planeet. Groene voornemens in plaats van goede voornemens. Met deze groene voornemens verklein je je CO2-footprint en vergroot je je handprint en ga je voor een duurzaam leven.
Afvallen staat elk jaar bovenaan het lijstje van goede voornemens. Bij je groene voornemens wil je ook afvallen, maar dan van afval. En vooral van wegwerpplastic. Gebruik een eigen waterfles, een eigen koffiemok en een herbruikbare boodschappentas voor naar de super. En kies vaker voor niet-voorverpakte producten.
Het kopen van nieuwe spullen heeft een enorme milieu-impact, want er wordt al veel CO2 uitgestoten voordat het product in de winkel ligt. Denk dus wat minder in nieuw en wat meer in tweede kans. Vooral bij kleding telt dit op, want de kledingindustrie is ook nog eens de tweede meest vervuilende industrie ter wereld. Tweedehands koop je via Marktplaats, de kringloopwinkel en via apps. Of ruil of deel met buren, vrienden en familie. En is iets stuk, repareer het dan. Ook goed voor je portemonnee!
Een Dry January qua watergebruik is het hele jaar een goed voornemen. Je kunt bijvoorbeeld korter douchen. Doe je dat een minuut korter, dan bespaar je jaarlijks zo’n 6.000 liter water. Spotify helpt je om de tijd in de gaten te houden. Zoek naar ‘5 minute long songs’ en je hebt keuze uit genoeg liedjes. Of vang het water op voordat het douchewater warm is, daar maak je je planten blij mee. Datzelfde geldt voor regenwater in een regenton of een gieter die je buiten hebt staan. Dan hoef je in de zomer geen schoon drinkwater te gebruiken voor je balkon- of tuinplanten.
In Nederland kopen we ruim 2 keer zo veel vlees als 50 jaar geleden. Als je bedenkt dat een kilo rundvlees qua uitstoot gelijk staat aan 180 kilometer autorijden heeft die verdubbeling van onze vleesconsumptie flinke impact op het milieu. Kook daarom eens wat vaker vegetarisch en eet kleinere porties vlees. Zo’n 40% van de Nederlanders noemt zichzelf inmiddels flexitariër en laat vlees dus vaker staan.
Door je huis te isoleren kun je je energierekening omlaag brengen. Naast een lagere energierekening verbeter je het wooncomfort en is het ook nog eens goed voor het milieu. Denk bij maatregelen aan tochtstrips op ramen en deuren, radiatorfolie achter je verwarming en isolatie om je verwarmingsbuizen. Of simpele dingen als de gordijnen achter de verwarming hangen, in de winter een vloerkleed neerleggen en zorgen dat je de deuren dicht houdt zodat er geen warmte kan ontsnappen. Met deze simpele aanpassingen zit jij er strakjes warmpjes bij. Kijk ook op ons platform Duurzaam Wonen.
Door te kiezen voor producten die zo dicht mogelijk bij je woonplaats worden geproduceerd, steun je de lokale ondernemers en ben je verzekerd van lekkere verse producten waar minder transport voor nodig is. Biologisch geteelde groente en fruit zijn duurzamer omdat de producten op natuurlijke manier zijn geteeld. Een peer of appel uit de buurt is goed voor jou en de boer. Ook belangrijk: koop duurzaam. Onze kledingkast hangt vol met kleren die we nooit dragen. En we gooien veel kleding weg. Zonde, Ook omdat de kledingindustrie een van de meest vervuilende is. Gelukkig zijn er genoeg kledingmerken en -bedrijven die rekening houden met natuur, milieu en mens.
Laten we vooral ook dit jaar oog houden voor de mensen die het moeilijk hebben en het verschil blijven maken in de buurt of als vrijwilliger. Doe eens boodschappen voor iemand die de deur niet uit kan, kook een maaltijd extra voor een alleenstaande buurvrouw of geef aan de Voedselbank. Natuurlijk kan je ook maandelijks een donatie doen aan een wisselend goed doel.
We werken meer thuis dan voor corona, dat scheelt al. Maar ook voor de kleine ritjes kun je prima de fiets gebruiken of wandelen. Of gebruik deze tijd om je te oriënteren op een elektrische auto. Dat scheelt over de hele levensduur van de auto 50% CO2-uitstoot. Uiteraard is het openbaar vervoer ook een duurzame optie
Lees ook:
Duurzaam reizen: 10 tips om je vakantiereis te verduurzamen
8 tips voor duurzaam privévervoer
Het volhouden van goede voornemens is een stuk leuker en makkelijker als je het samen doet. Daag daarom je vrienden uit om met jou mee te doen. Spreek samen bijvoorbeeld af een maand lang geen nieuwe kleren te kopen, geen vlees te eten of de volgende aankoop uitsluitend tweedehands te kopen. Of doe een energy battle om zoveel mogelijk energie te besparen. Je kunt ook al afspraken maken om met z’n allen mee te doen aan de World CleanUp Day en vast te oefenen door elke maand in je omgeving afval op te rapen. Goed voor het milieu en ook nog eens gezellig!
Ben je al heel goed bezig en doe je alle bovenstaande dingen al? Of kun jij jezelf er nog niet goed toe zetten om wat meer te verduurzamen? Dan is overstappen naar een duurzame bank of verzekeraar het makkelijkste uit te voeren voornemen. Zonder dat jij iets hoeft te doen of te laten, zorgt je bank of verzekeraar dat er met jouw geld goede dingen worden gedaan. Ze investeren jouw geld in dingen die goed zijn voor de planeet, zoals groene energie. Kijk op de Eerlijke Geldwijzer voor de meest duurzame bank en verzekeraar.