Ga naar de hoofdinhoud
Home Repareren kun je leren!
Afbeelding van een man die een knuffel aan het repareren is

Repareren kun je leren!

02 september 2024

Er zijn veel verschillende manieren om de afvalberg te verkleinen. Minder spullen kopen is daar een van. Dat doe je door apparaten goed te onderhouden en te (laten) repareren. Goed onderhoud voorkomt dat jouw spullen te snel kapot gaan en repareren is vaak goedkoper dan vervangen. Minder afval, meer plezier van je aankopen. En beter voor het milieu.

Meer informatie:

Lees alles over het verschil in klimaatimpact van herstellen versus vervangen.

Duurzaam schade herstellen Duurzaam wonen
Goed onderhoud

Om te voorkomen dat apparaten stuk gaan, is goed onderhoud een eerste voorwaarde. Denk bijvoorbeeld aan ontkalken van je koffieapparaat en je waterkoker. Of regelmatig ontdooien van je diepvries en het schoonmaken van de filters van je afzuigkap. Ook helpt het om je spullen stofvrij te houden. Een föhn brandt bijvoorbeeld minder snel door als je regelmatig het stof van de achterkant weghaalt. Weet je niet meer hoe je je apparaat moet ontkalken of hoe je de diepvries moet ontdooien? De meeste gebruikershandleidingen zijn ook online te vinden. Of stel je onderhoudsvraag aan AI, bijvoorbeeld Copilot of Gemini.

Repareren

Sommige spullen repareer je makkelijk zelf. Een beetje lijm en dat oortje zit weer aan het kopje. Maar de reparatieangst neemt toe als het gaat om moeilijkere dingen, zoals bijvoorbeeld apparaten met een stekker. Kijk eens op de site van SIRE, waar je het soort product selecteert dat je wilt repareren een aangeeft en of je het zelf, samen of wilt laten doen. De site biedt je handige links naar ‘how-to’-filmpjes, adressen van Repaircafés of monteurs in de buurt. Ben je handig, heb je ook het goede gereedschap en geen last van reparatieangst? Dan is iFixit wat voor jou. Daar word je stap voor stap door de reparatie heen geleid.

Niet repareren, wel vervangen?

Repareren is vaak goed voor je portemonnee. Want als iets stuk is en je laat het repareren, scheelt je dat in veel gevallen geld. En het is natuurlijk een pluspunt voor het milieu. Maar er zijn ook apparaten die je beter vervangt, omdat ze de laatste jaren veel energiezuiniger zijn geworden. Een goed voorbeeld hiervan is een koelkast. Milieu Centraal heeft een handig overzicht gemaakt met wat je het beste kunt (laten) repareren en wat je beter kunt vervangen. 

Succes!

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam Leven