Ga naar de hoofdinhoud
Erik Scherder: ‘daag die hersenen uit op de werkvloer!’

Erik Scherder: ‘daag die hersenen uit op de werkvloer!’

22 september 2020

Wat doet bewegen met de hersenen van je medewerkers? Hoe verhoog je de productiviteit? En hoe pas je bewegen toe op de werkvloer? In het webinar ‘Een gezond brein op de werkvloer’ gaat Erik Scherder - hoogleraar klinische neuropsychologie - in gesprek met Joost Keizer - a.s.r. specialist vitaliteit. De kernboodschap is duidelijk: daag die hersenen uit! 🧠

Het brein en intrinsieke motivatie

Volgens Scherder bestaan onze hersenen uit grijze en witte stof. De hersengebieden zijn de grijze stof, en de witte stof verbindt deze gebieden aan elkaar. Die verbindingen zijn belangrijk wanneer we kijken naar hersenactiviteit. De witte stof zorgt er namelijk voor dat we:

  • gestructureerd werken;
  • problemen oplossen;
  • initiatief nemen;
  • creatief denken;
  • flexibel denken;
  • én gemotiveerd zijn.

Dit zijn allemaal belangrijke factoren op de werkvloer en dragen bij aan de productiviteit van medewerkers. Daarom is het belangrijk om als werkgever te investeren in die witte stof. Hoe je dat doet? Met beweging!

Dit doet bewegen met je hersenen

Hersenen hebben een goede doorbloeding nodig om de kwaliteit van de witte stof - en daarmee de productiviteit - te verbeteren. “De kwaliteit van je hersenen kun je uitdagen door in beweging te komen”, aldus Scherder. 

Zo werkt dat:

  1. Jij beweegt;
  2. De doorbloeding van je hart wordt gestimuleerd;
  3. Je hart pompt bloed naar de hersenen;
  4. De vaten in je hersenen verwijden;
  5. De kwaliteit van de witte stof verbetert;
  6. Jij voelt je gemotiveerder en blijer;
  7. De productiviteit stijgt!

Bewegen is niet alleen goed voor de witte stof, maar ook voor het afweersysteem. Het verhoogt de weerstand en beschermt ons tegen ziektes. In tijden van corona is dat misschien lastiger doordat we veel thuis zitten, maar des te belangrijker! Scherder: “Sta op en ga naar buiten. Kom in beweging en daag uit die hersenen! En als je eenmaal op gang bent gekomen, houd je het makkelijker vol.”

Zo investeer je in bewegen op de werkvloer

Hoe investeer je in jouw medewerkers? Hoe zorg je ervoor dat ze regelmatig opstaan gedurende een lange werkdag? En hoe stimuleer je ze om die wekelijkse beweegnorm te halen? Met deze tips van Scherder en Keizer breng jij jouw medewerkers in beweging!

1. Ga actief in gesprek met medewerkers
De eerste stap naar verbetering van de hersenactiviteit is het in gesprek gaan met je medewerkers. Hoe gaat het met ze? Hoe voelen ze zich? Wat doen zij op het moment aan vitaliteit? Bewegen ze dagelijks of wekelijks? Je kunt ze beter helpen wanneer je hier inzicht in hebt. Zo vind je een manier die voor iedereen werkt. Verbeter de kwaliteit van de hersenen door er samen actief tegenaan te gaan!

2. Stimuleer regelmatig opstaan
Hebben jij en je medewerkers een zittend beroep? Onderbreek dan het zitten! Sta op! Het liefst zo vaak mogelijk. Om de kwaliteit van je hersenen te stimuleren moet je na een halfuur zitten eigenlijk al 5 minuten bewegen. Heb je een uur achter elkaar gezeten? Dan compenseer je dat door ruim een halfuur in beweging te komen. Je hersenen hebben meer beweging nodig dan je denkt!

Staand werken is op de korte termijn een oplossing. Na een langere tijd is echter ook staan te passief. Je hersenen hebben échte beweging nodig om actief te worden. Probeer bijvoorbeeld lopend te bellen of overleggen met collega’s, maak samen een lunchwandeling of investeer in een wekelijkse bootcamp met het hele team. Dat is ook nog eens erg leuk!

3. Help ze mee aan de beweegnorm
Weet jij hoeveel een mens gemiddeld per dag of per week moet bewegen? Dagelijks een halfuur aan één stuk bewegen is het minimale wat je hersenen én je lijf nodig hebben. Dat is minimaal 210 minuten per week. Pas dan heeft bewegen een positief effect op het brein, het afweersysteem en de stemming. 

“Bewustzijn is één factor, maak het vervolgens prioriteit”, geeft Scherder aan. “Maak je medewerkers er bewust van dat zij een halfuur per dag aan één stuk matig intensief bewegen”. Het begint allemaal met bewustwording!

4. Helpen door te doen met a.s.r. Vitality
Moeilijk om je medewerkers in beweging te krijgen? Daar kan a.s.r. Vitality bij helpen! a.s.r. Vitality is hét beweegprogramma dat prikkelt om te bewegen en achteraf het harde werken beloont, voor zowel werknemers als werkgevers. “Door je medewerkers in beweging te brengen, voorkomen we toekomstige schade binnen organisaties zoals verzuim”, aldus Keizer.

Meer weten?

Anderen lazen ook:
Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality