Als ondernemer is je bedrijf je lust en je leven. Je grootste nachtmerrie? Dat er iets met je bedrijf gebeurt! Helaas krijgt jaarlijks ongeveer tien procent van de bedrijven te maken met diefstal. Daarom is het heel belangrijk om hier maatregelen tegen te nemen. Wees inbrekers altijd een stap voor met deze tips!
Inbraakpreventie is een breed begrip. Het bestaat uit alle maatregelen om de kans op inbraak bij je bedrijf zo klein mogelijk te maken. De meeste mensen denken daarbij meteen aan goede sloten. Die zijn natuurlijk heel belangrijk, maar inbraakpreventie is breder dan dat! Ook de aanschaf van een goede alarminstallatie en het aansluiten van beveiligingscamera’s zijn bijvoorbeeld onderdelen van goede zakelijke inbraakpreventie.
Zorg je voor goede inbraakpreventie, dan verklein je de kans op inbraak. Simpel! Natuurlijk is inbraak nooit honderd procent te voorkomen, maar met een paar goede maatregelen wordt de kans op een inbraak wel een stuk kleiner. Inbraakpreventie is belangrijk voor alle ondernemers; inbrekers richten hun pijlen lang niet alleen op bedrijven die luxe artikelen verkopen. Tref daarom altijd goede maatregelen om de kans op inbraak zo klein mogelijk te maken.
Lees ook: Wat te doen na inbraak?
1. Zorg voor een goede sleuteladministratie
Maak gebruik van goede sleutels. Certificaatsleutels zijn niet na te maken, behalve door degene met het bijbehorende certificaat. Houd ook goed bij wie welke sleutels heeft en laat medewerkers die een sleutel van je pand hebben altijd hun handtekening zetten voor ontvangst. Controleer daarnaast ook regelmatig of iedereen de sleutel nog heeft. En heel belangrijk: vergeet niet om oud-medewerkers hun sleutel te laten inleveren.
2. Laat bezoekers zich bij binnenkomst altijd melden
Heb je een receptie? Laat iedere bezoeker zich daar dan eerst melden. Zo weet je altijd wie zich in je pand bevindt! Heb je een kleiner bedrijf zonder receptie? Laat bezoekers dan alleen op afspraak binnen. Laat daarnaast altijd een medewerker meelopen met de bezoeker en zorg eventueel dat de bezoeker herkenbaar is door middel van een hesje of een keycord.
3. Zorg voor goede sloten die voldoen aan het SKG-keurmerk
Doe de deur goed op slot! Plaats hang- en sluitwerk dat voorzien is van SKG-sterren. SKG is de onafhankelijke Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze stichting maakt gebruik van een sterrensysteem om de inbraakveiligheid van een gebouw aan te geven. Doe daarnaast ramen altijd van binnenuit op slot en verwijder daarna de sleutel. Laat natuurlijk ook geen reservesleutels van deuren en ramen slingeren buiten het gebouw, en houd goed bij wie allemaal een sleutel heeft van je pand.
Meer tips om inbraak te voorkomen? Zo houd je inbrekers buiten de deur!
4. Investeer in een goed inbraakalarm voor je bedrijfspand
Stel je voor: ondanks goede sloten is er toch een inbreker je pand binnengekomen. Verloren zaak dus? Niet als er een alarm afgaat zodra de inbreker binnen is! Het harde geluid schrikt af en er wordt een melding verstuurd. Zorg dat je weet wie deze melding ontvangt en spreek af wie verantwoordelijk is om naar het pand te gaan. Er zijn alarmsystemen die bediend worden met een code en systemen die met een tag bestuurd worden.
Belangrijk: houd goed bij wie de code kent of de tag in bezit heeft. En laat je inbraakalarmsysteem altijd aanleggen door een beveiligingsbedrijf met een BORG- of VEB-keurmerk.
5. Plaats beveiligingscamera’s bij je bedrijf
Beveiligingscamera’s zijn een goede manier om inbrekers buiten de deur te houden. Met internetcamera’s kun je ook thuis live meekijken op de beelden. De meeste geavanceerde camera’s kunnen daarnaast ook draaien, inzoomen en zelfs kentekens herkennen.
6. Check je beveiliging regelmatig
Na een verbouwing kan het zijn dat sommige delen van je bedrijf niet meer optimaal beveiligd zijn. Je inbraakalarmsysteem moet dan worden aangepast of uitgebreid. Controleer daarom alle veiligheidsmaatregelen of laat een extern beveiligingsbedrijf dit doen.
Wat als je toch te maken krijgt met inbraak bij je bedrijf? Met onze bedrijfsgebouwenverzekering ben je goed verzekerd tegen schade door inbraak. Is er ook echt iets gestolen uit je bedrijf? Dan ben je verzekerd met de inventaris- en goederenverzekering. Heb je meerdere zakelijke verzekeringen bij ons, dan krijg je tot 10% korting op het gehele pakket.
Lees verder: ons zakelijk voordeelpakket op Voordeelpakket Bedrijven.