Steeds meer huishoudens installeren een kokendwaterkraan in de keuken. Hierdoor heb je in een paar seconden een warme kop thee of heet water om te koken. Dit bespaart enorm veel tijd, maar bespaar je ook op je energieverbruik? Bekijk hier het stroomverbruik van een waterkoker vs een kokendwaterkraan zoals Quooker en ontdek welke optie energiezuiniger en duurzamer is.
Het water in het reservoir van een kokendwaterkraan wordt continu verwarmd. Hiervoor is stroom nodig. Volgens het heetwaterkraanmerk Quooker verbruikt een gezin van drie personen met een kokendwaterkraan ongeveer 511 kWh per jaar. Dit is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van een koelkast of een televisie.
Een waterkoker gebruikt alleen stroom wanneer je het apparaat aanzet. Hierdoor verbruikt een waterkoker een stuk minder elektriciteit dan een kokendwaterkraan. Volgens de Klimaatgids gebruikt een waterkoker op jaarbasis ongeveer 35 kWh.
Het stroomverbruik van een heetwaterkraan, zoals een Quooker, is dus een stuk hoger dan dat van een waterkoker. Een gezin van drie personen met een kokendwaterkraan gebruikt 511 kWh op jaarbasis. Hetzelfde gezin verbruikt met een waterkoker op jaarbasis gemiddeld ongeveer 35 kWh. Je kunt een heetwaterkraan wel uitzetten als je er langere tijd geen gebruik van maakt. Maar zelfs met deze mogelijkheid gebruik je met een waterkoker veel minder elektriciteit dan met een heetwaterkraan.
Op basis van stroomverbruik is een heetwaterkraan zoals een Quooker minder duurzaam dan een waterkoker. Maar als je het waterverbruik vergelijkt tussen een kokendwaterkraan en een waterkoker, is een kokendwaterkraan weer een stuk duurzamer. Een waterkoker gebruikt namelijk liters extra water op jaarbasis.
Dat zit zo: wanneer je een kokendwaterkraan hebt en je hebt zin in een kop thee, vul je alleen je mok met heet water. Wanneer je géén kookkraan hebt, moet je eerst water koken. De meeste waterkokers moet je vullen met minimaal een halve liter water. Je verbruikt dan dus veel meer water.
Of een kokendwaterkraan of waterkoker duurzamer is, is dus niet duidelijk te concluderen. Wel kun je de vraag stellen wat je zelf belangrijker vindt. Als je duurzamer om wilt gaan met energie, kun je misschien beter een waterkoker hebben. Wil je minder water gebruiken? Dan is een heetwaterkraan beter geschikt.
Je tuin vergroenen, besparen op je energierekening of duurzamer wonen? Op a.s.r. duurzaam wonen lees je ervaringsverhalen en praktische tips om je huis en tuin te verduurzamen. Waar ga jij mee aan de slag?