Ga naar de hoofdinhoud
Groenere en koelere tuin
Afbeelding van een man en vrouw aan het tuinieren

Een groenere én koelere tuin met gemeentesubsidie!

08 oktober 2024

Dat vergroenen van je tuin beter is voor het milieu wist je waarschijnlijk al wel. Maar wist je dat je hiermee jouw tuin ook veel comfortabeler maakt? Een tuin vol tegels wordt in de zomer namelijk al snel (te) heet. En hoe groener, hoe koeler. Nóg een goede reden om je tuin te vergroenen dus… De helft van de Nederlandse gemeenten verstrekt hiervoor zelfs subsidie!

Voordelen van het vergroenen van je tuin

Door het plaatsen van beplanting in je tuin ontstaat er meer schaduw en verdampt er meer water. Dit maakt een tuin met veel groen ‘s zomers al snel 5 tot 10 graden koeler dan een tuin vol tegels. Daarnaast zorgt een groene tuin voor meer biodiversiteit; insecten en dieren hebben hier simpelweg meer leefruimte en voedsel tot hun beschikking. Tenslotte vermindert een groene tuin ook nog de kans op waterschade. Door klimaatverandering valt er namelijk steeds vaker heel veel regenwater in een korte tijd. En in een tuin met bomen en planten kan de bodem al dit water makkelijker opnemen dan in een tuin vol tegels.

Manieren om je tuin te verduurzamen

Naast het vervangen van tegels door groen zijn er nog meer manieren om je tuin te verduurzamen. Zoveel mogelijk duurzame materialen gebruiken bijvoorbeeld, zoals hout dat voorzien is van het FSC-keurmerk. Gebruik ook liever geen bestrijdingsmiddelen, maar stimuleer juist natuurlijke ongediertebestrijders, zoals vogels, egels, spinnen en spitsmuizen. Deze natuurlijke vijanden van ongedierte kun je lokken met het aanleggen van een goede bodembedekking en het planten van bloemen. Zelfs water geven van je tuin kun je duurzaam doen! Door het plaatsen van een waterton onder je regenpijp vang je regenwater op dat je tijdens droge perioden kan gebruiken. Ben je op zoek naar nog meer informatie om je tuin te verduurzamen? Bekijk dan de Groene Gids van KennisNatuurlijk!.

Subsidies van gemeenten voor verduurzamen

Meer dan de helft van de 342 Nederlandse gemeenten verstrekt woningeigenaren in 2024 subsidie om hun tuin te verduurzamen. Zo kan je bijvoorbeeld in 125 gemeenten subsidie krijgen voor het verwijderen van tegels. Wil je weten of je in jouw gemeente ook subsidie kan krijgen voor het vergroenen van je tuin? Check dan de groene subsidiewijzer van Milieu Centraal. Voor iedere gemeente vind je hier een actueel overzicht van de beschikbare subsidies, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een regenton of het vervangen van tegels door planten.

Duurzamer wonen voor iedereen

Bij a.s.r. zetten we ons dagelijks in om duurzamer wonen voor zoveel mogelijk mensen aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld met onze Verduurzamingshypotheek, waarmee je een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek kan lenen om je woning energiezuiniger te maken. Ook kun je bij a.s.r. je woning en inboedel duurzaam verzekeren. Heb je een keer schade? Dan kun je die duurzaam laten herstellen via ons netwerk van duurzame herstelpartners. Ook kun je kiezen voor een extra dekking 'verduurzaming bij schade'. Je mag dan 10% van het schadebedrag besteden aan verduurzaming. Duurzaam wonen is voor a.s.r. een belangrijk onderdeel van een bewustere levensstijl. Meer hierover lees je over op onze themapagina Duurzaam wonen.

Ruben Leendertse

Meer verhalen over Duurzaam Leven