Ga naar de hoofdinhoud
Zonnepanelen kapot? Zo voorkom je het!
Ma en vrouw met baby kijken naar een huis met zonnepanelen | a.s.r.

Zonnepanelen kapot? Zo voorkom je het!

12 februari 2024
Je hebt gekozen voor zonnepanelen, goed bezig! Door voor zonnepanelen, een zonneboiler  of zonnecollectoren te gaan, bespaar je op je energierekening. En dat niet alleen: je bent ook nog eens goed bezig voor het milieu! Belangrijk is wel dat de zonnepanelen op de juiste manier zijn geïnstalleerd, want je wil natuurlijk geen schade. Zijn je zonnepanelen kapot of ben je gewoon benieuwd hoe je schade aan je zonnepanelen voorkomt? In deze blog lees je hoe je ervoor zorgt dat ze zo lang mogelijk meegaan! 
Schade aan je zonnepanelen door storm 

Zonnepanelen zijn een flinke investering, dus je wil er natuurlijk zo lang mogelijk mee doen. Dat begint al bij het juist plaatsen van de zonnepanelen. Het is belangrijk dat ze professioneel en stevig zijn vastgemaakt aan het dak. Zo voorkom je dat een windhoos, storm of flinke (hagel)bui je zonnepanelen beschadigt. 

Bij een plat dak is het risico op stormschade aan je zonnepanelen groter dan bij een schuin dak. Dit heeft ermee te maken dat de zonnepanelen niet rechtstreeks op het dak worden gemonteerd. Wind komt er dan makkelijker onder en kan zo schade aanrichten. Vooral de professionaliteit van de installatie en kwaliteit van de zonnepanelen zijn belangrijk om schade te voorkomen. Heeft een storm toch schade aangericht en zijn je zonnepanelen kapot? Lees hieronder wat een verzekering bij a.s.r dekt in jouw situatie.

Zo ben je verzekerd van zon op je bol!

 

Brand door zonnepanelen 

Ook al worden zonnepanelen steeds veiliger, het komt wel eens voor dat er brand ontstaat. Zonnepanelen kunnen op of in het dak worden geïnstalleerd. De installatie die in je dak wordt geplaatst is gevoeliger voor brand. Dit komt vaak door slechte montage; wanneer de kabels van de installatie niet perfect in elkaar passen kunnen vonkjes ontstaan. De kabels liggen dicht op het isolatiemateriaal. Als de connector warm wordt, kunnen de vonken overslaan naar brandbare materialen in het dak. Dit hoeft trouwens niet meteenvoor brand te zorgen. Om brand door zonnepanelen te voorkomen is het ook hier weer belangrijk om deze te laten installeren door een professional. 

Zo voorkom je schade aan je dak door zonnepanelen

Overweeg je om je woning te verduurzamen door zonnepanelen te nemen? Om schade aan je dak te voorkomen is het goed eerst de a.s.r. dakscan te doen. Niet ieder dak is namelijk geschikt voor zonnepanelen. Met de dakscan ontdek je waar je rekening mee moet houden en voorkom je latere schade.

Problemen met je zonnecollectoren of zonneboiler?

Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon. Daardoor bespaar je enorm veel op je energieverbruik. Dan wordt een lange douche of afwas opeens een stuk voordeliger. En duurzamer! Het systeem bestaat uit zonnecollectoren die op het dak worden geplaatst om het zonlicht op te vangen, een pomp en de zonneboiler zelf. Deze gaat gemiddeld 15 tot 25 jaar mee, mits je deze goed onderhoudt! Door regelmatig controle uit te voeren voorkom je problemen zoals corrosie of lekkage. Heb je toch schade of zonneboiler problemen? Vaak valt dit ook onder je woonhuisverzekering. Check daarom altijd vooraf wat er gedekt wordt! 

Meld je schade altijd! 

Is er toch sprake van schade en zijn je zonnepanelen kapot? Of heb je problemen met je zonneboiler? Meld dit dan bij de adviseur of via het online schadeformulier. Afhankelijk van het soort schade kijken we, samen met een schadebehandelaar, wat de beste oplossing is voor jouw situatie.

Alles over zonnepanelen verzekeren

De woonhuisverzekering van a.s.r.
Zonnepanelen zijn niet altijd automatisch meeverzekerd. Je verzekering is daarnaast afhankelijk van het type dak van je woning en hoe de zonnepanelen zijn vastgezet. Met de woonhuisverzekering van a.s.r. zit je altijd goed! Deze verzekert niet alleen je muren, het dak, de vaste vloeren en je keuken, maar ook je zonnepanelen. Zo ben je goed voorbereid als er toch een keer schade ontstaat. 

Meer verhalen over Duurzaam wonen