Ga naar de hoofdinhoud
Duurzaam leven

Duurzaam leven is een bewustere levensstijl. Het is niet alleen minder consumeren, energie besparen en je woning duurzaam maken. Maar ook kiezen voor duurzaam reizen en vakantie vieren. Vaker vegetarisch eten, minder verspillen, afval scheiden en recyclen. Met deze 11 tips voor maak je een goede start: 

Wat is duurzaam leven?

Als je duurzaam leeft houd je rekening met je gezondheid en welzijn. En met de impact voor het klimaat, je omgeving en de natuur. Je maakt bewuste keuzes. Je denkt na over je CO2-footprint. Je koopt niet altijd nieuwe producten, je kiest ook voor tweedehands of reparatie van je kapotte spullen. En je kiest bij het shoppen voor duurzame producten bij eerlijke winkels, die ook goed voor hun medewerkers zorgen. 

Waarom is duurzaam leven belangrijk?

De aarde warmt op, met alle gevolgen voor het klimaat. Dat vraagt om een andere manier van leven. Daarom moeten we nu in actie komen. Alleen samen redden we het milieu en het klimaat. We moeten minder afhankelijk worden van vervuilende brandstoffen. We maken de natuurlijke grondstoffen op en zo verliezen we steeds meer natuur. 

Topje van de ijsberg

De keuzes die we maken, maken het verschil. Maar we zien de gevolgen van die keuzes te weinig. Babette Porcelijn schrijft in haar boek Mijn Verborgen Impact dat we zelfs maar het topje van de ijsberg zien. Vier vijfde van de impact op het klimaat, het milieu en sociale gevolgen zien we niet meteen. 

Hoe kun je duurzaam leven?

We kunnen de impact verminderen door duurzaam te leven. Met deze 10 tips helpen we je graag op weg.

1. Koop minder en consumeer duurzaam

Kleding en woonaccessoires staan met stip op 1 als je kijkt naar de milieu-impact van ons dagelijks leven. Duurzaam consumeren begint met:

Koop minder
In plaats van steeds maar nieuwe spullen te kopen, kun je ook minder consuminderen. Je bespaart geld en krijgt meer ruimte in je huis.

Verspil minder voedsel
Leg na het boodschappen doen de nieuwe spullen achter in je koelkast of voorraadkast. En haal de oude naar voren. Maak elke week de restjes op: het is kliekjes dag vandaag. Maak een boodschappenlijstje en probeer impulsieve aankopen te vermijden. 

Gebruik spullen langer
Koop geen nieuwe spullen als je ze eigenlijk nog niet nodig hebt. Je laptop kan vast nog een jaartje langer mee. En met wat nieuwe kussens lijkt je bank weer als nieuw.

Laat de auto vaker staan
Een inkoppertje en hij lijkt wat flauw. Maar het is wel een keuze met veel effect. Lopend of met de fiets naar de winkel gaan, is de meest duurzaam keuze.

2. Koop duurzaam, sociaal en lokaal gemaakt

Zeker zo belangrijk: koop duurzaam. We hebben onze kledingkast bijvoorbeeld volhangen met kleren die we nooit dragen. Wist je dat we jaarlijks gemiddeld zo’n 40 kledingstukken weggooien? Da’s zonde, toch? Ook omdat de kledingindustrie een van de meest vervuilende is. Gelukkig zijn er genoeg kledingmerken en -bedrijven die rekening houden met natuur, milieu en mens.  

Kies vaker voor tweedehands kleding of kleding met een groen label, zoals het EU Ecolabel Organic 100 Content Standard. Op keurmerkenwijzer check je welke labels en merken een groen label hebben.  

Lokale peer: check waar 't vandaan komt

Wat voor kleding geldt, geldt ook voor andere dingen. Biologisch geteelde groente en fruit zijn duurzamer omdat de producten op natuurlijke manier zijn geteeld. Een peer of appel uit de buurt is goed voor jou en de boer.

Een duurzaam leven geldt ook voor de fabrieksarbeiders en boeren van wie je de producten koopt. Het maakt een wereld van verschil als ze een leefbaar loon ontvangen en de arbeidsomstandigheden goed zijn.  

Stel jezelf deze vragen:
1. Heb ik dit écht wel nodig?
2. Waar komt het vandaan?

3. Scheid je afval en recycle

Nog zo’n tip met een groot effect: je afval scheiden en recyclen. Zo gebruiken we de materialen weer om nieuwe producten mee te maken. Dat scheelt een hoop CO2-uitstoot en vervuiling. Naast gft, glas, plastic en papier kun je elektrische apparaten, textiel en bouwafval apart inleveren: 

  • Versleten kleren, beddengoed, schoenen en riemen mogen in de textielbak. Van oud textiel kun je nieuwe stof of isolatiemateriaal maken. 
  • Je kunt je vorige mobiele telefoon of nooit meer gebruikte discman of DVD-speler inleveren. Net als je ongebruikte gereedschap of printer.  
  • Als sloopafval in de juiste bak terechtkomt op de milieustraat, kunnen ze daarmee nieuwe producten maken. 
4. Kies voor refurbished en repareer

Koop een refurbished model. Dat is een tweedehands model, maar wel een die helemaal nagekeken en opgeknapt is. Zo bespaar je geld en je geeft een smartphone of laptop een nieuw leven.

Is je apparaat kapot? Gooi het niet meteen weg. Controleer eerst of je het apparaat kunt (laten) maken. Bijvoorbeeld bij een Repair Café.

5. Duurzaam eten

Meer plantaardig en minder dierlijk eten is goed voor je gezondheid en voor de aarde. Vlees zorgt voor een groot deel van de CO2-uitstoot van ons eten en drinken. Als je één dag in de week geen vlees eet, heeft dat direct invloed op je CO2-footprint.

Kies ook voor seizoensgebonden groenten. Dus geen groenten of ander voedsel dat is ‘ingevlogen’ uit andere landen. Koop je een dierlijk product? Zoek dan uit hoe de dieren worden behandeld. Let op de sociale en de milieu-impact van een product. Een voorbeeld is palmolie: om te voldoen aan de stijgende vraag, wordt tropisch regenwoud gekapt. Een duurzame keuze is daarom vaak een keuze voor een product zonder palmolie. 

6. Verzorg je zelf met duurzame producten

Palmolie zit vaak in verzorgingsproducten, zoals cosmetica en zeep. Wist je dat in 90% van de spullen die je gebruikt om jezelf te verzorgen microplastics zitten? Omdat ze nauwelijks afbreken, komen ze onder meer in drinkwater en voedsel terecht. Gelukkig zijn er ook beauty- of schoonmaakproducten die biologisch afbreekbaar zijn. Zonder microplastics, en zonder palmolie. Ook die helpen bij een duurzaam leven.

7. Verduurzamen en isoleren van je huis

Verduurzaam je huis. Dat is goed voor het milieu én goed voor jezelf. Je bespaart energie, dus geld. En je helpt het milieu. Het gaat niet alleen om energiebesparende maatregelen, maar kijk ook naar je inrichting. Denk aan: 

  • verduurzamen en isoleren van je woning
  • duurzaam verbouwen 
  • kiezen voor natuurlijke en gerecyclede materialen
  • herstellen en refurbishen in plaats van vervangen.

Subsidie voor duurzame maatregelen

Met zonnepanelen kies je voor duurzame, zelf opgewekte stroom. Dat doe je ook als je gasloos verwarmt, met een zonneboiler of warmtepomp. Je kunt meteen aan de slag met kleinere ingrepen. Verlaag je energieverbruik met isolatie, radiatorfolie of tochtwering. Op Duurzaam wonen met a.s.r. vind je handige tips.

Met de steeds hogere energierekening heb je het geld dat je zo in je woning steekt snel terugverdiend. Voor het verduurzamen en isoleren van je huis ligt subsidie klaar, vaak aangevuld door je gemeente. Op Verbeterjehuis.nl check je welke subsidies er zijn. Bij a.s.r. helpen we graag met het financieren van duurzame aanpassingen voor je huis, bijvoorbeeld met onze Verduurzamingshypotheek.

Duurzaam verbouwen

Ga je verbouwen? Het ideale moment om voor duurzaam te kiezen. Begin met een plan voor materiaalkeuzes en lichtinval. Passieve zonne-energie is een slimme manier om je woning te verwarmen. De woonkamer wordt verwarmd met zonlicht. Je hoeft de verwarming niet aan te zetten. Maar dan moet je wel een goed isolerende pui hebben. De verbouwing is sowieso hét moment voor een goede isolatieschil. Zoals HR++-ramen en driedubbel glas met geïsoleerde kozijnen. 

Natuurlijke en gerecyclede materialen

Pak meteen je interieur aan. Steeds meer producten zijn gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen. Steeds meer ontwerpers kiezen voor bioplastics en meubels van gerecycled hout. Met de Groene(re) Meubelzoekmachine vergelijk je 100.000 meubels. En met vintage tweedehands (design)meubelen maak je sowieso een keuze die beter is voor het milieu. 

Tip! Je oude meubels geef je een nieuw leven via de kringloopwinkel of marktplaats. Kijk eens op reliving.nl voor mooie vintage meubels.

Duurzaam herstellen en refurbishen in plaats van vervangen.

Goed idee: kies voor duurzaam herstel en refurbish. Goedkoper en duurzamer dan nieuw. Dat geldt bij slijtage, maar ook bij schade in je woning. In plaats van meteen te vervangen, kun je de schade duurzaam herstellen, op een milieuvriendelijke manier. Dat duurzaam herstellen kun je ook verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan waterschade aan je houten vloer

8. Bespaar energie

Energie besparen is goed voor je portemonnee én voor de planeet. Een win-win. Je kunt zelf energie opwekken, zoals je hierboven las. Kies meteen voor slimme, energiezuinige apparaten. Huishoudelijke apparaten bepalen het grootste deel van je energierekening. Het klinkt misschien vreemd. Soms is het beter voor het milieu om een oud, nog werkend apparaat weg te doen. Een nieuw apparaat levert veel energiebesparing op. Zo heb je het aankoopbedrag binnen een paar jaar terug verdient. Helemaal met stijgende energieprijzen. In onze handige rekenhulp kun je zien of dat ook voor jouw apparaten geldt . Je berekent ook meteen hoe groot de besparing is.

Overstappen naar een duurzame energieleverancier helpt ook. Met groene energie bespaart een gemiddeld gezin in een jaar ongeveer evenveel CO2-uitstoot als 45 uur vliegen. Veel energieleveranciers zeggen groen te zijn, maar zijn dat niet altijd. Het heeft echt zin om je er in te verdiepen. 

9. Kies voor duurzaam vervoer

Hoe je reist heeft impact. Kies (vaker) voor duurzaam vervoer. Er zijn steeds meer duurzame manieren om van A naar B te gaan. Met een app regel je vaak snel vervoer. Een voorbeeldje. Je pakt de trein, deelauto of deelscooter en het laatste stukje doe je op een OV-fiets. 
Fietsen en lopen blijven de meest duurzame vorm van vervoer. Moet je iets verder? Kies dan voor een elektrische fiets of neem de trein. En een treinreis is CO2-neutraal, want de NS gebruikt duurzame stroom.

Als het kan, vervang dan je brandstofauto door een elektrische. De gemiddelde kosten voor een auto bedragen tussen de €294 en €645 per maand. Elektrische auto’s zijn duurder in de aanschaf, maar goedkoper in de vaste en variabele kosten. Als je de auto niet veel gebruikt kun je er ook eentje delen of huren.  Zo bespaar je geld. Je betaalt dan alleen voor de auto als je er een gebruikt. 

10. Duurzaam reizen en duurzaam met vakantie

Heb je thuis een duurzame levensstijl? Hou die levensstijl vol op vakantie. Overweeg bij een stedentrip om het vliegtuig te laten staan. Neem de trein en geniet ontspannen van een mooi uitzicht. Als je niet alleen gaat is ook de auto een beter alternatief voor het vliegtuig. Een korte vlucht is de op 1 na meest vervuilende manier van reizen, alleen een cruise is vervuilender. Als je vliegt kun je de CO2-uitstoot van je vliegreis compenseren. Dat is natuurlijk beter dan niks doen. Maar het is geen duurzame oplossing. 

Je kunt ook kiezen voor een duurzaam vakantiehuis of appartement. Let dan op het Green Key-duurzaamheidskeurmerk voor toeristische bedrijven. En ook een open deur. Tijdens je verblijf in een hotel of vakantiewoning kun je ook een steentje bijdragen aan een duurzame vakantie. Gebruik je  hotelhanddoeken vaker dan één keer. En zet de lichten, airco en verwarming uit als je op pad gaat.

11. Een duurzamere uitvaart

Steeds meer mensen willen op een duurzamere manier afscheid nemen van het leven. Hoe laat je na jouw afscheid een betere wereld achter? Van duurzamere keuzes bij cremeren of begraven, het soort materiaal van de kist of urn, tot kiezen voor een duurzamere uitvaartverzorger. We hebben de mogelijkheden voor je op een rij gezet op de pagina Hoe duurzaam wordt jouw uitvaart?

Nog meer tips voor een duurzaam leven
Tip 1

Doe op de website Mijn Verborgen Impact een test. Ontdek wat jij kunt doen om duurzamer te leven.

Tip 2

Je kunt ook goed leven met minder bezit. Opruimgoeroe Marie Kondo heeft er een echte methode voor ontwikkeld. Opruimen volgens de ‘Konmari-methode’ begint niet met de spullen die weg moeten. Marie richt zich op spullen waarvan je gelukkig wordt en die je blij maken. Die spullen mogen blijven. De spullen die je niet wil houden, breng je naar de kringloopwinkel. Zo krijgen ze een nieuw leven en maak je iemand anders blij.

Tip 3

Trek de stekker eruit als je je apparaten niet gebruikt, zodat ze helemaal uit staan en niet op stand-by. En als je telefoon niet aan de oplader hangt, blijft de oplader zelf een beetje stroom verbruiken. Zo voorkom je sluipgebruik. 

Tip 4

Gebruik tweedehands bouwmateriaal. Zo kunnen de bouwmaterialen langer mee. En er zijn geen nieuwe bouwmaterialen nodig. 

Tip 5

Kies een duurzame verzekeraar. Op de Eerlijke Verzekeringswijzer kun je zien hoe duurzaam verzekeraars zijn. De lijst is gemaakt samen met OxfamNovib, Amnesty International, World Animal Protection, Milieu Defensie en Pax. Op deze lijst scoort a.s.r. het cijfer 8,9, het hoogste van alle verzekeraars. 

Duurzame verzekeraar

Als je bij a.s.r. verzekerd bent, dan maak je een duurzame keuze. Op de Eerlijke Verzekeringswijzer scoort a.s.r. met een 8,9 als cijfer het hoogste van alle Nederlandse verzekeraars. Wij maken op allerlei manieren duurzame keuzes: zo doen wij samen met onze klanten 10x duurzaam. a.s.r. wil een bijdrage leveren aan een duurzame, leefbare en werkbare samenleving. Dat proberen we op een zo transparant mogelijke manier te doen, onder andere door eerlijke voorlichting. Ook jou helpen we graag!

Meer praktische en duurzame tips

Meer weten over hoe je duurzaam kunt leven? Kies het onderwerp waar je meer over wilt weten en doe inspiratie op!

Recyclen: afval krijgt een tweede leven Duurzaam consumeren met de minste impact Duurzaam vervoer Duurzaam op reis Duurzame opties voor je uitvaart Duurzaam wonen in 8 stappen