WIA Excedentverzekering
WIA rekenhulpGoede aanvulling als je arbeidsongeschikt raakt
- Regel een extra uitkering voor jezelf als je arbeidsongeschikt raakt
- Al een uitkering vanaf 25% arbeidsongeschiktheid
- Je premie is aftrekbaar van de belasting
Iets voor jou?
- Als je een goede aanvulling op je inkomen wilt.
- Als je een goede aanvulling op je inkomen wilt.
- Als je betere arbeidsvoorwaarden wilt.
- Als je begeleiding wilt als je langdurig ziek uitvalt.
- Als je begeleiding wilt als je langdurig ziek uitvalt.
Als je werkgever al een goede verzekering heeft die uitkeert als je arbeidsongeschikt wordt. Vraag dit dus na.
Verzekeringskaart en voorwaarden WIA Excedentverzekering
Bekijk de verzekeringskaart en voorwaarden:
Hoe zit onze WIA Excedentverzekering in elkaar?
Heeft je baas geen aanvullingsverzekering voor je inkomen geregeld als je arbeidsongeschikt wordt? Dan krijg je bij langdurige arbeidsongeschiktheid veel minder inkomen dan je vroeger had. Bij a.s.r. kun je je extra verzekeren. Zo zorg je ervoor dat als je arbeidsongeschikt raakt, je er niet heel erg op achteruit gaat. De WIA Excedentverzekering kent drie soorten aanvullende uitkeringen:
Aanvulling op de WIA-uitkering
Deze uitkering is een aanvulling op alle verschillende WIA-uitkeringen. WIA staat voor wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De WIA-uitkering kan een WGA-uitkering zijn of een IVA-uitkering. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. IVA staat voor Inkomensverzekering voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten. De aanvulling bestaat, afhankelijk van de hoogte van je salaris, uit:
- Een aanvulling van 10% van je salaris als je salaris minder is dan het maximum WIA-jaarloon
- Een aanvulling van 75% of 80% van je salaris als je salaris meer is dan het maximum WIA-jaarloon
Aanvulling op de loondoorbetaling
Dit is een optionele aanvulling. Het betreft een aanvulling van 10% van uw salaris in het tweede ziektejaar.
Aanvulling op de WGA-vervolguitkering (WGA-gatdekking)
Dit is een aanvulling op de WGA-vervolguitkering die je van het UWV krijgt. De WGA-vervolguitkering krijg je als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent. Maar alleen als je minder dan 50% werkt van het deel dat je nog zou kunnen werken. Wij vullen deze WGA-vervolguitkering aan. Deze aanvulling ontvangt je alleen als je deze niet ergens anders verzekerd hebt.
Vooral voor werknemers met een baas die (nog) niet alles voor ze heeft geregeld
In dit soort gevallen kiezen werknemers voor een WIA Excedentverzekering:
- Noushka is de eerste medewerker die Harald in dienst neemt. Harald geeft eerlijk aan dat hij haar voorlopig nog niet de beste arbeidsvoorwaarden kan bieden, zoals een inkomensaanvulling bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Noushka regelt daarom zelf een WIA Excedentverzekering. Elk jaar trekt ze de premie af van haar inkomstenbelasting.
- Willem werkt al jaren voor een baas die geen aanvullende verzekeringen heeft geregeld voor zijn personeel. Als Willem of zijn collega’s arbeidsongeschikt raken, hoeven ze dus niet te rekenen op een aanvulling op het inkomen. Nu Willem vader is geworden van een dochtertje, wil hij toch iets meer zekerheid voor zijn gezin. Hij sluit een WIA Excedentverzekering af.
- Azam is directeur grootaandeelhouder (DGA). Hij heeft 30% van zijn aandelen verkocht en houdt nog 10% van de aandelen over. Hij moet zijn AOV voor ondernemers dus opzeggen. En omdat Azam er bij arbeidsongeschiktheid niet enorm op achteruit wil gaan, sluit hij een WIA Excedentverzekering af.
Raak je arbeidsongeschikt? Dan krijg je maandelijks een bedrag uitgekeerd
Samen met je adviseur stel je de ideale dekking van jouw WIA Excedentverzekering samen:
Hoe hoog moet je verzekerde bedrag zijn?
Het verzekerde bedrag is het inkomen dat je wilt verzekeren. Je kunt tot 80% van je laatstverdiende loon verzekeren. Daarbij geldt:
- Hoe hoger je verzekerde bedrag, hoe hoger je premie.
- Daalt je loon? Dan mag je het verzekerde bedrag altijd verlagen. Je premie daalt dan ook.
- Stijgt je loon? Dan mag je het verzekerd bedrag tot 15% per jaar verhogen zonder medische vragen te beantwoorden. Je mag het verzekerde bedrag niet verhogen als de je langer dan een jaar arbeidsongeschikt bent. Bent je wel arbeidsongeschikt, maar duurt deze arbeidsongeschiktheid nog geen jaar? Dan mag je het verzekerde bedrag alleen verhogen voor zover je salaris verhoogd is door CAO-bepalingen.
- Verhoog je het verzekerde bedrag? Dan stijgt dus ook je premie.
Tot welke leeftijd wil je verzekerd zijn?
Op welke leeftijd wil je niet meer verzekerd zijn? Deze leeftijd, noemen wij de eindleeftijd. Hoe lager je eindleeftijd, hoe minder premie je betaalt:
- Standaard ben je verzekerd tot een eindleeftijd van 68 jaar.
- Je mag altijd voor een lagere eindleeftijd kiezen.
Stijgt je uitkering mee met het stijgen van de prijzen?
Je kunt ervoor kiezen om je uitkering te laten meestijgen met de lonen in Nederland. Dit heet indexeren. Kies je hiervoor en krijg je een uitkering van ons? Dan indexeren we het verzekerde bedrag. Dat doen we elk jaar vanaf het moment dat je een uitkering van ons krijgt, totdat je uitkering stopt. Zo verhogen we je verzekerde bedrag en daarmee je uitkering:
- Jaarlijks met de gemiddelde stijging van de lonen in Nederland, met een maximum van 4%.
- En krijg je een uitkering voor het WGA-gat? Dan stijgt je uitkering mee met hetzelfde percentage waarmee UWV je WIA-vervolguitkering verhoogt.
Wat vergoedt je WIA Excedentverzekering wel en niet?
Het moment dat je de uitkering bij arbeidsongeschiktheid ontvangt
Je ontvangt een uitkering na een wachttijd van 2 jaar als je op dat moment 25% of meer arbeidsongeschikt bent. Wij stellen je arbeidsongeschiktheidspercentage vast. Heb je een aanvulling op de loondoorbetaling meeverzekerd dan stelt na een wachttijd van 1 jaar een bedrijfsarts of de arts van UWV je arbeidsongeschiktheidspercentage vast. Je krijgt geen uitkering als je op dat moment werkloos bent.
De hoogte van je uitkering die je ontvangt
De hoogte van je uitkering hangt samen met je mate van arbeidsongeschiktheid:
Arbeidsongeschiktheid Je uitkering 0–25% 0% 25% tot 35% 30% 35% tot 45% 40% 45% tot 55% 50% 55% tot 65% 60% 65% tot 80% 75% 80% of meer 100% Wanneer de uitkering vanuit je WIA Excedentverzekering stopt:
- op de door jouw gekozen eindleeftijd
- zodra je minder dan 25% arbeidsongeschikt ben
- als je overlijdt
- als je fraudeert
- als je de verplichtingen vanuit de verzekering niet nakomt
- op de dag waarop je geen recht meer hebt op loondoorbetaling
- op de dag waarop je geen recht meer hebt op een WGA-vervolguitkering
De uitkering die je nabestaanden ontvangen als je overlijdt
Je nabestaanden krijgen geen uitkering als je overlijdt. Maar overlijdt je terwijl je een uitkering van ons kreeg omdat je arbeidsongeschikt was? Dan keren we na je overlijden nog 1 laatste uitkering uit. Deze laatste uitkering is gelijk aan het bedrag van de uitkering op het moment van overlijden berekend over een periode van 3 maanden.
Geschikt Ongeschikt Als je bij een baas in loondienst werkt die geen aanvullende verzekering heeft voor arbeidsongeschikte medewerkers Als je werkgever al een goede verzekering heeft die je uitkering aanvult als je arbeidsongeschikt raakt Als je meer of minder dan het maximum WIA-jaarloon verdient wat € 71.629 is per 1 januari 2024
Als je zelfstandig ondernemer bent. Dan kies je een van onze AOV’s Als je jouw inkomen bij arbeidsongeschiktheid tot 80% van je laatstverdiende loon wilt aanvullen Als je gezin afhankelijk is van je inkomen Als je bij een baas in loondienst werkt die geen aanvullende verzekering heeft voor arbeidsongeschikte medewerkers Als je bij arbeidsongeschiktheid niet te maken wilt krijgen met een armoedeval - Als je arbeidsongeschikt wordt door een kwaal, klacht of ziekte die we hebben uitgesloten door jouw medische verleden
- Als je de arbeidsongeschiktheid met opzet hebt veroorzaakt
- Als je arbeidsongeschikt wordt door gebruik van alcohol of drugs
- Als je arbeidsongeschikt wordt door gebruik van geneesmiddelen die je arts niet heeft voorgeschreven
- Als je arbeidsongeschikt raakt door opzet, roekeloosheid en een ernstige mate van schuld
- Als je arbeidsongeschikt raakt tijdens een misdrijf gepleegd door jou of als je in de gevangenis zit
- Als je arbeidsongeschikt raakt door zaken als oorlogen, opstanden, oproer of een kernramp
- Als je fraudeert
Wil je precies weten hoe het zit? Lees dan de voorwaarden. Of neem contact op met je adviseur.
Wat kost een WIA Excedentverzekering?
Wat ben je kwijt aan een WIA Excedentverzekering?
De keuzes die je maakt binnen je WIA Excedentverzekering, hebben invloed op je premie. Hoe meer je verzekert, hoe hoger je premie. En andersom. Ga dus altijd goed na of de dekking van je verzekering past bij wat je nodig hebt. Daarnaast berekenen wij je premie op basis van:
- Je leeftijd
- Je beroep en je werkzaamheden
Hoeveel premie betaal je voor je WIA Excedentverzekering?
Je verzekeringsadviseur rekent graag je persoonlijke premie voor je uit. Je premie is fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat je de premie van je WIA Excedentverzekering mag aftrekken bij je belastingaangifte als 'uitgave voor andere inkomensvoorzieningen'. Op de uitkering wordt wel loonbelasting ingehouden.
Informatie over je WIA Excedentverzekering
Onze WIA Excedentverzekering sluit je af bij een onafhankelijk verzekeringsadviseur
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering van a.s.r. sluit je af bij een onafhankelijk verzekeringsadviseur. Die kan veel beter inschatten wat goed werkt voor jou. En dat vinden we belangrijk bij a.s.r. Zo weet je tenminste dat precies verzekerd is wat nodig is. Niets meer, niets minder. Ook kan je adviseur veel administratieve zaken uit handen nemen. Zo kun jij je beter concentreren op je werk.Goed om te weten over onze WIA Excedentverzekering
- Bij aanvraag van de verzekering vul je een gezondheidsverklaring in. Meer daarover lees je bij Medische acceptatie.
- Elk jaar vragen wij je om salariswijzigingen aan ons door te geven.
- Wijzigen je werkzaamheden? Geef dit dan aan ons door per mail of brief binnen 60 dagen nadat de gewijzigde werkzaamheden zijn ingegaan.
- Vertrek je voor maximaal 6 maanden naar het buitenland? Dan loopt je verzekering door als je in loondienst blijft.
- Blijf je meer dan 6 maanden in het buitenland? Geef dit dan uiterlijk 30 dagen voor je vertrek aan ons door. Dan bekijken we of we je verzekering kunnen laten doorlopen. Dit is afhankelijk van waar je naar toe gaat en wat je gaat doen.
- Heb je tijdelijk geen werk? Geef dit dan binnen 30 dagen aan ons door. Je kunt je verzekering dan maximaal 1 jaar stopzetten. Tijdens dit jaar betaal je 8% van je premie. Je bent dan niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid die ontstaat in deze periode. Het voordeel is wel dat je bij de herstart van je WIA Excedentverzekering niet opnieuw een verzekering hoeft aan te vragen en een gezondheidsverklaring hoeft in te vullen.