Stel je voor: je hebt je hele leven je afval gescheiden, biologisch gegeten en je ecologische voetafdruk geminimaliseerd. Waarom zou je daarmee stoppen als je het tijdelijke voor het eeuwige verruilt? Jazeker, zelfs in de dood kan je voor duurzamere opties gaan. Of je nu kiest voor een biologisch afbreekbare grafkist, een milieuvriendelijke lijkwade of een eco-urn, één ding is zeker: moeder natuur zal je dankbaar zijn.
Zoek je een milieuvriendelijker alternatief voor de traditionele grafkist? Overweeg dan een biologisch afbreekbaar exemplaar. Daarmee zorg je ervoor dat je kist niet nog jarenlang onder de grond ligt te vergaan. Een greep uit de vele mogelijkheden:
Een uitvaartmand, ook wel grafmand genoemd, is een milieuvriendelijke kist gemaakt van natuurlijke materialen zoals wilgenteen, riet, bamboe of pitriet. Bij een begrafenis vergaan ze netjes in de natuur, en bij een crematie branden ze goed. Wilgentenen zijn flexibele wilgentakken, perfect voor het vlechten van uitvaartmanden. Een rieten mand is biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk. Wil je het licht en luchtig houden? Ga dan voor bamboe. Er zijn ook opties van zeegras en bananenbladeren. De manden hebben vaak ook een natuurlijke binnenbekleding. Zo kun je zelfs in je laatste rustplaats een duurzaam statement maken.
Begraven worden zonder kist is het meest natuurlijk, al is een lijkwade dan wel verplicht. Een lijkwade, of rouwdoek, is een doek waarin de overledene wordt gewikkeld. Je hebt keuze uit allerlei soorten materialen die natuurlijk afbreekbaar zijn, zoals van hennep, linnen, ongebleekt katoen of (vervilte) wol. Hennep is milieuvriendelijker dan katoen, en linnen van Europees vlas of met een biologisch keurmerk heeft ook voordelen. Je kunt ook kiezen voor gekleurde waden.
In plaats van een kist kan je bij het afscheid ook kiezen voor een opbaarplank. De overledene ligt dan gewikkeld in een lijkwade, waardoor hij of zij vaak dichterbij en intiemer aanvoelt voor de nabestaanden. En ook hier zijn veel mogelijkheden qua materiaal. Denk aan gevlochten manden, samengebonden takken en speciaal vormgegeven hout.
Een biologisch afbreekbare urn is gemaakt van herbruikbaar materiaal zoals hout, aardewerk, klei, wilgenteen of bamboe. Wil je de as in de aarde begraven? Kies dan voor plantaardig materiaal dat vergaat, zoals ongebakken klei, hout of plantenextracten. Er zijn zelfs urnen van wolvilt en papier. Staatsbosbeheer biedt naast de Groene kist ook de Groene urn, gemaakt van Hollands hout uit duurzaam beheerde bossen. En voor wie as op of nabij water wil verstrooien, kan kiezen voor een zouturn die bijvoorbeeld bij te waterlating of voor plaatsing in de branding gebruikt kan worden. De urn blijft niet drijven.
Er zijn volop mogelijkheden om je laatste rustplaats minder milieubelastend te maken. Met een van deze alternatieven kies je voor een duurzamere laatste voetafdruk. Zo laat je niet alleen een mooie herinnering achter, maar ook een betere wereld voor de generaties die nog komen.
Je uitvaart is niet het leukste onderwerp om bij stil te staan. Maar het is wel belangrijk om na te denken of je bepaalde zaken vooraf zelf zou willen regelen. Want als je graag zelf beslist over je leven, waarom zou je dit dan niet willen over je afscheid? Niet alleen in financiële zin, maar ook als het gaat om de manier waarop je jouw uitvaart wilt vormgeven. Dat geeft jou en je dierbaren nu rust voor later.