Ga naar de hoofdinhoud
Duurzaam tuinieren: zo leg je een duurzame tuin aan
vrouw in moestuin

Duurzaam tuinieren: zo leg je een duurzame tuin aan

29 september 2020

Of je nu een Frans balkonnetje op 3-hoog hebt of een riante achtertuin in de Achterhoek. De particuliere tuin speelt een grote rol in het terugdringen van wateroverlast, insectensterfte en hittestress waar veel steden mee kampen. Jij, of eigenlijk je tuin, kan dus wel degelijk een rol hierin spelen. We delen graag onze tips voor het aanleggen van een duurzame tuin.

Wat is een duurzame tuin?

Een duurzame tuin is een milieuvriendelijke tuin - of balkon - waar genoeg groen te vinden is en waar duurzame materialen zijn gebruikt. In veel gevallen is de tuin ook onderhoudsarm en verzorgt die als het ware zichzelf. Tegeltuinen zijn een no go, dus! Door betegeling te vervangen voor beplanting of waterdoorlatend materiaal, zorg je voor een betere afwatering. Tenslotte zorgt een duurzame tuin voor een rijkere biodiversiteit.

Wil je tips voor de verduurzaming van je huis of nog veel meer tips voor je tuin? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen. Of lees onze 10 tips voor een duurzaam leven.

8 tips voor het aanleggen van een duurzame tuin

Sta jij bij de verduurzaming van je huis ook stil bij de verduurzaming van je tuin? Dit is helemaal niet ingewikkeld en kan je een hoop moois opleveren! Zo doet je dat.

1. Maak gebruik van duurzame materialen

Wanneer je een nieuwe schutting plaatst, balkonbakken ophangt, wandelpaden aanlegt of bloempotten neerzet kun je al duurzame keuzes maken. 

  • Schutting: ga voor een Europese houtsoort dat voorzien is van het FSC-keurmerk of ga voor een haag die voor beschutting zorgt.
  • Wandelpad: maak gebruik van tweedehandstegels die water doorlaten wanneer je een pad aanlegt. Bijvoorbeeld grasbetontegels: dit zijn tegels met gaten om water door te laten. Een nog duurzamere en natuurlijke oplossing zijn schelpenpaden of boomschorspaden. Stevige paden kun je aanleggen door gebruik te maken van split of grind.
  • Bloempotten en balkonbakken: kies voor tweedehands potten en bakken die bij voorkeur gemaakt zijn van duurzame materialen, zoals steen.

Ga voor een diervriendelijke tuin

Een diervriendelijke tuin bestrijdt ongedierte op een natuurlijk manier. Met name in steden is de insectensterfte erg groot. Om dit terug te dringen zijn er allerlei maatregelen die je kan nemen. Want ongedierte bestrijd je juist het beste met gewenste dieren. 

  • Een goede bodembedekking biedt extra beschutting en is een bron van voedsel voor insecten en daarom ook voor dieren zoals vogels en egels. Zo is de egel de grootste insecteneter die voor de tuin schadelijke insecten, zoals slakken, rupsen en kevers eet.
  • Het zaaien en planten van bloemen, zoals boskamperfoelie en vingerhoedskruid biedt bijen en vlinders een prettige leefomgeving.
  • Een insectenhotel kun je plaatsen om nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes, vlinders en bijen aan te trekken. Die bestuiven bloemen en eten luizen op.
  • Ondiepe vogelbadjes (buiten het bereik van katten) kun je op warme dagen neerzetten om vogels te trekken. Die eten op hun beurt ook weer de ongewenste insecten op!

Maak je eigen compost

Het composteren van je eigen GFT-afval is iets wat jij ook gewoon kan doen en wat je kunt gebruiken als bodemverbeteraar voor je tuin. Composteren is eigenlijk niets anders dan afval laten rotten. Bij een kleine tuin kun je het beste gaan voor een houten of plastic compostvat en bij een grote tuin kun je een plek uitkiezen onder een boom. De composthoop mag namelijk niet te nat of te droog zijn. Wanneer je de composthoop gebruikt, zorg dan voor een goede opstapeling: eerst iets droogs, dan iets nats, iets slaps en stevigs. Veel tuinafval? Gooi dan niet in een keer alles op een hoop, maar doe het in delen en gooi de hoop één keer in de zes weken om, zodat het kan luchten.

Gebruik liever geen bestrijdingsmiddelen

Het is het beste voor de tuin als je het compleet z’n eigen gang laat gaan. Gebruik zo min mogelijk pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen, maar ga liever voor de natuurlijke ongediertebestrijders, zoals vogels, egels, spinnen en spitsmuizen. Wat je daarvoor kan doen? Je kunt ze lokken met bijvoorbeeld composthopen (tip 3) of het aanleggen van een goede bodembedekking en het planten van bloemen (tip 2).

Ga voor sterke planten

Inheemse plantensoorten, planten die in Nederland voorkomen, zijn sterker bestand tegen het weer, de seizoenen en de beestjes. Voor een beter milieu gaan we al voor lokaal verbouwde groenten en biologisch vlees, waarom ook niet voor lokale planten? 

Dit zijn bloeiende en vaste planten voor een kleurrijke tuin:

  • Hortensia
  • Rhododendron
  • Lavendel
  • Camelia
  • Skimmia
  • Rozenstruik
  • Lupine
  • Hibiscus
  • Aster
  • Chrysant
En dit zijn de groenblijvende planten voor een groene tuin: 
  • Klimop
  • Buxus
  • Vingerplant
  • Laurier
  • Liguster
  • Beukenhaag

Vang je regenwater op

Zomers moet je natuurlijk je tuin water geven. Ook dit kun je duurzaam doen! Door een waterton aan te schaffen vang je het regenwater op en kun je tijdens droge perioden gebruiken. Een waterton kan direct aan je regenpijp worden verbonden.

Leg een groendak aan

Een groendak is een mooie oplossing als je in de stad woont en weinig tuin hebt. Door je dak te bedekken met vetkruid en planten verminder je wateroverlast en stimuleer je de biodiversiteit. Een sedumdak is bijvoorbeeld heel licht en veel gemeenten verstrekken subsidies voor het aanleggen van een groen dak. Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl of jouw gemeente subsidie verstrekt.

Start een moestuin

Wie echt duurzaam wilt tuinieren, kan niet zonder een moestuin. Want wanneer jij je eigen groenten kweekt ben je pas echt duurzaam bezig. De groenten hoeven minder kilometers af te leggen, zijn niet bespoten en daarom nog gezonder. Een moestuin kun je ook gewoon op je balkon aanleggen. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar potten waarin je sla, tomaten, komkommers en kruiden kweekt.

Annebel Wouters

Meer verhalen over Duurzaam wonen