Je woning wat duurzamer maken heeft een aantal voordelen: je wooncomfort verbetert, je energierekening gaat omlaag en het is goed voor het milieu. En het hoeft niet eens duur en moeilijk te zijn. Kijk maar eens wat je zelf al kunt doen.
Heb je in de winter vaak koude voeten en zet je ongemerkt de verwarming wat hoger? Dan heb je misschien last van tocht in huis. Zoek de tochtplekken op en isoleer waar je kan. Denk aan tochtstrips op het raam en aan de onderkant van je deur.
Tocht uit je brievenbus of het kattenluikje kun je voorkomen door een tochtborstel voor je brievenbus te plaatsen en een speciaal kattenluikje te nemen dat rekening houdt met de tochtvlaag. Zonder tocht is het al een stuk behaaglijker en hoef je dus ook minder te stoken. Minder tocht vindt de kat vast ook fijn.
Wil je meer tips en informatie over het verduurzamen van je huis? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen.
Veel warmte in huis gaat verloren aan de achterkant van de verwarming. Zeker als je ook nog je gordijnen ervoor hebt hangen. Zo gaat de warmte rechtstreeks naar de buitenmuur en helpt het jou niet van je koude voeten af. Om dat te voorkomen kun je de plek tussen de radiator en de buitenmuur isoleren met radiatorfolie. En om te voorkomen dat er warmte blijft hangen tussen de verwarming en de gordijnen kun je kortere gordijnen nemen zodat de verwarming makkelijker de ruimte kan verwarmen. Of hang je gordijnen achter de verwarming.
Waar ook veel warmte mee verloren gaat, zijn deuren die open blijven staan. Een deurdranger biedt dan uitkomst. Een simpele handeling maar super effectief!
Nog zo'n plek waar je warmte kan verliezen is via de schoorsteenklep van je open haard. Doe daarom de schoorsteenklep dicht als je de open haard niet gebruikt.
En denk eens aan isolatie om je verwarmingsbuizen. Daarmee hou je de warmte ook beter vast.
En weet je wat ook helpt? Kaarsjes branden.Want als je wel eens met Earth Hour hebt meegedaan en je kamer vol met kaarsjes had staan, dan weet je dat kaarsen niet alleen licht maar ook warmte geven. Heerlijk dus om je huis bij te warmen als het een beetje kil is.
Met al die aanpassingen en besparingen zit jij er straks dubbel warmpjes bij.
Als het wat fris is, is het fijn als de zon lekker naar binnen schijnt en je kamer een beetje opwarmt. Maar met een paar weken aanhoudend mooi weer is die behoefte bij de meeste mensen snel minder. Met zonwerend folie voor je ramen blijft de warmte buiten. Handig want dan heb je geen airco of ventilator nodig. Scheelt toch weer energie en is dus goed voor het milieu. Die zon buiten kun je ook voor je laten werken. Met een powerbank op zonne-energie kun je je telefoon duurzaam opladen. Kun je leven van de zon.
Met een paar eenvoudige maatregelen zoals hierboven kun je je huis al wat energiezuiniger maken. Maar wil je echt aan de slag met verduurzamen? Kijk dan eens naar de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. Daarmee leen je een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Je kunt dit geld alleen gebruiken voor energiebesparende maatregelen.