Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, moet je ook afspraken maken over het pensioen. Misschien hebben jullie al afspraken vastgelegd over de verdeling van het pensioen, toen jullie gingen trouwen of samenwonen. Maar jullie kunnen ook afspraken vastleggen in het scheidingsconvenant of beëindiging van het geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract.
Onze 'Uit elkaar gaan'-afsprakentool kan je daarbij helpen. Als je de vragen in deze tool hebt ingevuld, zie je daarna een aantal voorbeeldteksten die jullie kunnen laten opnemen in de scheidingsdocumenten door de notaris of advocaat.
Er is een Wetsvoorstel Verdeling pensioen bij scheiding ingediend. Daarin is opgenomen dat de ex-partner voortaan recht heeft op de helft van het ouderdoms- en partnerpensioen, dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Na de verdeling krijgt de ex-partner een eigen pensioen en kan eigen keuzes maken die passen bij de persoonlijke situatie. Het blijft mogelijk om onderling andere afspraken te maken. De mogelijkheden kun je hieronder verder lezen. Het wetsvoorstel wet zou al eerder in de Tweede Kamer behandeld worden, maar dit is uitgesteld door het aftreden van het Kabinet. Het is nog niet bekend wanneer deze nieuwe wet ingaat.
Woon je samen en gaan jullie uit elkaar? Dan geeft je gemeente dit niet aan ons door via de BRP. Geef dit dus zelf aan ons door. Vul de ‘Verklaring van beëindiging van de gezamenlijke huishouding’ en mail deze naar ons terug.
Soms is het moeilijk om het met elkaar eens te worden als je uit elkaar gaat. Daarom is wettelijk een standaardverdeling van het pensioen geregeld. Jullie kunnen kiezen om te verdelen volgens deze standaardverdeling. Maar ook als jullie niets vastleggen bij echtscheiding of einde van je geregistreerd partnerschap, geldt deze standaardverdeling.
Je pensioen bestaat grofweg uit:
Bij een scheiding wordt het opgebouwde ouderdomspensioen en het opgebouwde partnerpensioen verdeeld. Het partnerpensioen dat de ex-partner krijgt na de scheiding wordt ‘Bijzonder partnerpensioen’ genoemd. Volgens de wet heeft je ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen, dat je hebt opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Je ex-partner ontvangt dit deel van het ouderdomspensioen, wanneer jij met pensioen gaat. Als je samenwoont heeft je ex-partner géén recht op een deel van het ouderdomspensioen.
Is in je pensioenregeling ‘partnerpensioen met opgebouwde waarde’ geregeld? Dan heeft je ex-partner ook recht op het partnerpensioen dat tot je scheiding is opgebouwd. Dit is ook het geval als je met je partner samenwoonde en de relatie stopt. Afhankelijk van hoe het partnerpensioen met opgebouwde waarde is geregeld, krijgt je ex-partner dan een partnerpensioen als je overlijdt.
Is in je pensioenregeling (ook) ‘partnerpensioen op risicobasis’ geregeld? Dan wordt er geen waarde opgebouwd. Dit partnerpensioen vervalt, als je gaat scheiden, uit elkaar gaat of van baan verandert. Je ex-partner krijgt dan geen partnerpensioen, als je overlijdt.
In plaats van de wettelijke standaardverdeling kun je met je ex-partner ook een (andere) verdeling van het ouderdomspensioen afspreken. Je kunt samen besluiten het ouderdomspensioen niet te verdelen. Of dat je ex-partner een ander percentage van het ouderdomspensioen ontvangt. Of je verdeelt over een andere periode. Je telt bijvoorbeeld de periode van samenwonen mee met de periode van het huwelijk. Deze afspraken kun je ook maken voor het partnerpensioen.
Deze afspraken over de verdeling kunnen al zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Of jij en je ex-partner spreken nu daarover iets af en leggen dit vast in een scheidingsconvenant of een akte van beëindiging van het geregistreerd partnerschap. Om de vastgelegde verdeling voor jullie te kunnen regelen, hebben wij die informatie nodig.
Om de verdeling goed te kunnen regelen moet je het volgende doen:
Wij splitsen het opgebouwde partnerpensioen af voor je ex-partner. Dit deel maakt dan geen deel meer uit van je pensioen. Je ex-partner ontvangt dit pensioen, als je overlijdt. Dit geldt voor als je getrouwd was, een geregistreerd partnerschap had of samenwoonde.
Heb je met je ex-partner afgesproken dat je ex-partner geen bijzonder partnerpensioen wil ontvangen?
En hebben jullie dit vastgelegd in het convenant of de akte? Stuur deze dan aan ons op, daarna ontvang je van ons informatie over de verwerking.
Hebben jullie dit niet vastgelegd?
Vraag dan de ‘Overeenkomst afstand van bijzonder partnerpensioen’ bij ons op. Vul deze overeenkomst samen in stuur deze zo snel mogelijk, maar binnen 6 weken na je scheiding naar ons terug.
Als er eenmaal afstand is gedaan van bijzonder partnerpensioen, kan die beslissing niet meer worden teruggedraaid. Je ex-partner ontvangt dan geen partnerpensioen, als jij overlijdt. Jij of je ex-partner kunnen dus niet later terugkomen op deze beslissing.
Hebben jullie alle documenten voor de verdeling van het pensioen opgestuurd en zijn de gegevens compleet? Dan kunnen wij de afspraken verwerken. Van de afsplitsing van bijzonder partnerpensioen ontvangen jij en je ex-partner ieder een pensioenoverzicht. Heeft je ex-partner aangegeven geen bijzonder partnerpensioen te willen ontvangen? Dan ontvangen jullie ook ieder een bevestiging van het afstand doen van het bijzonder partnerpensioen.
Van het verdeelde pensioen ontvangt je ex-partner hierna elk jaar een pensioenoverzicht.