Ga naar de hoofdinhoud
Home Voor en nadelen zonnepanelen

Voor en nadelen zonnepanelen

05 oktober 2020

Twijfel je om jouw huis te gaan verduurzamen met zonnepanelen? Met de voor- en nadelen op een rij, wordt de keuze misschien wel eenvoudiger. Ga je een huis kopen? Bij je hypotheek kun je een potje regelen voor energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen.

Dit zijn de voordelen van zonnepanelen
  • Besparing op energiekosten. Zonlicht is een onuitputtelijke bron van gratis energie. Hoewel de investering in zonnepanelen groot kan zijn, verdien je deze uitgave vaak na een aantal jaar al terug. En met een gemiddelde levensduur van gemiddeld 25 jaar, leveren de panelen nog vele jaren aan gratis stroom op. Ook kun je als particuliere koper de btw over de aangeschafte panelen aftrekken bij je belastingopgave. Vraag de btw terug binnen 6 maanden na het jaar waarin je investeert in zonnepanelen. Dit maakt een investering in zonnepanelen nog interessanter. Exact weten hoeveel je zonnepanalen opleveren? Lees ook: Bereken de opbrengst van je zonnepanelen.
  • Een duurzaam huis is meer waard. Zonnepanelen zorgen ervoor dat het energieverbruik van je huis zuiniger wordt. De Nederlandse Bank deed in 2019 onderzoek naar de waarde van energiezuinige woningen. Hieruit blijkt dat energiezuinige huizen een grotere woningwaarde hebben en vaak gemiddeld zo’n €7.000 meer opleveren bij de verkoop dan niet-groene woningen.
  • Beter voor het klimaat. Zonnepanelen zetten het licht en de warmte die de zon afgeeft om in energie. Bij de opwekking van deze energie wordt geen CO2 uitgestoten, zoals bij fossiele brandstoffen het geval is. Zo wekken zonnepanelen duurzame energie op en dragen ze bij aan een beter klimaat. 
Dit zijn de nadelen van zonnepanelen
  • Minder zon vermindert de energieopbrengst. Tijdens de winterperiode is de zon minder aanwezig en leveren zonnepanelen ook minder energie op. Vaak moet in deze periode alsnog stroom gekocht worden bij een energieleverancier. Ook objecten op en rondom het huis, zoals schoorstenen, dakkapellen of bomen, kunnen een schaduw werpen op de panelen. Dit levert minder stroom op.  
  • Het uiterlijk van je huis verandert. Zonnepanelen op het dak geven je huis een ander aanzicht. Misschien is het niet je smaak of vind je het niet passen bij de stijl van jouw huis. 
  • Aanpassing van de meterkast. Bij de aanschaf van drie of meer zonnepanelen is het vaak nodig om een aanpassing aan de meterkast uit te voeren en een omvormer te installeren. De omvormer is nodig om de gelijkstroom die zonnepanelen leveren om te zetten in de wisselstroom die elektrische apparaten gebruiken. Dit zal eenmalig voor extra kosten zorgen. 

Wil je meer tips over zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen.

Annebel Wouters

Meer verhalen over Duurzaam wonen