Ga naar de hoofdinhoud
stekkerdoos

Brand door kortsluiting, hoe is dat verzekerd?

05 januari 2023
Wat te doen bij kortsluiting?

Bij een kortsluiting zijn er een aantal dingen die je direct kunt doen:

  • Schakel de groep van de doorgeslagen stop uit met de groepsschakelaar in de meterkast.
  • Schakel daarna de apparaten uit binnen deze groep door de stekkers uit de stopcontacten te halen.
  • Vervang de doorgeslagen stop of schakel de automaat weer in, als je hiervan gebruikmaakt
  • Springen de schakelaars direct weer terug? Dan is er sprake van kortsluiting in de wandcontactdoos
  • Springen de schakelaars niet direct terug? Sluit de apparaten een voor een aan op de stopcontacten. Schakel de stroom eerst uit en dan per aangesloten apparaat weer in. Zo voorkom je ongelukken. Als een van de apparaten uitvalt, dan weet je dat er een probleem is met het apparaat. Dit heet ook wel de stekkerproef.
Waar kan kortsluiting ontstaan?

Kortsluiting in de wasmachine

Een wasmachine verbruikt veel energie. Het is daarom handig om de wasmachine op een aparte groep te plaatsen. Zo is er minder kans op kortsluiting en het doorslaan de stoppen. Als kortsluiting ontstaat in een wasmachine, dan is het aan te raden om de wasmachine te vervangen of te laten repareren door een professional.

Kortsluiting in de vaatwasser

Als je vaatwasser niet meer werkt, kan dat een aantal oorzaken hebben. Een geblokkeerde waterpomp, de aquastop die aanslaat door een lekkage of kortsluiting van de vaatwasser. Bij kortsluiting of andere elektronische problemen is het vaak verstandig om een elektricien in te schakelen.

Kortsluiting in de droger

Bij het gebruik van elektrische apparaten in huis is er altijd een risico op het ontstaan van brand. Een droger gebruikt veel energie en wordt snel warm. Het is daarom beter de droger alleen te laten draaien als je thuis bent. Dat geldt ook voor de wasmachine en de vaatwasser.

Kortsluiting in een stopcontact

Kortsluiting in een stopcontact kan erg schrikken zijn. Om er zeker van te zijn dat de wandcontactdoos de kortsluiting veroorzaakt en niet het apparaat, kun je de stekkerproef doen.

  • Haal de stekkers van alle apparaten uit het stopcontact.
  • Vervang daarna de stoppen of zet de schakelaars in de groepenkast om.
  • Springen de schakelaars direct terug, dan is er sprake van kortsluiting in de wandcontactdoos. Het is aan te raden de wandcontactdozen door een specialist te laten vervangen.
  • Springen de schakelaars niet direct terug? Dan is er waarschijnlijk geen kortsluiting in de wandcontactdoos.
  • Sluit dan een voor een de apparaten weer aan op het stopcontact. Zo kom je erachter welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt.
Brandverzekering

Brand door kortsluiting kun je verzekeren met de inboedel- en woonhuisverzekering Ik kies zelf van a.s.r. Wij vergoeden de kortsluiting in het apparaat zelf niet. Wél ben je verzekerd voor de gevolgschade. Je hebt dus geen aparte brandverzekering nodig. Bijvoorbeeld: ontstaat er brand in je keuken door kortsluiting in je magnetron? De brandschade aan je keuken vergoeden wij wel, maar de magnetron zelf vergoeden wij niet.

Oorzaken van kortsluiting

Kortsluiting ontstaat doordat elektrische draden tegen elkaar aankomen. Vaak gebeurt dat als een kabel of apparaat beschadigd is geraakt. De stroomsterkte wordt dan heel groot en de draden hierdoor te warm. Er kan dan brand in je woning ontstaan. In veel gevallen slaat de stop door en schakelt de elektriciteit direct uit.

Brand door kortsluiting is een van de meest voorkomende redenen van woningbrand. Verschrikkelijk om mee te maken, want brand verwoest alles op zijn pad en veroorzaakt veel schade en leed. Wat zijn de oorzaken van kortsluiting? En wat doe je als het gebeurt?


Meer verhalen over Wonen