Ga naar de hoofdinhoud
Home Ook je laatste voetafdruk kan duurzamer
afbeelding van een hand en arm in een veld met wildbloemen

Ook je laatste voetafdruk kan duurzamer

09 augustus 2024

Stel je voor: je hebt je hele leven je afval gescheiden, biologisch gegeten en je ecologische voetafdruk geminimaliseerd. Waarom zou je daarmee stoppen als je het tijdelijke voor het eeuwige verruilt? Jazeker, zelfs in de dood kan je voor duurzamere opties gaan. Of je nu kiest voor een biologisch afbreekbare grafkist, een milieuvriendelijke lijkwade of een eco-urn, één ding is zeker: moeder natuur zal je dankbaar zijn.

Biologisch afbreekbare kisten

Zoek je een milieuvriendelijker alternatief voor de traditionele grafkist? Overweeg dan een biologisch afbreekbaar exemplaar. Daarmee zorg je ervoor dat je kist niet nog jarenlang onder de grond ligt te vergaan. Een greep uit de vele mogelijkheden:

  • De ‘levende’ doodskist
    De ‘levende’ kist is een primeur: deze kist verrijkt de natuur door biologisch af te breken en geeft de voedingsstoffen van het lichaam op de meest natuurlijke manier terug aan de aarde. Gemaakt van mycelium, een soort web van schimmeldraden. De kist wordt gegroeid van lokale paddenstoelen en hergebruikte hennepvezels. Ook verkrijgbaar als opbaarplank en urn.
  • Kist van bioplastic
    Een andere mogelijkheid voor een duurzame uitvaartkist is een kist van bioplastic en vezels. De basis hiervan is aardappelzetmeel of maïs. Het ontwerp van de kist is organisch en zacht door de matte uitstraling en de afgeronde hoeken.
  • Kist van karton
    Een voorbeeld van een kist van karton vind je bij FAIR coffins. Deze kartonkisten zijn gemaakt van 100% ecologisch FAIRboard, een kartonachtig plaatmateriaal van gerecycleerd hout, karton en papier met het FSC®-keurmerk. Alle kisten zijn goedgekeurd voor (natuur)begrafenissen en crematies. Het bedrijf biedt werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook verkrijgbaar als opbaarplank.
  • Kist van vlas
    Een kist kan ook van vlas gemaakt worden. Vlas wordt vrijwel zonder bestrijdingsmiddelen en water verbouwd. In vlas zit van nature bindmiddel. Hierdoor heeft de vlasvezelplaat minder milieubelastende lijm nodig, in tegenstelling tot spaanplaat.
  • Kist van onbehandeld Nederlands hout 
    Wil je toch een kist van hout, kies dan voor de Groene uitvaartkist van Staatsbosbeheer, daarmee investeer je in de natuur. De kist is van onbehandeld Hollands hout met het FSC®-keurmerk. Voor elke kist plant Staatsbosbeheer een nieuwe boom en de nabestaanden krijgen hiervan een certificaat. Ook verkrijgbaar als opbaarplank en urn.
  • Ecologische grafkist van populierenhout
    Of kies voor een kist van populierenhout. Populair vanwege het lichte gewicht en milieuvriendelijke eigenschappen. Deze soort is milieuvriendelijker dan een kist van spaanplaat of eikenhout. Populieren groeien snel en zijn daarom een duurzame bron. Ze kunnen vaak geoogst worden binnen 10 tot 30 jaar na het planten. De kist is een populaire keuze voor natuurbegraafplaatsen.
Uitvaartmanden

Een uitvaartmand, ook wel grafmand genoemd, is een milieuvriendelijke kist gemaakt van natuurlijke materialen zoals wilgenteen, riet, bamboe of pitriet. Bij een begrafenis vergaan ze netjes in de natuur, en bij een crematie branden ze goed. Wilgentenen zijn flexibele wilgentakken, perfect voor het vlechten van uitvaartmanden. Een rieten mand is biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk. Wil je het licht en luchtig houden? Ga dan voor bamboe. Er zijn ook opties van zeegras en bananenbladeren. De manden hebben vaak ook een natuurlijke binnenbekleding. Zo kun je zelfs in je laatste rustplaats een duurzaam statement maken.

Lijkwaden

Begraven worden zonder kist is het meest natuurlijk, al is een lijkwade dan wel verplicht. Een lijkwade, of rouwdoek, is een doek waarin de overledene wordt gewikkeld. Je hebt keuze uit allerlei soorten materialen die natuurlijk afbreekbaar zijn, zoals van hennep, linnen, ongebleekt katoen of (vervilte) wol. Hennep is milieuvriendelijker dan katoen, en linnen van Europees vlas of met een biologisch keurmerk heeft ook voordelen. Je kunt ook kiezen voor gekleurde waden.

Opbaarplanken

In plaats van een kist kan je bij het afscheid ook kiezen voor een opbaarplank. De overledene ligt dan gewikkeld in een lijkwade, waardoor hij of zij vaak dichterbij en intiemer aanvoelt voor de nabestaanden. En ook hier zijn veel mogelijkheden qua materiaal. Denk aan gevlochten manden, samengebonden takken en speciaal vormgegeven hout.

Biologisch afbreekbare urnen

Een biologisch afbreekbare urn is gemaakt van herbruikbaar materiaal zoals hout, aardewerk, klei, wilgenteen of bamboe. Wil je de as in de aarde begraven? Kies dan voor plantaardig materiaal dat vergaat, zoals ongebakken klei, hout of plantenextracten. Er zijn zelfs urnen van wolvilt en papier. Staatsbosbeheer biedt naast de Groene kist ook de Groene urn, gemaakt van Hollands hout uit duurzaam beheerde bossen. En voor wie as op of nabij water wil verstrooien, kan kiezen voor een zouturn die bijvoorbeeld bij te waterlating of voor plaatsing in de branding gebruikt kan worden. De urn blijft niet drijven.

Laatste voetafdruk

Er zijn volop mogelijkheden om je laatste rustplaats minder milieubelastend te maken. Met een van deze alternatieven kies je voor een duurzamere laatste voetafdruk. Zo laat je niet alleen een mooie herinnering achter, maar ook een betere wereld voor de generaties die nog komen.

Je uitvaart

Je uitvaart is niet het leukste onderwerp om bij stil te staan. Maar het is wel belangrijk om na te denken of je bepaalde zaken vooraf zelf zou willen regelen. Want als je graag zelf beslist over je leven, waarom zou je dit dan niet willen over je afscheid? Niet alleen in financiële zin, maar ook als het gaat om de manier waarop je jouw uitvaart wilt vormgeven. Dat geeft jou en je dierbaren nu rust voor later.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Uitvaart