Ga naar de hoofdinhoud
Wat doet een notaris als jij je hypotheek regelt?
sleutels legoblokje

Wat doet een notaris als jij je hypotheek regelt?

01 augustus 2023

Bij het kopen van een huis krijg je de sleutels op het moment dat jij met de verkopers bij de notaris zit en tekent voor de overdracht van het huis. Als koper mag jij kiezen bij welk notariskantoor de overdracht plaatsvindt. Maar er kunnen ook andere afspraken gemaakt worden tussen koper en verkoper. Hoe kies je nu het notariskantoor? En wat doet die notaris allemaal nog meer als jij je hypotheek aan het regelen bent? In deze blog leggen we je uit hoe het werkt als je naar de notaris gaat voor de overdracht van je huis.

Hoe kies je het notariskantoor?

In de meeste gevallen betaal jij als koper van het huis de kosten van de notaris en daarom mag jij de notaris kiezen. Door offertes op te vragen bij verschillende notariskantoren en kantoren te vergelijken kom je erachter welke notaris het beste voor jou is. Je kunt letten op de volgende dingen:

  • De prijs: Notarissen bepalen zelf hun tarieven. Let erop dat het bedrag in de offerte vaak exclusief BTW is. Controleer verder welke werkzaamheden binnen de offerte vallen. Veel notarissen rekenen extra kosten als een afspraak wordt verzet of als er meerdere leningdelen moeten worden ingeschreven, maar er zijn ook kantoren die een all-in prijs hanteren. Check dus ook de kleine lettertjes.
  • De expertise: de notaris moet al jouw vragen goed en begrijpelijk kunnen beantwoorden. Zo weet jij waar je straks voor tekent.
  • De locatie: Een notaris in de buurt is handig. Zeker wanneer je vaker langs het notariskantoor moet als je bijvoorbeeld ook een samenlevingscontract wilt opstellen of er bijzonderheden bij de koop komen kijken.
  • De werktijden: als je een fulltime baan hebt is het handig als het notariskantoor bijvoorbeeld ook in de avonduren bereikbaar is. Je hoeft dan geen vrij te vragen voor een afspraak bij de notaris.
Wat regelt de notaris allemaal?
Leveringsakte maken

De leveringsakte is de akte waarmee de woning officieel op jouw naam komt te staan. De woning wordt dan écht van jou. Deze akte wordt door de notaris opgesteld en moet overeenkomen met de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst. Je krijgt deze akte vooraf van de notaris zodat je deze alvast kunt doorlezen en foutjes eruit kunt halen. Op de dag dat je naar de notaris gaat wordt de leveringsakte door jou, de verkoper(s) en de notaris getekend. De notaris controleert voordat er getekend wordt een aantal dingen om er zeker van te zijn dat dit goed gaat. Zo kijkt hij bijvoorbeeld of de woning wordt verkocht door de huidige eigenaren.

Hypotheekakte maken

De hypotheekakte is de akte waarin wordt vastgelegd dat jij je huis als onderpand geeft aan de bank of geldverstrekker als zekerheid voor het krijgen van een lening voor je huis. Hiermee geef je het recht aan de geldverstrekker om jouw huis te mogen verkopen als jij je afspraken niet nakomt. Ook deze akte krijg je vooraf van de notaris zodat je deze kunt doorlezen en controleren op fouten. In de hypotheekakte worden onder andere de volgende dingen vastgelegd:

  • De hoogte van jouw hypotheek
  • Een omschrijving van jouw huis
  • De hypotheekrente die jij gaat betalen
  • De manier van terugbetalen van jouw hypotheek
  • De verplichting om de woning zelf te bewonen en niet te verhuren
  • De verplichting om de woning te verzekeren

Op de dag dat je naar de notaris gaat wordt de hypotheekakte door jou, de geldverstrekker en de notaris getekend.

Ontzorgen

De notaris regelt niet alleen de aktes, maar zorgt ook dat er andere dingen geregeld worden. Zo zorgt de notaris ervoor dat de oude hypotheek van de verkopers wordt terugbetaald en controleert hij of zij of het huis een definitief energielabel heeft.

Een hogere inschrijving van de hypotheek

Je sluit in eerste instantie een hypotheek af om een huis te kopen. Maar misschien heb je later extra geld nodig voor bijvoorbeeld een verbouwing. Als je verwacht dat je je huis later nog wilt verbouwen, kun je al bij de koop van je huis besluiten om de hypotheek hoger in te schrijven. Als je dit doet hoef je niet opnieuw naar de notaris om een tweede hypotheek te registreren. Je kunt je lening dan verhogen tot het bedrag waarvoor de hypotheek is ingeschreven zonder notariskosten te betalen. Deze ruimte geeft je alleen niet de garantie dat je de oorspronkelijke lening altijd kunt verhogen. Er wordt dan opnieuw naar je inkomen, de waarde van je huis na verbouwing en andere financiële verplichtingen gekeken. Als dat in orde is kun je de lening verhogen.

De Startershypotheek van a.s.r.

Starters kunnen bij a.s.r. kiezen voor een langere looptijd van de hypotheek, tot 40 jaar. Hiermee krijg je lagere maandlasten, maar je betaalt de hypotheek wel langer door. 

Birgit Johansson

Meer verhalen over Hypotheek