2,2 miljoen Nederlanders hebben elke dag last van chronische pijn. Deze aanhoudende pijn beperkt ruim 1 op de 10 mensen bij hun normale werkzaamheden (CBS, 2021). Voor chronische pijn is weinig aandacht en de klachten blijven vaak onbegrepen. Hoe ontstaat dit soort pijn? En hoe voorkom je dat het je leven gaat beheersen? Lees hoe ‘mindful’ leven je helpt beter om te gaan met pijn.
Pijn die maar kort duurt, heeft vaak een duidelijke oorzaak. Bijvoorbeeld bij een wond, ontsteking of ziekte. Dit noemen we acute pijn. Hoelang dit soort pijn duurt, hangt af van de oorzaak.
Blijft de pijn langer, zonder duidelijke oorzaak? Of heb je een ziekte waarbij de pijn blijft? Dan noemen we dat chronische pijn. Chronische pijn heeft meestal veel invloed op je leven. Op hoe je je voelt en hoe actief je bent, thuis en op je werk.
Als je chronische pijn hebt, wil je het liefst dat artsen een duidelijke oorzaak vinden. En dat zij deze oorzaak oplossen. Begrijpelijk, maar wat als uitgebreid medisch onderzoek geen duidelijke oorzaak oplevert? Dan spelen je hersenen mogelijk een rol bij de pijn.
Soms blijven je zenuwen en hersenen overgevoelig als de oorzaak van de pijn weg is. Je hersenen blijven dan pijnprikkels ontvangen. Daardoor blijft de pijn, ook nadat een wond of ziekte genezen is. Met andere woorden: je brein maakt de pijn (Erasmus MC, 2022). De pijn is daarmee trouwens nog even vervelend en beperkend. En het betekent natuurlijk niet dat je zelf voor de pijn kiest of dat je er zelf verantwoordelijk voor bent.
Wat je denkt, voelt en doet, heeft veel invloed op hoeveel pijn je ervaart. Hierdoor worden je zenuwen en hersenen mogelijk meer of minder gevoelig voor pijn. Mindfulness is geen magische oplossing, maar helpt je anders met de pijn omgaan (Radboudumc, 2013). Met meditatie- en milde yoga-oefeningen leer je jouw aandacht meer op het hier en nu te richten. Dat helpt piekeren en negatieve oordelen over jezelf verminderen. En dat heeft mogelijk weer een positief effect op hoeveel pijn je ervaart.
Verzet jij je erg tegen je pijnklachten? Dan heb je waarschijnlijk dubbele pijn: de pijn zelf én boosheid en stress over de pijn. Dit maakt jouw lijden alleen maar erger. Met mindfulness-oefeningen merk je jouw verzet eerder op en probeer je de pijn meer te accepteren.
Soms helpt het om met je aandacht naar de pijn toe te gaan. Daardoor voel je beter aan wat je nodig hebt op dat moment. Andere keren helpt het om je aandacht bewust te richten op iets prettigs. Bijvoorbeeld mooie muziek, contact met een goede vriend(in) of door op te schrijven wat wél goed gaat.
Met het Minder stress met mindfulness programma leer je in vier weken wat mindfulness is en hoe het jou kan helpen om stress te verminderen. Ook ga je aan de slag met praktische oefeningen die je direct kunt toepassen in je dagelijks leven. Het programma is toegankelijk voor iedereen, ook als je nog nooit iets met mindfulness hebt gedaan!