Ga naar de hoofdinhoud
ontslag en nabestaandenpensioen
ontslag en nabestaandenpensioen

Ontslag en nabestaandenpensioen

Hoe goed het ook gaat met de economie, toch zijn er altijd bedrijven die het moeilijk hebben. En die moeten krimpen. Casper werkte bij zo’n bedrijf. Hij is na 15 jaar ontslagen. Gelukkig is het vangnet van de WW er. Casper wil wel graag weten hoe het nu zit met zijn pensioen. Bouwt hij nog pensioen op? En wat zijn de gevolgen voor het partnerpensioen na zijn ontslag? Zijn adviseur legt het uit: ‘’Zo gauw je arbeidscontract is ontbonden, bouw je in vrijwel alle gevallen geen pensioen meer op. Maar natuurlijk behoud je de pensioenwaarde die je eerder hebt op gebouwd. Je kunt die straks eventueel overdragen naar de pensioenregeling van je nieuwe werkgever.”

‘’Dat is fijn,’’ zegt Casper. ‘’Maar hoe zit het nu met het nabestaandenpensioen?’’

‘’Die opbouw stopte ook bij je uitdiensttreding,’’ zegt de adviseur. ‘’Wat de gevolgen zijn hangt ook af van het feit of je een pensioenvoorziening had op opbouwbasis of op risicobasis.’’

Casper zucht. ‘’Geen makkelijke materie dit.’’

‘’Valt wel mee,’’ zegt de adviseur. ’’Bij het nabestaandenpensioen op opbouwbasis blijft de waarde van de pensioenvoorziening premievrij staan na je ontslag.

Bij jou was het nabestaandenpensioen echter verzekerd op risicobasis. Dan is het anders. Zo gauw je uit dienst treedt, dan vervalt het. Zie het als een verzekering die stopt omdat je werkgever geen premie meer betaalt”.  

“Maar”, zo stelt de adviseur Casper gerust, “in de Pensioenwet is wél geregeld dat je nabestaandenpensioen doorloopt als je meteen na je ontslag een WW-uitkering krijgt; zoals jij. Al is het vaak wel lager dan toen je in loondienst was.”  

Casper zucht opnieuw. ‘’Geen makkelijke materie dit.’’ Zijn adviseur kan een lach niet onderdrukken.


Zo gauw je arbeidscontract is ontbonden, bouw je in vrijwel alle gevallen geen pensioen meer op.


Meer verhalen over Pensioen Portaal