Mis jij het om fanatiek achter een balletje aan te rennen? Nu veel balsporten zoals hockey, voetbal en basketbal even niet meer mogen, is een potje squash een goed alternatief. In deze blog vertellen we je alles over de squashtechniek en vind je handige tips om met squash te beginnen. Het enige wat jij nu nog hoeft te doen, is een fanatieke sportpartner mee naar de squashbaan te trekken. Dat wordt gegarandeerd lekker veel zweten!
Squashen is een sport waarbij je via de muur met een racket een speciale bal naar je tegenstander overslaat. De eerste keer dat je de bal slaat, moet deze boven de serveerlijn uitkomen en onder de uitlijn aan de bovenkant van de muur. Vervolgens mag de bal steeds maximaal één keer stuiteren. Sla je de bal boven de uitlijn, laat je hem twee keer gestuiterd of raak je de bal helemaal niet? Dan krijgt de ander een punt. Zo ga je door totdat een van jullie elf punten heeft verzameld.
Squashen is een hele laagdrempelige sport, waar je makkelijk mee begint. Zo pak je het aan:
Met deze tips ben jij in no-time een pro!
1. Bouw het tempo rustig op
Het is verstandig om in het begin niet langer dan 45 minuten te squashen, zodat je lichaam aan de bewegingen kan wennen. Veel squashbanen reserveer je voor 45 minuten, dus in het begin is een enkele reservering voldoende!
Rustig opbouwen is belangrijk om blessures te voorkomen. Begin daarom niet direct volop te slaan. Doe samen een warming up, voordat jullie starten. Wen ook aan het slaan. Die bal gaat sneller dan je denkt! En geen zorgen, al die energie sla je later in het spel er zeker uit.
2. Spierpijn: deze spieren train je met squashen
Bereid je er maar vast op voor: die spierpijn komt eraan! Bij squashen is spierpijn onvermijdelijk, vooral in de billen. Niet alleen omdat in het begin misschien veel ballen moet oprapen, maar ook omdat je veel uitstapt en loopt. Je traint ook je benen, armen en buikspieren. Kortom: de volgende dag maar even een dagje bijkomen inplannen?
3. Let op je techniek en tactiek
Je kunt natuurlijk gewoon gaan slaan, maar om te voorkomen dat het racket per ongeluk uit je handen vliegt, volg je het best deze basistechnieken:
4. Burn baby, burn: calorieën verbranden
Met squashen train je je uithoudingsvermogen en je spieren, maar squashen is ook een calorieverbrander! De sport staat in de top drie van sporten waarbij je de meeste calorieën verliest. Hoeveel calorieën hangt natuurlijk af van je gewicht, maar gemiddeld verbrand je er zo’n 600 per uur. Zorg dus dat je een uur voordat je begint goed gegeten hebt.
5. Squash ook eens alleen
Squashen is natuurlijk gezellig om samen met een sportmaatje te doen, maar dat hoeft niet. Bepaalde technieken kun je net zo goed alleen oefenen. Sterker nog: het is heel goed om af en toe alleen te trainen. En de volgende keer dat je samen traint, maak jij je partner keihard in!
Oefen bijvoorbeeld hoe je je racket vasthoudt of probeer lange ballen langs de muur te spelen. Je kunt ook de dropshot oefenen, een squashslag waarbij je jouw tegenstander heel veel laat lopen.
Niets is natuurlijk beter dan een lekker voldaan gevoel na een intensief potje squashen. Behalve natuurlijk wanneer je extra voor het bewegen wordt beloond. Met a.s.r. Vitality kan dat!
Anderen lazen ook: