De wereld bezeilen is meer dan het hebben van een zeilboot alleen. De zeilsport stamt uit de tijd van de VOC en kent daarom een lange geschiedenis. Wil jij zeilen als sport beoefenen, dan moet je op de hoogte zijn van alle zeiltekens, -termen en -klassen! Makkie met deze zeilgids! Ahoi, zo die gaat!
De geschiedenis van zeilen heeft vooral te maken met ontwikkelingen van boten. Langzaam maar zeker werden de boten steeds beter en stabieler. Boten hielpen als eerste bij vissen, handelen en oorlog voeren in de VOC-tijd. Veel later werden ze pas gebruikt voor ontspanning en plezier.
Vroeger waren er nog geen motors om boten vooruit te helpen. Ze kenden alleen voortstuwing door de wind, waarvoor men zeilen gebruikten. De schepen zelf zijn begonnen met lompe houten constructies en vierkante zeilen maar zijn door de jaren heen ontwikkeld naar strakke lichtgewicht schepen die over het water heen scheren.
Nadat zeilboten niet meer gebruikt werden voor vissen of handelen, kwamen mensen erachter dat het varen met zeilen ook leuk was om te doen als ontspanning! En zie daar: de geboorte van de sport zeilen!
Sinds 1933 is dit één van de grootste en moeilijkste zeilwedstrijden ter wereld, samen met de Olympische Spelen en de America’s Cup. Het is een race die over de wildste zeeën vaart en bedoeld is voor de meest ervaren zeilers. De race duurt meestal rond de 130 dagen lang en is alleen voor topzeilteams.
Het is een heel populair evenement, waar miljoenen mensen naar kijken en naartoe gaan. Duurzaamheid staat hierbij voorop , alles wordt zo duurzaam mogelijk georganiseerd met het behoud van de oceaan in gedachte. De volgende editie start in Alicante, Spanje. In de herfst van 2022.
Wil jij graag beginnen met zeilen? Lees dan onze blog!
Je hebt ze vast al eens voorbij zien komen zeilen: zeiltekens in de zeilen en op de boten tijdens wedstrijden. Dit is niet zonder reden! De verschillende schepen hebben allemaal een eigen soort teken. Bij de eenheidsklassen voeren alle zeilboten eenzelfde zeilteken. Bij grotere zeilschepen hebben de verschillende schepen allemaal een eigen zeilteken, omdat deze niet identiek aan elkaar zijn. Bekijk hier alle verschillende zeiltekens.
In de zeilwereld zijn er veel termen waar jij als leek waarschijnlijk niks van begrijpt. Weet jij bijvoorbeeld wat aanspringen, inscheren of oploeven betekent? Juist! Wij zijn er om je dat te vertellen! Bekijk hier het hele zeil-alfabet!
In de zeilsport worden zeilklassen eenheidsklassen genoemd. Deze klassen willen nog wel eens veranderen, omdat nieuwe zeilboottypes hun intrede doen en oude verdwijnen. Globaal gesproken onderscheiden we drie eenheidsklassen: de olympische-, internationale- en nationale klassen. Binnen deze drie klassen bestaan echter weer andere zeilklassen. Bekijk ze allemaal hieronder:
De olympische zeilklassen:
Een zeilboot maakt bijna altijd gebruik van twee soorten zeilen, waarbij beide zeilen parallel op de kiel staan. Deze bedien je onafhankelijk van elkaar. Het voorste zeil heeft meestal het kleinste oppervlak. Het grootzeil is, zoals de naam al wel doet vermoeden, het grootst gevoerde zeil. Toch zijn er tegenwoordig grotere zeilen dan het grootzeil.
Een voorbeeld hiervan is de spinnaker. Vooral bij het voor de wind varen geeft een spinnaker meer zeiloppervlak en daardoor hogere snelheden. De spinnaker is gemaakt van een hele lichte stof omdat het zeil anders in elkaar zakt wanneer er geen wind in staat.
Een genua is een type zeil dat altijd voor de mast zit. Het grootzeil zit altijd achter de mast. De genua is een uniek type zeil, aangezien het het rendement van het grootzeil vergroot, zonder al te veel wind te vangen.
Hiernaast heb je ook verschillende soorten zeilboten, bijvoorbeeld:
Ben jij benieuwd naar de sport zeilen en wil je graag kennismaken met de sport? Of heb je het al vaker gedaan en wil je graag sociale contacten opbouwen? Het kan allemaal op zeilkamp! Zeilkampen zijn voor alle leeftijden en niveaus, of je nou gevorderd bent of net begint.
Wist je dat je met a.s.r. Vitality Punten kunt verdienen als je hartslag hoog genoeg is terwijl je aan het zeilen bent? Het werkt simpel: jij beweegt, wij belonen!
Beloond worden voor bewegen? Dat kan met a.s.r. Vitality! Met het beweegprogramma van a.s.r. verdien je Vitality punten door stappen te zetten en je hartslag te verhogen. Met deze punten spaar je voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Denk aan cadeaukaarten van Zalando of Intersport, maar ook cashback op een Apple Watch of Fitbit! Ook kun je punten inwisselen voor een donatie aan een goed doel.
Ook meedoen?