Ga naar de hoofdinhoud
Home Hoeveel spaargeld heb je nodig voor je eerste huis?
Man en vrouw kijken aan de keukentafel of zij voldoende spaargeld hebben voor de aankoop van hun eerste huis

Hoeveel spaargeld heb je nodig voor je eerste huis?

15 december 2023

Ga je in 2023 je eerste huis kopen? Dan heb je eigen geld nodig voor de kosten koper. Je hypotheek mag namelijk niet hoger zijn dan de marktwaarde van je huis. De kosten koper moet je dus betalen met je eigen geld. Hoeveel eigen geld heb je dan eigenlijk nodig voor de aankoop van je eerste huis?

Sinds 2018 mag je wettelijk niet meer lenen dan 100% van de waarde van het huis dat je gaat kopen. Als starter heb je geen overwaarde uit een vorig huis. Als je geen of onvoldoende spaargeld hebt, dan heb je de volledige hypotheek dus nodig voor de koopsom van je huis. De bijkomende kosten voor de aankoop van je huis moet je dan met eigen geld betalen. Veel starters rekenen hiervoor op financiële steun van hun ouders. Het is vanaf 1 januari 2023 mogelijk om maximaal € 27.231 belastingvrij te schenken, als de ontvanger dit gebruikt voor de aankoop van een huis. Je ouders kunnen hun spaargeld of de overwaarde van hun eigen woning gebruiken voor een schenking. Wil of kun je niet op steun van je ouders rekenen, dan moet je dus sparen. Maar hoeveel spaargeld heb je dan eigenlijk nodig?

Welke kosten moet je rekening mee houden bij de aankoop van je huis?

Voor de aankoop van een bestaande woning heb je te maken met verschillende kosten, ook wel samengevat als kosten koper. Houd rekening met kosten voor de notaris, de taxatie van je woning, hypotheekadvies, overdrachtsbelasting en eventueel de premie voor de Nationale Hypotheek Garantie. Hieronder lees je met welke bedragen je rekening moet houden.

Kosten notaris en hypotheekadvies
Voor de notaris en advieskosten van je hypotheekadviseur zijn geen vaste bedragen. Informeer daarom bij allebei vooraf naar hun tarief. 

Taxatiekosten
Om de waarde van je woning te bepalen moet de woning worden getaxeerd. Bij a.s.r. kan de waarde op verschillende manieren worden vastgesteld en hangt af van de hypotheek die je kiest en de verhouding tussen de lening en de waarde van de woning. Zo maakt a.s.r. voor de DigiThuis hypotheek gebruik van een waardebepaling van Calcasa. Dat kost jou helemaal niets. Voor de WelThuis hypotheek en de Startershypotheek kun je voor leningen tot 90% van de waarde van de woning een voordelige desktoptaxatie aanleveren. Kijk op de website van desktoptaxatie.nl voor het actuele tarief. Voor leningen die hoger zijn, hebben we een taxatierapport nodig van een taxateur. 

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Denk je erover om een lening met Nationale Hypotheek Garantie te kiezen? Lees dan eerst meer over de voorwaarden en voordelen van NHG in ons blog: Een hypotheek met NHG, wat betekent dat?

Overdrachtsbelasting
Ben jij (en jouw partner) tussen de 18 en 35 jaar?  Dan kun je onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van de startersvrijstelling. Dan betaal je geen overdrachtsbelasting over de aankoop van je huis. Zo mag de woning bijvoorbeeld niet duurder zijn dan € 510.000. Voldoe je niet aan alle voorwaarden? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Lees alles over de voorwaarden van de startersvrijstelling in het blog Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je als starter?

Houd er rekening mee dat je naast de aankoopkosten, ook geld nodig hebt voor de verhuizing en eventueel het opknappen en inrichten van je huis.

Kredietwaarschuwing met de tekst: Let op. Geld lenen kost geld
Maximale hypotheek en extra lenen voor verduurzaming
Vanaf 1 januari 2024 is het energielabel van de woning ook belangrijk voor het bedrag dat je maximaal mag lenen. Voor een woning met een goed energielabel kun je meer lenen dan voor een woning met een slecht energielabel. Heeft jouw woning een slecht energielabel? Dan kun je wel meer lenen om je woning energiezuiniger te maken. Lees meer hierover in het blog Hoeveel kun je maximaal lenen voor je huis? 
Startershypotheek

Laat je goed adviseren over de hypotheek. Kijk je alleen naar de laagste rente of ook naar de andere voorwaarden en de looptijd? Zo kun je de startershypotheek van a.s.r. bijvoorbeeld je kiezen voor een langere looptijd tot zelfs 40 jaar. Doordat je langer de tijd neemt om je lening terug te betalen, zijn je maandlasten lager. Je betaalt wel langer door, waardoor de totale lasten hoger zijn. Zo houd je elke maand wat meer ruimte over om te leven, om je spaarrekening aan te vullen. Ook geeft het meer financiele zekerheid als je inkomen onzeker, lager wordt of als je straks bijvoorbeeld minder wilt gaan werken of hogere kosten hebt omdat er kinderen komen.

Birgit Johansson

Meer verhalen over Hypotheek