a.s.r. is eigenaar van acht verschillende landgoederen in Nederland. Deze landgoederen onderhouden we ook allemaal zelf. Soms planten we er ook bomen namens de klanten van a.s.r. schadeverzekeringen. Het resultaat van de inspanningen van zo’n actie kun je zelf komen bekijken: onze landgoederen zijn opengesteld voor publiek. Kom dus ook wandelen, fietsen, paardrijden, golfen of zelfs logeren op één van de a.s.r. landgoederen!
Lees ook: waarom a.s.r. belegt in grond en groen.
We zijn een duurzame schadeverzekeraar: we bieden duurzame verzekeringen, we beleggen de verzekeringspremies van onze klanten duurzaam, bij schades kun je die via ons duurzaam laten herstellen. Daar hoort zoveel mogelijk digitaal communiceren met onze klanten en adviseurs natuurlijk ook bij. Zo besparen we veel papier. Voor elke 100 aangemaakte accounts in Mijn a.s.r. schadeverzekeringen planten we bovendien een boom op landgoed Junne in de gemeente Ommen.
Vanaf oktober 2022 beloofden we voor iedere volledig ingevulde enquête een boom te planten. En aan deze belofte hebben we ons gehouden. In totaal zijn er 2500 bomen geplant op landgoed Junne in Ommen. Op dit landgoed is het van belang om het bos te verjongen. Door het verjongen, en door meerdere soorten te planten die goed zijn voor de bodem, zetten we in op klimaatstabiel bosbeheer.
De aanplant bestaat uit de Amerikaanse eik, hazelaar, haagbeuk, gewone esdoorn en de winterlinde. Dit zijn verschillende boomsoorten die de bodem verbeteren, goed zijn voor de biodiversiteit, een hoge CO2-opslag met zich meebrengen en hoogwaardig hout leveren voor bouw en meubels. Deze soorten komen van nature niet op het landgoed voor, maar leveren wel een belangrijke bijdrage aan een klimaatstabiel bos. En kunnen ook in de toekomst tegen een stootje.
Ter compensatie van de CO2-uitstoot van afgesloten autoverzekeringen, worden 10.000 bomen en planten geplant. Dit om gezamenlijk met Alpina Group een bijdrage te leveren aan een gezonde, toekomstbestendige leefomgeving.
Op het stuk bos waar de nieuwe bomen worden geplant, stond fijnspar. Deze soort is door de droogte van afgelopen jaren in vitaliteit achteruitgegaan. We maken nu van de gelegenheid gebruik om op landgoed De Engelenburg loofbomen en struiken te introduceren die hier nog niet voorkomen.
Deze aanplant zorgt voor meer variatie in soorten (biodiversiteit). Gemengd bos met gevarieerde struiken is gunstig voor veel diersoorten waaronder zangvogels en vlinders. Een gemengde beplanting is ook minder vatbaar voor ziekten en plagen.
De soorten die we planten zijn beter voor de bosbodem en het bodemleven. Dat komt door het bladstrooisel dat goed verteert. Denk aan bomen en struiken als:
Omdat we met het bos ook graag CO² willen vastleggen in de bodem, kiezen we soorten die hoogwaardig verwerkt kunnen worden in houtproducten. Pas dan maak je echt impact op CO²-vastlegging door hout.
De keuze van aan te planten soorten wordt gemaakt op basis van de groeiplaatsomstandigheden en de visie van de eigenaar. Eén van de doelstellingen op Junne is het werken aan klimaatstabiel, gemengd bos. Op alle voornoemde locaties geldt dat hier idealiter een klimaatstabiel, gemengd loofbos tot stand komt. Dat betekent dat soorten als wintereik, zomereik, beuk, winterlinde, fladderiep, tamme kastanje, boomhazelaar, Noorse esdoorn worden aangeplant. Waar mogelijk in de randen aangevuld met struiksoorten als hazelaar, sleedoorn en Europese vogelkers.
Na de extreme droogte in 2018 en 2019 lijken de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker zichtbaar te worden in het bos. Deze afgelopen twee jaren kenmerkten zich door langdurige droogte en extreem hoge temperaturen tijdens het groeiseizoen. Sterfte door verdroging, afnemende vitaliteit en groei en een hogere kwetsbaarheid voor ziekten en plagen zijn het gevolg. Het is van groot belang om het bos weerbaarder te maken tegen deze effecten. Het stimuleren van menging, aanplant van klimaatrobuuste soorten, verbeteren van de bosbodem en hydrologie zijn hierbij de belangrijkste maatregelen. Het planten van bomen in menging is van belang vanwege risicospreiding. Bomen in een menging zijn doorgaans vitaler en minder gevoelig voor ziekten en plagen dan bomen in een monocultuur. Daarnaast kan met de boomsoortenkeuze gestuurd worden op het verbeteren van de bosbodem. Bodems van bossen in monocultuur waar soorten als zomereik, beuk en den overheersen zijn vaak verzuurd. Het strooisel van deze boomsoorten verteert erg slecht, er zit te weinig calcium en kalium in en te weinig magnesium.
Verzuurde bodems zijn minder divers en bomen zullen minder goed groeien. Daarnaast houden verzuurde bodems minder vocht vast door een beperkt aandeel organische stof in de minerale grond. Het strooisel van verschillende boom- en struiksoorten levert een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de bosbodem. Soorten die een hoge bijdrage leveren aan een betere bosbodem zijn linde, esdoorn, boomhazelaar en hazelaar.
Gezonde bossen verbeteren de belevingswaarde van een gebied en dragen in belangrijke mate bij aan de biodiversiteit. Gemengde, inheemse bossen van verschillende boomsoorten en leeftijden kennen een hogere biodiversiteit dan monoculturen van uitheemse soorten.
Door de fotosynthese leggen bomen koolstofdioxide (CO²) vast en geven ze zuurstof (O²) af. Koolstof is de belangrijkste bouwsteen van hout, dit maakt het overgrote deel van de biomassa van bomen uit. Bomen hebben voor hun groei koolstofdioxide nodig, een hoger gehalte aan CO² in de lucht kan deze groei ten dele extra bevorderen. In theorie is de bedreigende overmaat aan CO² als broeikasgas in de atmosfeer terug te dringen door de groei van bomen te bevorderen. Jong bos groeit sneller dan oud bos, daardoor legt jong bos meer CO² vast dan oud bos. Daarom moet er gestuurd worden op goed groeiende bossen met een hoogwaardige houtkwaliteit.
Als tijdens dunning of eindkap het hout hoogwaardig (constructie-, betimmerings- of meubelhout) kan worden toegepast kan de opgeslagen CO² wel eeuwen vast worden gelegd.