
Koken voor een tot twee personen
Als je alleen woont, zijn de hoeveelheden die je koopt of kookt vaak te veel. Wat kun je dan het beste doen? In deze blog vind je tips over hoe je gemakkelijk, lekker en afwisselend kookt én voedselverspilling voorkomt. Natuurlijk zijn deze tips ook te gebruiken als je een groter gezin hebt!
Tip #1: Koop en kook voor 2 of meer dagen
Een lekker recept maken kost soms aardig wat tijd. Voor 2 of meer dagen koken scheelt tijd en geld. Ben je alleen? Kijk dan eens bij het Voedingscentrum voor recepten voor 2 personen. De tweede portie, die betaal je voor later! Restjes zijn 2 dagen te bewaren in de koelkast en 3 maanden in de vriezer.
Tip #2: Wees creatief met restjes
Eén ingrediënt kun je vaak op verschillende manieren gebruiken. Of je kan het in porties invriezen voor een andere keer. Op deze manier kun je grotere hoeveelheden toch goed gebruiken. Kies 2 recepten uit die heel verschillend zijn, maar met dezelfde groente. Dan heb je niet het idee dat je 2 dagen hetzelfde eet.
Tip #3: Maak het jezelf gemakkelijk
Zo gemakkelijk mogelijk gezond eten doe je door te kiezen voor gerechten die snel klaar zijn. Zoek bijvoorbeeld naar recepten die klaar zijn binnen 15 tot 30 minuten klaar. Is koken niet je favoriete bezigheid? Kies voor eenpansgerechten, makkelijk te maken en weinig afwas!
Tip #4: Neem een abonnement op een maaltijdbox
Je kunt een abonnement nemen op een maaltijdbox aangepast op jouw huishouden. Hierin zitten afgepaste hoeveelheden. Zo voorkom je voedselverspilling.
Tip #5: Koop en kook op maat
- Controleer voor je boodschappen gaat doen even je voorraad. Maak daarna een boodschappenlijstje. Zo voorkom je impulsaankopen die je misschien toch niet op krijgt.
- Tijdens het koken kun je voor producten zoals pasta en rijst altijd een maatbeker gebruiken om de juiste portie klaar te maken. Bekijk hoeveel pasta, rijst en aardappelen een normale portie is voor één persoon.
Tip #6: Bewaar slim
- Niet alle producten blijven langer goed in de koelkast of zijn geschikt om in te vriezen. Wist je bijvoorbeeld dat een tomaat het beste op de fruitschaal kan? En een appel in de koelkast juist 2 keer zo lang goed blijft?
- Heb je een vriezer? Dan kun je ook grootverpakkingen kopen en deze invriezen. Zo kun je bijvoorbeeld telkens één portie diepvriesgroente of fruit uit je vriezer halen.
- Zorg dat je altijd wat houdbare producten hebt in je voorraadkast: zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorencouscous, blikjes peulvruchten of groenten.
- Bewaar geopende pakken meel, rijst, pasta en couscous in een afgesloten bus of trommel op een droge, donkere plek.
- Bewaar je brood in de vriezer. Haal elke avond of ochtend de hoeveelheid brood uit de vriezer die je nodig hebt.