Heb je jouw levensverzekering afgesloten om (een deel van) je (hypotheek)lening af te lossen? Dan is je verzekering waarschijnlijk verpand. Of jouw verzekering is verpand zie je op je polis.
Voor het kopen van jouw huis heb je een hypotheek afgesloten bij een geldverstrekker. Meestal is dit een bank of verzekeraar. Toen je jouw hypotheek afsloot is je verzekering verpand. Dit betekent dat jouw verzekering is gekoppeld aan je hypotheek. En dat de uitkering van je verzekering wordt gebruikt om (een deel van) de lening af te lossen. De uitkering gaat dus altijd naar de geldverstrekker.
Een adviseur kan je advies geven bij het wijzigen van je hypotheek of je verpande verzekering. Jouw adviseur helpt je ook bij de afstemming die nodig is met de geldverstrekker en a.s.r. De meeste geldverstrekkers nemen een wijzigingsverzoek alleen in behandeling als deze door een adviseur wordt aangeleverd.
De geldverstrekker heeft door de verpanding het eerste recht op de uitkering van de verzekering. Hierdoor mogen we zonder toestemming van de geldverstrekker de verzekering niet wijzigen of uitkeren.
Wijzig je jouw hypotheek? Dan is er een grote kans dat je naar de notaris moet om het definitief te maken. De dag dat je naar de notaris gaat is de passeerdatum.
Nadat je bij de adviseur bent geweest en toestemming hebt gekregen van de geldverstrekker, kunnen we de verzekering wijzigen of uitkeren. Je verzoek nemen we pas in behandeling als wij schriftelijk akkoord hebben gekregen van de geldverstrekker.
Als je verzekering is verpand dan heeft dat gevolgen voor:
Als je verpande verzekering de einddatum bereikt maken wij de uitkering over naar de geldverstrekker. Voor het uitkeren naar de geldverstrekker hoef je niets te doen. Ongeveer drie maanden voor de einddatum informeren wij de geldverstrekker dat je verzekering de einddatum bereikt en dat we de uitkering naar hen overmaken. Zodra de verzekering is uitgekeerd aan de geldverstrekker krijg je van ons een bevestiging.
Wij maken de volledige uitkering van je verzekering over naar de geldverstrekker. Is de uitkering hoger dan het bedrag van de (hypotheek)lening? Dan maakt de geldverstrekker het verschil over naar jouw rekening. Is de uitkering lager dan het bedrag van de (hypotheek)lening? Dan houd je een restschuld over. De geldverstrekker zal je hierover verder informeren. Samen met je adviseur bepaal je wat dit voor jouw betekent.
Vraag de geldverstrekker dan om ons een bericht te sturen dat de verpanding verwijderd mag worden. Dat bericht moet de geldverstrekker rechtstreeks naar ons sturen. Nadat wij het bericht van de geldverstrekker hebben ontvangen, halen wij de verpanding van je verzekering af. Wij sturen je hiervan een bevestiging.
Is de verpanding van je verzekering afgehaald? Dan kan de uitkering worden overgemaakt naar de begunstigde* van de verzekering. Dat regel je snel en eenvoudig via je a.s.r. account.
* Alleen de begunstigde kan de uitkering ontvangen van a.s.r. Wie de begunstigde is voor de uitkering zie je op je polis. Heb je een a.s.r. account? Dan kun je ook daar zien wie de begunstigde is. Daarvoor ga je naar ‘bekijk polis gegevens’ op de startpagina van je account.
Als je jouw hypotheek wijzigt dan kan dit ook gevolgen hebben voor je verzekering. Je kunt je verzekering voortijdig stopzetten (afkopen). En de waarde van de verzekering gebruiken als extra aflossing op de (hypotheek)lening. Bespreek dit eerst met je (hypotheek)adviseur.
Heb je samen met je (hypotheek)adviseur bepaald dat je jouw verzekering wilt stopzetten en de waarde van de verzekering gebruikt als extra aflossing op je (hypotheek)lening? Dan moet je daarvoor eerst toestemming vragen aan de geldverstrekker. De geldverstrekker wil meestal weten hoe hoog de waarde van de verzekering is. Daarvoor heb je het uitkeringsdocument nodig. Hoe je een uitkeringsdocument aanmaakt lees je in je a.s.r. account. Ga daarvoor naar het beginscherm van je account en klik op ‘voortijdig stopzetten’ bij de verzekering die je wilt stopzetten.
Stuur het uitkeringsdocument naar je geldverstrekker en vraag toestemming om de verzekering stop te zetten. En om de waarde van de verzekering te gebruiken als extra aflossing op je (hypotheek)lening. Krijg je toestemming? Dan stuurt de geldverstrekker dat bericht rechtstreeks naar a.s.r. Hebben wij alles wat we nodig hebben? Dan zetten wij jouw verzekering stop en maken wij de waarde over naar de geldverstrekker.
Als je je verpande verzekering stopzet houden we geen belasting in op je uitkering. Als je rendement hebt behaald geven we aan de Belastingdienst door dat je een uitkering hebt gekregen uit je kapitaalverzekering. Bij je belastingaangifte wordt vastgesteld of je nog inkomstenbelasting moet betalen. Lees meer over het stopzetten van een levensverzekering.
Je kunt je verzekering voortijdig stopzetten (afkopen). En de waarde van de verzekering laten uitkeren naar je eigen rekening. Het stopzetten van de verzekering heeft gevolgen voor je hypotheek. Je gebruikt de waarde van de verzekering dan niet meer om (een deel van) je (hypotheek)lening af te lossen. Bespreek dit eerst met je (hypotheek)adviseur.
Heb je samen met je (hypotheek)adviseur bepaald dat je jouw verzekering wilt stopzetten en de waarde van de verzekering laat uitkeren naar je eigen rekening? Dan moet je daarvoor eerst toestemming vragen aan de geldverstrekker.
Krijg je toestemming? Dan stuurt de geldverstrekker dat bericht rechtstreeks naar a.s.r. Nadat wij toestemming van de geldverstrekker hebben ontvangen halen we de verpanding van je verzekering af. Als dat is gebeurd ontvang je van ons een nieuwe polis. Jouw verzekering is dan niet meer gekoppeld aan je (hypotheek)lening. Daarna regel je het stopzetten van je verzekering snel en eenvoudig via je a.s.r. account.
Als je je verpande verzekering stopzet houden we geen belasting in op je uitkering. Als je rendement hebt behaald geven we aan de Belastingdienst door dat je een uitkering hebt gekregen uit je kapitaalverzekering. Bij je belastingaangifte wordt vastgesteld of je nog inkomstenbelasting moet betalen. Lees meer over het stopzetten van een levensverzekering.
Als de verzekerde tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt, dan wordt de overlijdensuitkering gebruikt om (een deel van) de (hypotheek)lening mee af te lossen.
Bij het overlijden van de verzekerde doorloop je de volgende stappen:
Wil je tijdens de looptijd je verzekering wijzigen? Dan hebben wij bijna altijd schriftelijke toestemming van de geldverstrekker nodig. Een paar voorbeelden van wijzigingen waarvoor toestemming van de geldverstrekker nodig is:
Wil je de premie of het verzekerde overlijdenskapitaal verhogen? Of wil je een eenmalige extra bedrag in je verzekering storten? Dan heb je daarvoor geen toestemming nodig. Lees meer over het wijzigen van je verzekering.
Bespreek altijd met je adviseur wat de gevolgen zijn van een wijziging. Hij kent jouw situatie en kan je advies op maat geven. Bij een wijziging van de (hypotheek)lening zal de geldverstrekker de wijziging alleen doorvoeren als je advies hebt gehad van een adviseur. In je a.s.r. account vind je de contactgegevens van jouw adviseur.