Ga naar de hoofdinhoud
Home Je huisdier meenemen op vakantie
honden op het strand

Je huisdier meenemen op vakantie

11 juni 2019

Wil je je huisdier meenemen op vakantie? Vaak kan dat. Het is handig om te weten waar je aan moet denken, daarom hebben wij dat voor je op een rij gezet.

Binnen Europa
  • Net als jij heeft je kat, hond of fret een paspoort nodig om naar het buitenland te mogen. Hiervoor moet je dier ook gechipt zijn, dat kan je regelen bij de dierenarts. Voor honden en katten geldt dat ze ingeënt moeten zijn tegen rabiës (hondsdolheid).
  • Gezondheidsverklaring: neem je een knaagdier, vogel, vis of amfibie mee? Dan is een gezondheidsverklaring van de dierenarts vaak voldoende. 
  • Niet alle hondenrassen mogen alle landen in. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn kruisingen van de American Staffordshire terriër, Staffordshire bull terriër, mastiff, boerboel, tosa en rottweiler niet welkom. In Duitsland moeten honden groter dan 40 centimeter en zwaarder dan 20 kilo altijd aangelijnd zijn en de eigenaar moet altijd een muilkorf mee hebben. In Italië en Oostenrijk geldt op sommige plaatsen een aanlijn- en muilkorfplicht. Het is dus aan te raden om contact op te nemen met de ambassade van het land waar je naartoe gaat om de recente eisen die gesteld worden op te vragen.

Buiten Europa
  • Als je buiten Europa reist, is het handig om te controleren of je je dier ook weer mee terug naar Nederland mag nemen. Dat kan je opzoeken op de speciale site van de NVWA
  • Op de website van het LICG vind je een lijst met invoereisen per land buiten Europa.
  • Buiten Europa ga je meestal met het vliegtuig. Vraag vooraf wat de kosten zijn voor het meereizen van je dier. Deze verschillen per vliegtuigmaatschappij.
Controleren bij de ambassade

Vraag bij de ambassade van het land waar je naartoe reist even na of je nog meer moet regelen. In sommige landen moet je dier bijvoorbeeld eerst in quarantaine, of een bloedonderzoek. Het klinkt als een hoop geregel, maar met één telefoontje of mailtje ben je al een hoop wijzer. Zoek op de website van de Rijksoverheid de ambassade van jouw vakantieland. Vergeet niet dat je niet alleen de regels checkt van het land waar je naartoe gaat, maar ook van de landen waar je onderweg (misschien) doorheen reist. Als je met de auto naar Spanje gaat, is het dus slim om ook de regels van België en Frankrijk te controleren.

 

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Doorlopende reisverzekering