Ga naar de hoofdinhoud
Je eerste koophuis? Veerkracht-expert Anouk geeft je 5 tips om te verhuizen vol veerkracht!
Stel dat een bank verzet in een moderne woonkamer | a.s.r.

Je eerste koophuis? Veerkracht-expert Anouk geeft je 5 tips om te verhuizen vol veerkracht!

21 september 2023

Verhuizen naar je eerste koophuis is een mooie mijlpaal in je leven. Maar er komt ook veel bij kijken, wat het allemaal best spannend en uitdagend maakt. Met name in de maanden rondom de verhuizing heb je daarom de nodige veerkracht nodig. Veerkracht-expert Anouk Brinkman van Team Heartbeats geeft je 5 tips voor een zo prettig mogelijk verlopende verhuisperiode. Door belangrijke zaken meteen goed aan te pakken, kun je straks onbezorgd genieten van je nieuwe huis. Want met een gezonde dosis veerkracht zit je altijd goed!

Meeveren kun je leren

Veerkracht is het vermogen om te herstellen en om te gaan met veranderingen. Dit kunnen tegenslagen zijn, maar ook positieve veranderingen waarbij eventuele stress komt kijken. Je kan veerkracht zien als een ‘spier’ die je kan trainen om hier beter mee om te gaan. Ondanks tegenslagen leer je dan positief en toekomstgericht terug te veren. Aan de hand van de 5 onderstaande tips helpen we je graag op weg.

Tip 1: houd het eindresultaat voor ogen

Zelfs als je nieuwe huis instapklaar is, dan is het natuurlijk nog niet meteen 100% naar je zin op de dag dat je de sleutel krijgt. Je hebt dit huis waarschijnlijk gekozen met een bepaald resultaat voor ogen, dat met name in het begin nog even heel ver weg kan lijken. Zeker in het begin komt er nogal wat regelwerk en klussen op je af, dat soms best even kan opstapelen. Houd dan scherp waar je het allemaal voor doet; jouw eigen huis, dat straks helemaal naar je zin is! Door altijd hoofdzaken van bijzaken te blijven onderscheiden, maak jij jezelf veerkrachtiger.

Tip 2: blijf positief

Waarschijnlijk is alles wat er komt kijken bij het kopen van je eerste koophuis helemaal nieuw voor je. En niet alles wat je nog nooit gedaan hebt, loopt meteen even soepel. Laat je daarom niet teveel afremmen door dingen die even tegenzitten, bijvoorbeeld als je een paar gaten nét verkeerd boort. Of als je toch wat meer tijd kwijt bent aan regelwerk, in- en uitpakken of klussen. Accepteer dit en zie deze periode als een leerproces. Jij hebt je hele leven iets aan deze ervaring. De lessen die je nu leert bij het kopen van je eerste huis, neem je dan ook mee voor de rest van je leven.

Meer over veerkracht-expert Anouk

Anouk Brinkman is freelance veerkracht-expert bij Team Heartbeats. Veerkracht zorgt ervoor dat je kunt omgaan met de tegenslagen en stress die je op je pad krijgt. 

Team Heartbeats is expert op het gebied van veerkracht en wendbaarheid. Zij brengen de potentie van mensen naar boven. Met als resultaat die mensen de meest natuurlijke en energieke versie van zichzelf worden. Waardoor zij gezonder blijven, effectiever werken en meer waarde toevoegen. Dit doet Team Heartbeats door middel van online en/of offline training, coaching en events. 

Meer informatie: website Team Heartbeats

Tip 3: geen doe-het-zelf maar doe-het-samen

Voor je eerste huis zul je waarschijnlijk niet de hele verhuizing én alle kluswerkzaamheden aan professionals uitbesteden. Dat kan namelijk nogal een kostenpost zijn, zeker als je een starter bent. Maar je hoeft niet alles alleen te doen, vraag gerust om hulp van vrienden en familie. Door hulp te vragen aan je sociale omgeving vergroot jij namelijk jouw veerkracht. Daarnaast kunnen dingen als sjouwen en schilderen best leuk zijn als je ze samen doet. Zet de radio aan, neem even de tijd voor een gezellige lunch tussendoor en maak er samen iets moois van!

Tip 4: omarm veranderingen 

Nieuwe huis of niet, je omgeving blijft voortdurend veranderen. Misschien krijg je wel nieuwe buren aan wie je even moet wennen, of verandert op korte termijn het uitzicht vanuit je woonkamer dat je nu juist zo mooi vond. De mate van veerkracht die jij in je hebt, bepaalt hoe jij hiermee omgaat. Kijk jij naar wat je wel hebt of naar wat je niet hebt? Ervaar jij veranderingen als tegenslagen of bedreigingen? Wie veerkrachtig genoeg is, ziet veranderingen als kansen. En onthoud: meeveren kun je leren! Gun jezelf dus de tijd om jouw veerkracht verder te ontwikkelen.

Tip 5: vergeet je lichamelijke gesteldheid niet

Je lichamelijke gesteldheid is belangrijk om veerkrachtig te zijn. En vooral in een periode waarin er veel verandert, zoals bij het kopen van een nieuw huis, heb jij veerkracht nodig. Natuurlijk heb je voldoende slaap nodig, maar ook actief bewegen en goed eten zijn belangrijk voor een goede lichamelijke gesteldheid. Vind je het moeilijk om hiermee te beginnen? Je vindt in onze Zorg voor jezelf app naast inspirerende blogs en podcasts ook verschillende programma’s om je hiermee te helpen. Zoals een slaapprogramma, een hardloopprogramma en een programma met gezonde recepten. Ook vind je er leuke challenges, zoals een gezonde snackchallenge en een 7 minute work-out challenge.

 

Zorg voor jezelf

De Zorg voor jezelf app: extra hulp om op jouw manier aan je gezondheid te werken. Krijg persoonlijk advies van zorgprofessionals, check je symptomen en ontdek wat bij je past. Waar en wanneer je wil.

Ontdek de Zorg voor jezelf app
Waarom a.s.r. veerkracht belangrijk vindt

a.s.r. wil graag een bijdrage leveren aan een vitaal Nederland. En jouw veerkracht is een belangrijk onderdeel van jouw vitaliteit. Door je veerkracht nu te trainen als een spier, kun je later beter omgaan met nieuwe ervaringen, tegenslagen en veranderingen. Het maakt jou als mens sterker als je daar altijd goed mee om kunt gaan en aan de slag kunt blijven.

Ruben Leendertse

Meer verhalen over Zorg