Ga naar de hoofdinhoud
Home te veel suiker te veel zout
Afbeelding van zout en suiker

Dit doet te veel suiker en zout met je lichaam

03 januari 2022

De gemiddelde Nederlander krijgt te veel suiker en zout binnen. Dat is helaas niet zonder gevaar. Daarom gaan we in deze blog dieper in op waaróm je lichaam eigenlijk suiker en zout nodig heeft. En we leggen uit wat de belangrijkste gevolgen zijn als je er te véél van binnenkrijgt.

Zijn suiker en zout slecht voor je?

Je lichaam heeft natuurlijke suikers nodig als energiebron. Zo zit er suiker in fruit, groenten, aardappelen, granen, peulvruchten en melkproducten. Helaas worden er ook kunstmatige suikers toegevoegd aan allerlei producten. Hierdoor krijgen volwassen Nederlanders gemiddeld 99 suikerklontjes aan toegevoegde suikers binnen per week. Dat is 20 kilo toegevoegde suiker per jaar! Dit is heel slecht voor je lichaam en kan vooral op de lange termijn zorgen voor gezondheidsproblemen.

Voor zout geldt eigenlijk hetzelfde. Zout is de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. En natrium is weer belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in je lichaam, je bloeddruk en een goede werking van je spier- en zenuwcellen. Vier op de vijf Nederlanders eet alleen meer zout dan ze zouden moeten eten. En dat kan, net als bij het eten van te veel suiker, vervelende gevolgen hebben. Want vaak krijg je er pas op latere leeftijd last van.

Overgewicht

Als je veel frisdrank drinkt of snoept, krijg je ongemerkt (te) veel calorieën én vaak ook te veel suiker binnen. Je hebt hierdoor een grotere kans om zwaarder te worden. Want suikers die je lichaam niet gebruikt, worden automatisch opgeslagen als vet. Zo kan suiker op de lange termijn zorgen voor overgewicht.

Diabetes type 2

Omdat je door suiker overgewicht kan krijgen, heb je ook meer kans op het krijgen van diabetes type 2. Vooral als je regelmatig frisdrank drinkt is het belangrijk om goed op te letten hoeveel je drinkt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een blikje frisdrank per dag het risico op diabetes type 2 met maar liefst 20 procent verhoogt!

Verhoogde bloeddruk
Te veel zout zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt. En doordat er meer vocht in je bloedvaten zit, staat er ook meer druk op. Hierdoor moet je hart harder werken om het bloed rond te pompen. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is nog groter (ongeveer 2,5 keer) bij mensen die last hebben van een verhoogde bloeddruk.
Nierschade
Je nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Als je (te) veel natrium binnenkrijgt moeten je nieren extra hard werken om dit via je urine uit je lichaam te verwijderen. Door het harde werken kunnen de nieren beschadigen.
Kanker
Uit onderzoek blijkt dat je door te veel suiker meer kans hebt op borstkanker en darmkanker. Dit komt doordat suiker de groei van kankercellen in sommige gevallen kan stimuleren. Ook blijkt uit onderzoek dat te veel zout de kans op maagkanker vergroot.
Darmklachten

Het eten van te veel suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Vooral te veel fructose (fruitsuiker) kan zorgen voor darmklachten, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en diarree. Fructose zit voornamelijk in ongezonde producten: frisdrank, vruchtensap, koek en snoep. 

Natuurlijk zal je af en toe te veel suiker of zout eten. Maar nu je weet wat de gevolgen zijn, kan je er rekening mee houden dat je dit niet structureel doet. En dat merk je op de lange termijn. 


Meer verhalen over {0}