Ga naar de hoofdinhoud
Home koken voor jezelf na een scheiding 6 tips
Afbeelding van een man die groente aan het koken is

Slim en duurzaam koken voor jezelf na een scheiding: 6 tips

01 maart 2024
6 tips voor betaalbaar, duurzamer en leuker koken

Scheiden is emotioneel een grote uitdaging, maar in praktische zin verandert er ook veel. Koken voor jezelf is één van die dingen. Misschien kook je de ene dag voor je kinderen en de andere dag alleen voor jezelf. Hoe zorg je er dan voor dat koken voor jezelf leuk wordt? In dit blog delen we inspiratie en handige tips om gemakkelijk voor 1 persoon te koken. En we laten zien hoe je kosten bespaart en minder voedsel verspilt.

Tip 1: Kook vooruit

Sommige mensen koken voor meerdere dagen vooruit. In het Engels ‘meal preppen’ genoemd. Hiermee bespaar je geld en sta je niet elke dag in de keuken. Begin klein en kook bijvoorbeeld voor 2 dagen. De tweede portie bewaar je voor morgen of vries je in. Restjes bewaar je maximaal 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. En kook je regelmatig voor je kinderen? Kook dan voor het oude aantal personen van je gezin. De extra maaltijd eet je dan op een dag zonder de kinderen.

Tip 2: Creatief met restjes

Voorkom voedselverspilling door creatief om te gaan met restjes. Restjes groenten gebruik je bijvoorbeeld gemakkelijk in omeletten, soepen of roerbakgerechten. Ga nog een stap verder door het snijafval van groenten te gebruiken voor een bouillon. Heb je kookinspiratie nodig? Gebruik dan een product dat je hebt liggen als basis voor een maaltijd. Heb je bijvoorbeeld een broccoli? Zoek dan online op recepten met broccoli erin. Gebruik bijvoorbeeld de receptenzoeker van het Voedingscentrum. Zo kom je op nieuwe ideeën, gooi je niets weg en bespaar je geld.

Wat is gezonde voeding? Zo eet en drink je elke dag gezond

Tip 3: Zorg voor een basisvoorraad ingrediënten voor gemakkelijke maaltijden 

Leer jezelf om een paar gemakkelijke maaltijden te maken. Denk aan een simpele pasta, curry of een AVG’tje (aardappelen, vlees/vega, groente). Je zult merken dat je deze maaltijden al snel op de automatische piloot klaarmaakt. Vul je basisvoorraad aan met ingrediënten voor deze recepten die langer houdbaar zijn. Bijvoorbeeld pasta, linzen, rijst, ansjovis en tomatenblokjes. Op die manier hoef je alleen nog wat verse ingrediënten in te kopen. Zie hiervoor de volgende tip.

Tip 4: Koop slim en duurzamer in

Kijk eerst wat je nog in huis hebt en of dat nog goed is. Daarna maak je een boodschappenlijstje. Bedenk daarbij welke producten je in meerdere gerechten kunt gebruiken. Zo is bloemkool of broccoli lekker in een AVG’tje, maar ook in een curry. Koop als duurzame keuze Nederlandse seizoensgroenten en -fruit. Deze producten kosten weinig energie om te verbouwen en te vervoeren. Zie de seizoensgroente- en fruitkalender van het Voedingscentrum voor meer info per maand.

Biologische groente- en/of fruittas

Koop je graag biologisch maar ben je alleen? Dan is een kleine groente- en/of fruittas (voor 1 persoon) bij een biologische winkel misschien een idee. Zo bespaar je op biologische producten en je hebt gelijk een basis voor je maaltijd (zie tip 2). In de tas zitten meestal ook recepten die je op weg helpen.

Duurzamer eten programma

Schrijf je in voor ons duurzamer eten programma en verduurzaam stap voor stap je maaltijden. Je ontvangt 4 weken lang elke week een themamail over duurzamer eten.

Tip 5: Maaltijdboxen- en pakketten

Wil je nog meer gemak? Overweeg dan een abonnement op een maaltijdbox die bij je thuis wordt bezorgd. Een andere mogelijkheid zijn de maaltijdpakketten die je vindt in de supermarkt. Voordeel hiervan is dat je precies genoeg eten koopt. Je bespaart geld met de vele (welkomst)kortingsacties op maaltijdboxen- en pakketten.

Tip 6: Geniet weer van alleen eten

Weer gaan genieten van alleen eten vraagt om een andere kijk. We begrijpen heel goed dat je samen eten gezelliger vindt. Maar jij bepaalt nu helemaal zelf wat en wanneer je wilt eten. En mislukt er iets in de keuken? Niet erg, want je hoeft met niemand rekening te houden. Gebruik je herwonnen vrijheid ook om eens met je bord op schoot een serie of film te kijken. Of ga eerst uitgebreid wandelen of fietsen en eet later.

Lees meer over wat er komt kijken bij scheiden op onze themapagina Uit elkaar gaan.

Meer tips voor duurzaam leven

Wil je graag bewuster leven? Bekijk dan onze tips over duurzaam leven. Van minder kopen tot duurzamer op vakantie.

Maarten Hermans

Meer verhalen over Uit elkaar gaan - life event