Je hebt geld geleend om te studeren. Maar wat voor gevolgen heeft deze studieschuld eigenlijk als jij je eerste huis wilt kopen?
Om te beginnen met het goede nieuws: ook met een studieschuld kun je gewoon een hypotheek krijgen! Alleen heeft dit wel invloed op de hoogte van jouw maximale hypotheek. Veel starters met een studieschuld twijfelen of ze hun studieschuld moeten aangeven bij hun hypotheekaanvraag.
Het maximum van jouw hypotheek wordt berekend aan de hand van jouw inkomen. Ook heeft de overheid bepaalde regels opgesteld waar hypotheekverstrekkers zich aan moeten houden. Een hypotheekverstrekker checkt altijd of je schulden hebt opgebouwd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).
Jouw studielening staat niet bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd. Hypotheekverstrekkers weten dus niet van jouw studieschuld af. Een hypotheekverstrekker zal daarom ook altijd naar je overige financiële verplichtingen vragen. Hier valt jouw studieschuld onder. Je bent verplicht om deze op te geven. Dat is ook heel verstandig, omdat je anders meer gaat lenen dan verantwoord is. Je wilt natuurlijk niet dat je jouw hypotheek straks niet meer kunt betalen.
Met de WelThuis Startershypotheek komt a.s.r. starters op de huizenmarkt tegemoet. Met deze hypotheek kun je kiezen voor een langere looptijd. Daardoor worden je maandlasten lager en houd je meer geld over om leuke dingen te doen of om bijvoorbeeld extra terug te betalen op je studieschuld. Omdat je lening langer loopt betaal je ook langer rente. Daardoor zijn de totale kosten over de hele looptijd wel hoger. Kijk voor meer informatie over de WelThuis Starters hypotheek op www.asr.nl/startershypotheek.
Meer weten over hoeveel je kunt lenen voor de aankoop van een huis? Lees dan ons blog 'Hoeveel kun je maximaal lenen voor je huis?'