Als hardloopcoach heb ik al heel wat mensen geholpen bij de start van hun hardloopavontuur. Ik krijg vaak vragen over allerlei dingen waar je als (beginnend) hardloper tegenaan loopt. Ik heb de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje gezet en gebundeld in een blog. Hopelijk helpt het jullie om op een leuke en blessurevrije manier te kunnen blijven hardlopen.
Marc: Je kunt overwegen om vóór je begint met hardlopen een sportmedische keuring te laten doen. Zeker als je bijvoorbeeld rookt, wat te zwaar bent of hartproblemen in de familie hebt. Bij zo’n keuring (deze wordt niet vergoed door de zorgverzekering) onderzoekt een sportarts je bloeddruk, vetpercentage, hart- en longfunctie en urine. Ziet hij geen medische bezwaren, dan kun je van start.
Marc: In het begin moet je lichaam wennen aan de hardloopactiviteit. Je kan spierpijn in kuiten en bovenbenen krijgen, maar dit moet voor een volgende training weer over zijn. Heb je toch nog spierpijn? Neem dan een extra dag rust. De meeste beginnende lopers krijgen na vier tot zes weken voor het eerst een (kleine) blessure. Vooral klachten rond de enkel, knie en het scheenbeen komen veel voor. Voel je een beginnend pijntje of een scherpe pijn die niet op spierpijn lijkt? Neem dan een paar dagen extra rust. Begint de pijn tijdens het lopen? Stop dan meteen en gun jezelf de tijd om te herstellen. En als het niet weggaat of erger wordt, neem dan contact op met je huisarts of een fysiotherapeut.
Tip: wegen en paden lopen vaak bol om te zorgen dat er geen water op blijft staan. Als je altijd aan dezelfde kant loopt, kan dat tot een blessure leiden. Probeer daarom af te wisselen door langs de linker- en de rechterkant van de weg te lopen. Je moet natuurlijk wel rekening houden met de rest van het verkeer.
Marc: De vragen over onderbeen- en scheenbeenklachten lijken erg veel op Shin Splint ook wel MTSS (Mediaal Tibiaal Stress-Syndroom) genoemd. Shin Splints ontstaan door overbelasting van de scheenbeenspieren. Bij een irritatie van het scheenbeen en/of de scheenbeenspieren is het belangrijk dat je de pijn niet negeert. Pak je rust zodat de pijn kan zakken. Shin Splint is een vervelende blessure die meestal niet verdwijnt door alleen te rusten. Overweeg daarom om naar een sportfysiotherapeut te gaan en het verder te laten onderzoeken. Hij of zij kijkt bijvoorbeeld naar de voetenstand en bewegingscoördinatie tijdens het sporten. De sportfysiotherapeut zal je adviseren, ondersteunen en aangeven welke oefeningen jou het beste gaan helpen. Ook zal hij of zij kijken hoeveel je kunt blijven sporten, zodat je niet weer geblesseerd raakt.
Andere tips: veel sporters met Shin Splits vinden het fijn om compressiekousen te dragen. Ook kan het helpen om je schoenen of voetstand te laten controleren door een podotherapeut.
Marc: Een runner’s knee, of lopersknie, is een blessure die vaak voorkomt bij hardlopers. Het is een verzamelnaam voor pijn rondom de knie. Meestal zit de pijn aan de buitenzijde van de knie of rond de knieschijf. Maar de pijn kan ook ergens anders zitten. Want er lopen verschillende spieren richting de knie. Overweeg ook hier om naar een sportfysiotherapeut te gaan. De fysiotherapeut kan met een vragenlijst en verschillende tests erachter komen waar de klachten vandaan komen en wat je eraan kan doen.
Andere tip: bij pijn tijdens de training, meteen stoppen en koelen. Hierdoor wordt de pijn minder en voorkom je zwellingen of ontstekingen. Heb je geen coldpack in huis, koel dan met een ijsblokzakje. En doe dit maximaal 15 tot 20 minuten.
Marc: Er zijn mensen die op leeftijd zijn en nog steeds marathons lopen, dus de leeftijd hoeft geen probleem te zijn. Als je op leeftijd bent en je wilt beginnen met hardlopen, dan is het wel aan te raden om dit met de huisarts te overleggen.
Marc: Respect dat je al 40 jaar met hardlopen bezig bent. Uit ervaring zul je weten dat het niet altijd even makkelijk gaat. Als het aan je conditie ligt, zul je een paar stapjes terug moeten doen om het daarna langzaam weer op te bouwen. Denk je dat er een medische oorzaak is? Overweeg dan om contact op te nemen met je huisarts.
Marc: Als vuistregel geldt dat als je minder dan 5 minuten per kilometer loopt, je elke 20 minuten ongeveer 100 tot 150 ml water moet innemen. Als je op of boven een snelheid van 5 minuten per kilometer loopt, moet je meer water drinken om gehydrateerd te blijven. Drink in dit geval iedere 20 minuten, tussen de 150 en 200 ml. Zorg dat je op de dag voor de training ook genoeg hebt gedronken. En drink na een training geen ijskoud water maar gewoon kraanwater.
Marc: Rusten tijdens het hardlopen betekent voor mij actief herstel. In het hardloopschema wordt dit aangegeven met 'ah'. Wil je graag iets meer begeleiding tijdens het lopen? Overweeg dan om onze postcasts te beluisteren tijdens het trainen. Die vertellen je namelijk precies wanneer het tijd is voor actief herstel!
Daarnaast kan het zijn dat je ademhaling en/of je hartslag erg hoog is. Dat zijn redenen om het tempo te verlagen, even te wandelen of zelfs te stoppen als je niet genoeg herstelt. Ga niet verder voordat je ademhaling weer rustig is en je hartslag weer normaal. Heb je al snel een hoge hartslag en blijft deze ook tijdens de training hoog? Overweeg dan om contact op te nemen met je huisarts om dit na te laten kijken.