
Zo hou je je goede voornemens wél vol: 7 tips
Nieuw jaar, nieuwe kansen! Januari wordt door veel mensen gezien als het perfecte moment om aan hun goede voornemens te werken. Stoppen met roken, gezonder eten of meer bewegen zijn populaire goede voornemens. Meestal beginnen we hier vol goede moed aan, maar aan het eind van de maand haken de meeste mensen alweer af. Zonde! In deze blog geven we je daarom 8 tips om gezonde voornemens wél vol te houden.
Kan jij wel wat hulp of inspiratie gebruiken? Met onze kalender start jij het nieuwe jaar vol goede moed!
Ga snel naar:
- 8 tips om je goede voornemens makkelijk vol te houden
- Tip 1. Focus je op één doel en maak het concreet
- Tip 2. Schrijf je doel op
- Tip 3. Doe het stapje voor stapje
- Tip 4. Heb geduld
- Tip 5. Zeg het hardop
- Tip 6. Beloon jezelf
- Tip 7. Wees lief voor jezelf
- Wil jij beloond worden voor je goede voornemens?
7 tips om je goede voornemen makkelijk vol te houden
Met deze acht tips weet je zeker dat je op 1 februari nog steeds met je goede voornemens bezig bent!
Tip 1. Focus je op één doel en maak het concreet
Meer bewegen, gezonder eten, minder stressen én minder vlees eten. We willen meestal bergen verzetten in een enorm korte tijd. Mooie ambities natuurlijk, maar het is beter om jezelf op één doel te focussen. Hierdoor houd je het namelijk een stuk langer vol!
Maak daarnaast je doel zo concreet mogelijk. Hiervoor is de SMART-methode een handig hulpmiddel. Dit staat voor:
Specifiek: wat wil je bereiken?
Meetbaar: kun je controleren of je je goede voornemen hebt behaald?
Acceptabel: is het duidelijk voor jezelf en anderen wat je wil bereiken?
Realistisch: bedenk goed of je doel haalbaar is.
Tijdsgebonden: wanneer wil je dit bereiken?
Voorbeeld van een SMART-geformuleerd goed voornemen: Op 31 januari wil ik elke dag minstens 10.000 stappen hebben gezet. Hiervoor heb ik altijd mijn activity tracker bij zodat ik mijn vooruitgang kan meten.
Tip 2. Schrijf je doel op
Door je doel op te schrijven, wordt het nog concreter. Je kan het zo altijd nog eens nalezen zodra je dreigt terug te vallen in oude gewoontes. Schrijf ook op waarom je dit goede voornemen zo belangrijk vindt en waarvoor je het doet!
Tip 3. Doe het stapje voor stapje
Bouw stap voor stap aan je doel. Zo heb je namelijk een veel grotere kans van slagen! Wil je bijvoorbeeld dagelijks meer bewegen? Begin dan klein door je boodschappen op de fiets te doen, in plaats van met de auto. Op deze manier kun je langzaam steeds meer toewerken naar je einddoel, zonder dat het als een rigoureuze verandering van je levensstijl voelt.
Tip 4. Heb geduld
Geduld is een schone zaak. Dat geldt ook voor jouw goede voornemen. Verwacht niet dat je binnen twee weken je doel bereikt. Waarschijnlijk maak je weleens een misstap! Gooi in dat geval niet meteen de handdoek in de ring maar leer ervan. Het belangrijkste is dat je jezelf elk jaar weer een stukje beter probeert te maken!
Tip 5. Zeg het hardop
Spreek je goede voornemen hardop uit naar anderen. Jouw familie, vrienden en collega’s kunnen je hierdoor een extra duwtje in de rug geven zodra je het even moeilijk hebt. Dat helpt! Probeer je gezonder te eten en drinken? Dan kunnen jouw collega’s je bijvoorbeeld ook op een alcoholvrij-biertje trakteren op vrijdagmiddag. Scheelt weer calorieën! Zo word je minder in verleiding gebracht en blijf je gemotiveerd om aan je doel te werken.
Tip 6. Beloon jezelf!
Doel behaald? Lekker bezig! Trakteer jezelf dan op een cadeautje als schouderklopje. Wat dacht je van meedoen met a.s.r. Vitality? De a.s.r. Vitality-app motiveert je om in beweging te blijven door je te belonen. Benieuwd hoe a.s.r. Vitality werkt? Lees het hier.
Tip 7. Wees lief voor jezelf
Discipline is belangrijk om je goede voornemens vol te houden, maar wees niet te streng voor jezelf. Een slechte dag hoort er ook bij! Hierna hoef je natuurlijk niet meteen de handdoek in de ring te gooien. De hele dag op de bank hangen of een cheatday? Zolang je daarna weer vol frisse energie aan je goede voornemen werkt, is er niks aan de hand!
Wil jij beloond worden voor je goede voornemens?
Ga jij ook aan de slag met de goede voornemens adventkalender? Laat je dan belonen door a.s.r. Vitality! Jij beweegt, wij belonen.
Door stappen te zetten of een activiteit te doen waarmee je je hartslag verhoogt, verdien je Vitality Punten. Lekker actief geweest en je doelen behaald? Dan belonen we je met leuke week-, maand- en statusbeloningen. Dat klinkt goed, toch?