Je bent een twintiger, hebt een vaste baan en je wilt niets liever dan samenwonen met je grote liefde. Maar als jullie samen op zoek gaan naar een liefdesnestje, blijkt dat je niet genoeg kunt lenen om een huis te kopen. Wat nu? Misschien toch eens in gesprek met je ouders?
Om een huis te kopen, leen je geld in de vorm van een hypotheek. Hoeveel je kunt lenen, wordt bepaald door je inkomen en door de waarde van het huis dat je koopt. De hypotheek is nooit hoger dan de marktwaarde van het huis. Maar bij de aankoop van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de koopsom, die je dan moet betalen met je eigen spaargeld. Denk aan de kosten voor een notaris, overdrachtsbelasting, taxatie, hypotheekadvies en eventueel je aankoopmakelaar. En als je er voor kiest om over te bieden, loop je het risico dat je hiervan ook een deel uit eigen geld moet bijleggen. Lees ook onze tips om verantwoord te bieden. Wat nu, als je (nog) niet zoveel spaargeld hebt? Of misschien heb je zelfs een negatief vermogen door een studieschuld?
Heb je er al aan gedacht om je ouders om hulp te vragen? Ze kunnen jullie geld lenen of schenken. Voor beide opties heeft de Belastingdienst allerlei voorwaarden gesteld. Het is verstandig om je hierover goed te laten voorlichten door een adviseur. En stel, je ouders lenen jullie geld, weet dan dat bij het berekenen van je maximale hypotheek rekening wordt gehouden met deze lening. Het maximale bedrag dat je kunt lenen, blijft onderaan de streep dus hetzelfde. Geld van je ouders lenen, is dus geen oplossing als je net wat te kort komt voor de aankoop van jullie droomhuis.
Je ouders kunnen jullie ook geld schenken. Het bedrag dat zij je maximaal belastingvrij mogen schenken wordt jaarlijks geïndexeerd. Lees meer over belastingvrije schenking in ons blog Belastingvrije schenking voor de aankoop van een huis. Zo’n schenking kan jullie net dat stukje financiële ruimte geven, waarmee dat huis ineens wel binnen handbereik komt.
Droom je over een eigen huis voor jullie samen? En wil je weten of dit financieel haalbaar is? Bereken dan eerst hoeveel je kunt lenen. Dan weet je meteen of je binnenkort eens met je ouders om de tafel moet.