Ga naar de hoofdinhoud
5 tips om meer circulair te leven
Afbeelding van een vader en een zoon die een boom planten

5 tips om meer circulair te leven

21 mei 2024

Op 1 april (geen grap) was het Dutch Overshoot Day. Dat is de dag waarop we in Nederland meer grondstoffen hebben verbruikt dan we in één jaar kunnen voortbrengen. Met nog bijna driekwart van 2024 te gaan, valt deze dag natuurlijk veel te vroeg in het jaar. Hoogste tijd om deze dag de komende jaren steeds verder terug te dringen! Dat begint met de 5 R’s van circulariteit: refuse, reduce, reuse, repair en recycle. En deze 5 R’s zijn er niet alleen voor bedrijven, maar voor iedereen. Aan de hand van de 5 R’s geven we je 5 tips voor jouw dagelijks leven.

Wat is ‘circulariteit’ nu eigenlijk precies?

Circulariteit betekent het steeds weer hergebruiken van grondstoffen. Zo ontstaat er een cirkel die nooit stopt en wordt oud steeds weer nieuw. Door grondstoffen te blijven hergebruiken, blijft er ook steeds minder afval over dat gestort of verbrand moet worden.

Tip 1: Refuse: niet kopen wat je niet nodig hebt

Herken je dit? Je loopt in een winkel tegen een product aan waar je helemaal niet naar op zoek was. Maar het is zó goedkoop dat je het niet kan laten liggen… En een jaar nadat je het in huis hebt gehaald, heb je het nog steeds niet gebruikt. Iedereen heeft wel eens zo’n onnodige impulsaankoop gedaan. En dat is ook precies waar veel winkels je toe willen verleiden. Als jij je hiervan meer bewust bent, is het de volgende keer gemakkelijker om iets te laten liggen. Producten die je weinig gebruikt, hoef je ook lang niet altijd zelf aan te schaffen. Hiervoor komen steeds meer deelplatforms. Of het nu om een heggenschaar gaat of om een auto, je kan meer delen dan je misschien denkt!

Tip 2: Reduce: weten waar je kan besparen

Als je minder snel weggooit wat nog goed is, hoef je minder snel iets nieuws te kopen. Dat klinkt heel simpel, maar toch gooien mensen nog steeds heel veel onnodig weg. Of het nu om gebruiksvoorwerpen gaat of om eten. Door hier bewuster mee om te gaan, kun je jaarlijks aardig wat besparen. En dat is niet alleen goed voor je huishoudportemonnee, maar ook voor het milieu. Want je draagt hiermee ook bij aan minder grondstoffenverbruik én aan een kleinere afvalberg.

Tip 3: Reuse: bewust kiezen voor gebruikte spullen

Hoe meer mensen bewust kiezen voor gebruikte spullen, hoe minder spullen er nieuw gemaakt moeten worden. Én hoe minder spullen er afgedankt in het milieu belanden. Daarnaast zijn gebruikte spullen vaak ook een stuk goedkoper. Zo kun je dus tegelijkertijd duurzamer én goedkoper leven. Als je wilt, kun je zelfs je hele huis inrichten met gebruikte spullen!

Tip 4: Repair: samen kijken of iets nog te repareren is

Reparing is caring! Als iets nog te repareren is, is het niet nodig om het te vervangen. En hoeft het dus ook niet weggegooid en nieuw geproduceerd te worden. Ben je zelf de handigste niet? Bezoek dan eens een repair cafe in je buurt. Daarnaast helpen we bij a.s.r. steeds meer mensen bij het duurzaam herstellen van schade aan hun huis. Want ook bij zulke schades is repareren vaak beter voor de wereld dan vervangen.

Tip 5: Recycle: 'afval'een tweede leven geven

Veel kapotte spullen waar je zelf niks meer mee kunt, kun je tóch een tweede leven geven. Gewoon door ze apart in te leveren, waarna specialistische bedrijven ermee aan de slag gaan. Zo voorkom je dat alles onnodig op één grote (afval)hoop belandt. Er is meer te recyclen dan je misschien denkt, van batterijen en gloeilampen tot kapotte kinderfietsen.

Duurzaam leven is een bewustere levensstijl. Het is niet alleen minder consumeren, energie besparen en je woning duurzaam maken. Maar ook kiezen voor duurzaam reizen en vakantie vieren. Vaker vegetarisch eten, minder verspillen, afval scheiden en recyclen. Stuk voor stuk dingen waarmee jij een positief verschil kan maken!

Ruben Leendertse

Meer verhalen over Duurzaam Leven