Ga naar de hoofdinhoud
Spreker op uitvaart

Wie spreekt er op je uitvaart?

Wat er allemaal wordt gezegd tijdens de uitvaart, is natuurlijk iets dat de sprekers zelf zullen bepalen. Maar wie vind je het meest geschikt om het woord te voeren? Daar heb je misschien wel ideeën over. Verstandig om met je naaste familie en vrienden te bespreken. En zijn er ook handige richtlijnen voor toespraken? 

Wie wel, wie niet?

Dierbare vriend. Oudste kleinkind. Trouwe collega. Naast familielid. Er zijn natuurlijk geen regels voor de keuze van sprekers. Maar het is wel mooi als ze gezamenlijk een evenwichtig beeld schetsen van je persoonlijkheid. Je kunt bij je uitvaartwensen noteren wie je het liefste zou willen laten spreken op je uitvaart. Denk ook na over muziek op je uitvaart. Zo heb je alles zelf in de hand.

Help de sprekers een handje

Speechen bij een uitvaart is voor de meeste mensen niet gemakkelijk. Zelfs wie gewend is om in het openbaar te spreken, loopt juist bij deze gelegenheid de kans om de draad kwijt te raken of in tranen uit te barsten. Dat geeft helemaal niet. Maar om je nabestaanden een eindje op weg te helpen, kun je wat op papier zetten. Zoals een grappige anekdote of een bijzondere herinnering die je zelf graag benoemd wilt hebben. Ben je zelf iemand van weinig woorden? Dan heb je vast een voorkeur voor korte toespraken. Goed om zulke wensen vast te leggen. En verder? a.s.r. zet een aantal handige tips voor de sprekers op een rij.

 

Tips voor de sprekers

Even voorstellen
Begin met te zeggen wie je bent en wat je relatie met de overledene is. Ook als je ervan uitgaat dat iedereen je wel zal kennen, kan het geen kwaad voor de enkeling die wat verder afstaat van de familie.

Blijf bij de kern
Bepaal eerst wat de kern van je toespraak moet zijn. Probeer niet alles te vertellen, maar belicht met enkele voorbeelden wat het meest kenmerkend is voor de overledene. Als richtlijn kun je een duur van ongeveer vijf minuten aanhouden. Iets korter of langer is natuurlijk ook prima.

Huilen mag
Bijna niemand die het woord voert bij een uitvaart is de zenuwen helemaal de baas. Helemaal niet erg als je even hapert of volschiet. Haal een paar keer diep adem en pak de draad weer op. Bedenk ook dat je in vertrouwd gezelschap bent.

Lachen mag ook
Lachen geeft verlichting, juist bij een treurige aangelegenheid als een uitvaart. Het moet natuurlijk geen klucht worden, maar humor in een speech is welkom. Zeker als die aansluit bij het karakter van de overledene.

Wees aardig
Niet voor niets is het een goede gewoonte om bij een uitvaart te focussen op het positieve. Natuurlijk kun je een minder leuke eigenschap best even aanstippen als dat relevant is. Zolang je het maar vriendelijk verwoordt. Dit is niet het moment om rekeningen te vereffenen.

Hou het levendig
Variatie maakt een toespraak levendig. Breng een bijzondere gebeurtenis in verband met een karakteristieke eigenschap. Haal een grappige anekdote aan en rond af met een mooi citaat. En praat gerust zoals je dat normaal doet. Het hoeft geen plechtige taal te zijn.

Vooraf oefenen
Oefenen helpt om je toespraak spontaan en natuurlijk te laten klinken. Doe dat liefst een paar keer bij mensen uit je naaste omgeving. Zo raak je vertrouwd met je tekst en voel je je bij de uitvaart beter op je gemak. 

Zie je er tegen op?
Kun je geen woorden vinden of ben je bang om door emoties overmand te raken? Schakel dan een uitvaartspreker in. Geïnspireerd door de nabestaanden kan deze een treffend levensverhaal schrijven en voordragen. Ook kun je iemand van de uitvaartorganisatie vragen om het woord te voeren.

Als je een bewuste keuze hebt gemaakt, dan is het goed om je nabestaanden daarover te informeren. Dit kun je doen met behulp van ons Wensenboek. Om een inschatting te krijgen van de kosten van je uitvaart, kun je via deze handige tool je uitvaartkosten berekenen. Liever persoonlijk advies? Vraag dan je onafhankelijk verzekeringsadviseur, of maak online een afspraak met ons.


Meer verhalen over Uitvaart