Kanoën: lekker peddelen over het water. Het is een heerlijke watersport! Kanovaren is leuk én gezond tegelijkertijd. Maar weet jij eigenlijk wat een goede kanotechniek is? Wat het verschil is tussen een kajak en kano? Of hoe je in een kano stapt? Lees de blog en je bent binnen no-time helemaal klaar om te gaan kanovaren. Kano? Kayes!
Ga snel naar:
Sporten in de natuur is ideaal. Kanoën leent zich daar perfect voor! Met een kanotocht train je de buikspieren, armspieren, rugspieren en schouders. En zelfs je beenspieren pak je aan in de kano! Je zou het niet zeggen, maar tijdens het kanoën gebruik je je benen om je slag en het sturen te ondersteunen. Dus wil jij sporten zonder dat je het doorhebt? Ga dan kanoën!
Een kano en een kajak lijken op elkaar als twee druppels water. Toch is er zeker een verschil tussen de twee: een kano is namelijk open en breder dan een kajak. Daardoor kun je in een kano makkelijk in- en uitstappen. Ook kun je in een kano met meer mensen zitten dan in een kajak. Ja, kanoën kan met meer dan twee personen! Dat is een groot verschil tussen een kano en kajak.
Ook hebben kajaks meestal een gesloten dek met daarin één instapgat. Je zit dus altijd alleen in een kajak. Het voordeel van een kajak is dat je er sneller mee gaat en dat je wendbaarder bent, dat maakt een kajak geschikt voor ruige wateren.
Het verschil tussen de peddel van een kano en kajak
Een ander verschil tussen een kano en een kajak is de peddel. Als je gaat kajakken gebruik je een dubbelzijdige peddel, terwijl je bij kanoën een peddel met één blad gebruikt. Vaak omdat je met meerdere mensen in een kano zit. Daardoor verschilt ook de techniek tussen kajakken en kanoën.
Kanoën kan op een heleboel wateren in Nederland. Van rustig water tot aan wilde rivieren: er is voor ieder wat wils. Denk aan vijvers, kanalen, rivieren, stromingen en inhammen. Het is ook een erg leuke manier om vanaf het water een nieuwe (of je eigen) stad te ontdekken. En voor de echte waaghalzen onder ons: je kunt zelfs op zee kanoën!
Bedenk voordat je op pad gaat wat jij leuk vindt. Wil je actie? Kies dan een meer waar veel wind staat en golfvorming is. Wil je liever rustig aan doen? Dan is kanoën door de grachten een goede optie! Elke locatie zal voor een andere beleving zorgen. Ook het tegenkomen van andere kanoërs en schepen verschilt per locatie. Genoeg opties!
Ben je beginner? Dan is het verstandig om extra voorzichtig te zijn op plekken waar veel scheepvaart is. Of mijd deze plekken helemaal, veiligheid voorop!
Let op! Wil jij wildwaterkanoën? Zorg er dan voor dat je de kanotechniek goed onder de knie hebt. Vaar van tevoren onder begeleiding van een ervaren instructeur of oefen het zelf meermaals op rustig water voordat je op wildwater gaat kanovaren. En vergeet je zwemvest niet!
Je denkt misschien dat er geen techniek komt kijken bij kanoën, maar niets is minder waar. Ga jij een dagje kanoën? Lees dan deze tips goed en let op je instap- en peddeltechniek! Zo kano jij je vrienden of familie eruit tijdens de volgende kanotocht. 😉
Zo stap je in een kano
Instappen in een kano of kajak is niet moeilijk. Sterker nog, met de juiste techniek stap jij nooit meer wankel in. Zorg ervoor dat je instapt van een kade die ongeveer gelijk is aan het water, zoals een steiger. Instappen in de kano doe je vervolgens zo:
Zo stap je stabiel in de kano. Klaar om weg te varen!
En uitstappen? Dat is het omgekeerde van instappen! Dus zet je ene hand achter je in het midden van de kuip, je andere hand op de kade en hijs jezelf rustig omhoog.
Peddelen met kanoën: de voorwaartse slag, boogslag én remslag
Voordat je begint met peddelen, is het verstandig om te checken of je peddel lang genoeg is. Dat doe je door de peddel naast je lichaam rechtop op de grond te zetten en je vingers met gestrekte arm omhoog over de peddel heen te leggen. Lukt dat? Dan is je peddel de juiste lengte. Lukt dat niet? Dan is je peddel te lang óf te kort.
Verder is het goed om te weten dat de voorkant van de peddel bij een kano de bolle kant is, de achterkant is de holle kant. Met de holle kant duw je tijdens het peddelen het water weg om vooruit te komen. In de kano kijk je dus tegen de achterkant aan.
Hoe houd je de peddel vast? Houd de peddel met je rechterhand stevig vast en met je linkerhand losjes. Je linkerhand draait namelijk mee terwijl je een peddelslag maakt, zo snijd je makkelijker door de lucht heen! Met je andere hand oefen je druk uit op het water.
Er zijn drie soorten peddelslagen:
Veiligheid voorop tijdens het kanoën!
Als je kanoot, is veiligheid het allerbelangrijkste. Het is daarom aan te raden om met een zwemvest te water te gaan. Nog beter: een zwemvest mét waarschuwingsfluitje! Ook is het verstandig om een EHBO-kit mee te nemen en genoeg eten en drinken. Dan ben jij helemaal klaar om veilig aan je kanotocht te beginnen!
Ga jij genieten van een mooie kanotocht d? Spetterend! Wist je dat je daarvoor beloond kunt worden? Met a.s.r. Vitality peddel je jezelf naar de leukste beloningen toe! Het werkt simpel: jij beweegt, wij belonen.