Ga naar de hoofdinhoud
De verborgen impact van spullen
Afbeelding van een vrouw die haar bank aan het opkloppen is

De verborgen impact van spullen

02 september 2024

We leven in Nederland op veel te grote voet. Van het milieu gezien dan. We doen alsof we 3,6 aardbollen hebben. Dat betekent dat we veel meer verbruiken dan de aarde op kan brengen. En dat kan natuurlijk niet eeuwig zo doorgaan. Daarom is het belangrijk in te zien wat de verborgen gevolgen zijn van ons doen en laten. Dat we ervan doordrongen raken dat de meeste CO2 al is uitgestoten, voordat we een product kopen. Babette Porcelijn schreef er een boek over.

Meer informatie:

Lees alles over het verschil in klimaatimpact van herstellen tegenover vervangen.

Duurzaam schade herstellen Duurzaam wonen
Verborgen impact?

In haar boek De Verborgen Impact geeft Babette Porcelijn inzicht in de verborgen gevolgen van eten, spullen en kleding op de planeet. Die milieu-impact vindt grotendeels plaats buiten ons zicht en is groter dan we denken. Babette maakt die verborgen CO2-uitstoot onder andere duidelijk met een spijkerbroek als voorbeeld. Ze laat zien wat producenten aan water, kunstmest en pesticiden wordt gebruiken en hoeveel landbouwgrond er nodig is om katoen te verbouwen. Van al die dingen merken wij als koper weinig. De gevolgen zijn voor verre landen, ver buiten ons gezichtsveld. Wij kijken meestal alleen of de broek goed staat en lekker zit. 

Onze jaarlijkse CO2-uitstoot

Elk jaar stoot een gemiddeld Nederlands gezin ongeveer 8 ton CO2 uit. Daarbovenop komt nog eens 12,5 ton aan indirecte CO2-uitstoot voor produceren en vervoeren van eten en spullen. Producenten stoten deze indirecte CO2 uit op een andere plek dan waar wij de spullen kopen of gebruiken. Door kappen van bossen, gebruik van pesticiden en vervoeren van spullen in vervuilende containerschepen. Als wij spullen kopen, krijgen we die indirecte CO2-uitstoot er ‘gratis’ bij. Die uitstoot bepaalt hoe erg we het milieu onder druk zetten. Dat noemen we onze ecologische voetafdruk.

Bekijk ook: Bereken jouw verborgen impact

Wat niet weet wat niet deert?

‘Onwetendheid is de moeder van alle kwaden’ is een bekend spreekwoord. Wél weten geeft ons de kans andere keuzes te maken. Niet alleen in verminderen van onze directe CO2-uitstoot, maar ook bij kopen van spullen waarvoor ergens anders in de wereld CO2 wordt uitgestoten. Door inzicht te krijgen in die verborgen gevolgen begrijpen we beter waarom het belangrijk is goed na te denken voor we iets nieuws kopen. Dat we inzien dat tweedehands kopen CO2-uitstoot scheelt. En dat repareren in plaats van nieuw kopen een hoop vervuiling vooraf én achteraf voorkomt. Zolang mogelijk je spullen blijven gebruiken, zou de logische keuze moeten zijn.

Lees ook: Repareren kun je leren!

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam Leven