Welk apparaat veroorzaakt het vaakst brand door kortsluiting: de koelkast of de oven? We vroegen het jullie in een poll op Facebook. De meerderheid stemde voor de koelkast. Dat klopt! Maar hoe kan dat, en hoe voorkom je kortsluiting?
Stroomdraden hebben een isolatielaag die kan beschadigen door bijvoorbeeld water, warmte en stof. Als één of meer kabels elkaar raken (bijvoorbeeld omdat de isolatielaag stuk is) ontstaat er kortsluiting. Dan wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm, en zo kan er brand ontstaan.
Lees ook: Doe het zelf - voorkom woningbrand
De kans dat je kortsluiting krijgt in de keuken is groot: deze apparaten zijn vaak ingebouwd, waardoor het schoonmaken extra lastig gaat. Zo kan stof ophopen achter je koelkast. Bovendien is je koelkast vochtig én staat deze continu aan. Met een beetje pech krijg je stof, vocht en beschadigde stroomdraden bij elkaar en ontstaat er kortsluiting. Dit ontstaat daar vaker dan in welk ander apparaat dan ook in de keuken, zo blijkt uit onze cijfers.
Lees ook: Oververhitting accu steeds vaker de oorzaak van woningbrand
Wat moet je doen als er toch brand uitbreekt? Dan moet je allerlei zaken regelen, waar je liever niet mee te maken had gehad. Waar je dan allemaal aan moet denken, hebben we voor je op een rij gezet.