Ga naar de hoofdinhoud
3 tips om als ondernemer goed voor jezelf te zorgen
Vrouw staat in roze pak met armen over elkaar aan bureau. Vier andere mensen in gekleurde kleding zitten achter hun bureau achter een computer

3 tips om als ondernemer goed voor jezelf te zorgen

17 augustus 2023

Als ondernemer moet je niet alleen goed voor je mensen zorgen, maar ook voor jezelf. Voor nu én voor later. Een goede job fit is hierbij belangrijk, maar ook jouw mentale, fysieke en financiële fitheid zijn niet te verwaarlozen. We geven je 3 praktische tips voor vitaal ondernemen waar je vandaag al mee aan de slag kunt.

Goed voor jezelf zorgen als ondernemer

Hoe blijf je stress de baas en zorg je dat je kunt focussen op waar je goed in bent? En hoe zorg je voor de nodige gemoedsrust, bijvoorbeeld in de vorm van een financieel vangnet? Lees erover in de whitepaper.

Tip 1: Weet wat je sterke en je zwakke punten zijn

Als je groeit als ondernemer, kun je niet alles zelf blijven doen. Dat betekent dat je als ondernemer ook moet leren loslaten. Waar wil jij jezelf op focussen en wat besteed je uit? En besteed je dit dan uit aan een medewerker of aan een externe partij, zoals bijvoorbeeld een boekhouder? Door hierop te durven vertrouwen, kun jij je als ondernemer focussen op wat je écht leuk vindt en waarom je bent begonnen met ondernemen. Zo blijf je zakelijk fit en kun je doelgericht groeien.

Het groeiproces van je bedrijf is ook een persoonlijk ontwikkelproces van jou als ondernemer. Gezond groeien betekent daarom niet alleen investeren in je bedrijf, maar ook in jezelf. Meer delegeren vraagt ook om een bepaalde leiderschapsstijl die past bij jouw bedrijf, maar ook bij jouw persoonlijke competenties en ambities. Zelfkennis is hierbij heel belangrijk. Natuurlijk moet je weten waar je goed in bent, maar vooral ook waar je minder in goed in bent en waar je mogelijk nog aan kunt werken. Dat betekent eerlijk zijn tegen jezelf, en dat is soms lastiger dan je denkt. Dan kan het helpen als iemand anders, bijvoorbeeld een ondernemerscoach, je een spiegel voorhoudt.

Tip 2: Leer beter omgaan met stress

Voor veel ondernemers is tijdgebrek de nummer één mentale uitdaging. Nummer twee is financiële stress. Opdrachtgevers die jouw facturen niet betalen of het aantal klanten dat terugloopt. Dit zorgt al snel voor werkstress. Hiermee omgaan begint met zorgen voor structuur en overzicht, en vervolgens hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. Relativeren kun je leren! Leer jezelf ook aan om op bepaalde tijden rust en afstand van je werk te nemen. Accepteer dat je niet altijd ‘aan’ kunt staan en zet je smartphone ook af en toe uit. Ook kun je voor je gemoedsrust een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Hiermee zorg je dat jij jouw financiën goed op orde hebt, ook voor wanneer je onverwacht uitvalt.

Tip 3: Maak werk van een gezonde leefstijl

Hoe druk je het soms ook hebt, om vitaal te kunnen blijven ondernemen, is je gezondheid erg belangrijk. Een gezonde leefstijl heeft alles te maken met de juiste balans tussen drie dingen: gezond eten, voldoende rust en voldoende bewegen. Als je hierbij wel wat extra stimulans kunt gebruiken, dan kan de a.s.r. Vitality app je helpen; die beloont je namelijk als je werk maakt van een gezonde leefstijl. Dit helpt jou om fit en energiek te blijven, zodat jij vitaal kunt blijven ondernemen. En zo spaar je elke week ook nog voor leuke beloningen in de Vitality webshop.

Heb je personeel in dienst?

Als je personeel in dienst hebt, wil je natuurlijk niet alleen goed voor jezelf zorgen, maar ook voor je mensen. In deze blog over goed voor je mensen zorgen lees je hoe je dat het beste kunt doen.

Wat als je als ondernemer tóch uitvalt?

Frans Bruijn, manager bij a.s.r, ontfermt zich al vijftien jaar over het wel en wee van ondernemers. Hij stuurt een team van 28 arbeidsdeskundigen aan, die dagelijks ondernemers ondersteunen tijdens ziekte en re-integratie.

‘Wanneer ondernemers zelf uitvallen door mentale of fysieke problemen, zie je dat ze hun autonomie en regie kwijtraken. Onze arbeidsdeskundigen weten: ondernemers hoef je niet te pamperen, die willen graag zélf de dingen oplossen. Wij zijn er om te ondersteunen en handvatten te bieden. Hoe eerder we hierbij kunnen helpen, hoe beter. Zorg dus dat je als ondernemer tijdig aan de bel trekt als het mentaal of fysiek minder gaat.’

De AOV van a.s.r.: meer dan een financieel vangnet

Als ondernemer moet je zelf voor inkomen zorgen wanneer je niet kunt werken door ziekte of na een ongeval. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van a.s.r. ben je niet alleen verzekerd van inkomen bij arbeidsongeschiktheid, we helpen je ook arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Heb je bijvoorbeeld al een tijdje last van je rug? Dan staan we voor je klaar, denken we met je mee en helpen we je weer vooruit. Raak je toch arbeidsongeschikt door een ongeval of ziekte? Dan helpen we je re-integreren, zodat jij weer zo snel mogelijk kan ondernemen.

Ruben Leendertse

Meer verhalen over Vitaliteit