Ga naar de hoofdinhoud

Recyclen: van afval maak je weer grondstoffen

Recyclen is het opnieuw gebruiken van materialen uit afval. Zo maken we weer andere, nieuwe producten. Recyclen is niet hetzelfde als hergebruik. Bij hergebruik gebruik je een product in dezelfde vorm opnieuw, zoals tweedehands kleding. In Nederland gooien we elk jaar per persoon maar liefst 500 kilo aan afval weg. Daarom is het belangrijk je afval zo goed mogelijk te scheiden. Zo kunnen we het beter recyclen. En dat is weer goed voor het milieu.

Waarom is recyclen belangrijk?

Recyclen kost vaak minder energie dan het winnen van nieuwe grondstoffen. Zo vermindert de CO2-uitstoot. Met recyclen draag je dus bij aan een duurzamere wereld. Als je je afval goed scheidt, maak je het makkelijker om te recyclen.

In 2030 moet de helft van alle grondstoffen die we gebruiken - zoals mineralen, metalen en aardolie - duurzaam zijn. Dat betekent dat ze uit ons afval moeten komen.

Reduce, reuse, recycle: 3 manieren om de afvalberg kleiner te maken

Elk jaar zorgen we in Nederland met z’n allen voor meer dan 9 miljard kilo huishoudelijk afval. Dat is slecht voor het milieu. In het liedje 3 R Song bezingt Jack Johnson wat we kunnen doen om zo’n afvalberg te verkleinen. Reduce (minder spullen en eten weggooien), reuse (spullen hergebruiken) en recycle (materialen uit afval halen om er nieuwe producten van te maken).

Wat kun je allemaal recyclen?

Meer dan je denkt! Van matrassen en luiers tot het kapotte snoertje van je smartphone of de accu van je e-bike. En natuurlijk ook je bouwafval, oude bank en tv of de potten met oude verf, lege inktpatronen en chemisch afval.

1. Glas recyclen

Het mooie aan glas is dat het oneindig gerecycled kan worden. Oud glas wordt gesmolten en daar worden weer nieuwe flessen van gemaakt.

2. Kleding recyclen

Oude kleding moet je niet zomaar weggooien, maar droog in een afgesloten zak in een textiel- of kledingcontainer gooien. Hier mogen zachte knuffels, kleding, huishoudelijk textiel en spullen zoals riemen en tassen in. Kussens, dekbedden of slaapzakken mogen niet in de kledingcontainer, maar kun je als grofvuil inleveren bij een milieustraat. Daklozenorganisaties zijn vooral in de winterperiode vaak blij met oude slaapzakken. Goede kleren krijgen een nieuw leven. En uit de niet meer bruikbare kleding worden grondstoffen gehaald.

3. Mobiele telefoon recyclen 

Je loopt graag rond met de nieuwste mobiel. Maar wat doe je met de oude? In Nederland liggen tussen de vijftien tot dertig miljoen afgedankte mobieltjes nutteloos in de kast of bureaula. Dat is jammer, want in je oude telefoon zitten tot wel veertig verschillende mineralen zoals goud, zilver en platina. Veel van de grondstoffen die worden gebruikt voor mobieltjes zijn zeldzaam. Wat gebeurt er met je telefoon?

  • Als je telefoon het nog goed doet, wordt deze opgeknapt en te koop aangeboden.
  • Een telefoon die niet meer op te knappen is, wordt gestript van de onderdelen die het wel nog doen, zoals een microfoon of camera. De overgebleven mineralen en metalen worden omgesmolten tot nieuwe grondstoffen.
4. Laptop recyclen

Wat voor smartphones geldt, geldt ook voor laptops. De apparaten worden gerefurbished door kapotte of versleten onderdelen te vervangen, waarna ze als nieuw zijn. Onderdelen die niet meer gebruikt worden, worden gerecycled. De energie voor de productie van nieuwe microchips is enorm, dus hergebruik is duurzaam. Zorg wel dat je vooraf de harde schijf uit je laptop haalt of je persoonlijke data verwijdert.

 

5. Hout recyclen

Afval- en sloophout kun je inleveren bij afvalpunten voor grofvuil. Het hout dat ze niet hergebruiken - bijvoorbeeld voor het maken van meubels – passen ze toe als grondstof voor de houtvezel- en spaanplaatindustrie. Bewerkt en geïmpregneerd hout gebruiken ze als duurzame energie voor biomassacentrales.

 

6. Kunststof en plastic recyclen

In kunststof en plastic zitten vervuilende grondstoffen zoals olie. Dat is één nadeel. Net zo erg is dat ze vaak als (zwerf)plastic in het milieu terechtkomen. Dat zorgt voor enorme schade aan de natuur en is schadelijk voor dieren. Niet alle soorten plastic zijn even goed te recyclen. In de praktijk recyclen we minder dan 50% van al het plastic verpakkingsmateriaal in Nederland.

7. Blik recyclen

Jaarlijks worden er ruim 2,5 miljard blikjes uitgegeven in Nederland. Dat is veel meer dan de 600 miljoen grote plastic flesjes en 900 miljoen kleine plastic flesjes. Daarom is vanaf 1 april 2023 een landelijk statiegeldsysteem gestart voor alle metalen drankverpakkingen, zoals blikjes, met een inhoud van 3 liter of minder. Op deze manier probeert Statiegeld Nederland meer materiaal te recyclen en het afval in de natuur te verminderen.

8. Papier recyclen

We recyclen zo’n 89 procent van al het papier en karton. Recycling zorgt ervoor dat de CO2 langer blijft opgeslagen in het papier en karton. Niet alles mag in de papierbak. Denk aan behang en drinkpakken, maar ook aan kartonnen koffiebekers (door het plastic/waslaagje).

9. Batterijen, accu’s en elektronica recyclen

Oude afgedankte batterijen en accu's mag je nooit zomaar tussen het normale afval gooien. Er zijn meer dan 25.000 inleverpunten voor lege batterijen, lampen en kleine elektronica, zoals snoeren. Denk aan de supermarkt, bouwmarkt of drogist, en zo’n 5.000 basisscholen. De metalen uit de batterijen en elektronica worden teruggewonnen. Fietsenwinkels moeten de door hen verkochte fietsaccu’s weer innemen. Oude autoaccu’s lever je in bij je autogarage of het afvalpunt van je gemeente. Daar kun je ook terecht met de accu’s van je elektrische gereedschap e.d.

10. Matrassen, luiers recyclen

Er komen steeds meer initiatieven om spullen die je in winkels koopt, te recyclen via de fabrikanten. Voorbeelden zijn matrassen en luiers:

Matrassen

Recycling van matrassen levert een CO2-vermindering op van 185.000 ton per jaar. In Nederland is het sinds 2021 verboden matrassen in verbrandingsovens te verbranden. In 2028 moet 75 procent van alle oude matrassen worden gerecycled.

Luiers

In Nederland gooien we elk jaar 1 miljard babyluiers weg. Die kun je verwerken tot kunstmest, biogas en nieuwe kunststofproducten. Er zijn nog geen aparte luiercontainers. Je kunt natuurlijk wel het kinderdagverblijf van je kinderen op deze mogelijkheid wijzen.

Upcycling: je maakt van afval een beter product

Naast recyclen heb je ook upcycling en downcycling. Upcycling is een vorm van recycling waarbij het nieuwe product zelfs beter is dan het oude. Een voorbeeld is de houten stoel van sloophout van Piet Hein Eek.

Downcycling: de grondstoffen die je uit afval haalt, zijn minder goed

Downcycling is het tegenovergestelde van upcycling. De nieuwe grondstoffen die je uit afval haalt, zijn minder goed dan eerst. Een voorbeeld: bruin glas. Dat is een mix van alle kleuren glas.

Je afval scheiden? 7 tips

Door afval te scheiden draag jij bij aan een duurzaam leven en een betere planeet. Recyclen zorgt ervoor dat er minder energie en grondstoffen nodig zijn voor nieuwe producten. Goed gescheiden afval is beter te recyclen:

1. Gebruik een krant

Gooi je gft-afval zo droog mogelijk weg en wikkel vis en vleesresten in krantenpapier. Check hier wat er wel en niet in het gft-afval mag. Kattenbakkorrels en bioplastics niet, (een beetje) papier wel.

2. Sloop de verpakking

Veel verpakkingen zijn gemaakt van verschillende materialen. Haal de verpakking uit elkaar en gooi het papier, plastic en aluminium apart van elkaar weg.

3. Stamp het plat

Drinkpakken gooi je bij het plastic afval. Maak het drinkpak klein, dan neemt het minder ruimte in.

4. Scheid het

Door hout, kunststof, steen, keramiek (dakpannen, bakstenen), chemisch afval en ander afval goed gescheiden in te leveren, maak je recyclen eenvoudiger.

5. Geen chemie

Verf, terpentine, zoutzuur en andere chemicaliën zijn klein chemisch afval en horen niet in het riool. Oude medicijnen lever je in bij de apotheek. Chemisch afval als verf bij het afvalpunt van de gemeente.

6. Pluis je droger na

Het pluis in je droger bestaat (deels) uit microplastics. Gooi deze bij het restafval.

7. Op de juiste plek

Lever kapot grofvuil en metaal in op de juiste plek. Wél bij een inleverpunt, liever niet bij een schrootbedrijf. Bij een officieel inleverpunt weet je zeker dat het op de juiste manier wordt gerecycled.

Waar kan ik het inleveren?

‘Waar je ze koopt, kun je ze kwijt’. Als je wil weten of iets kan worden gerecycled, kun je het beste je zoektocht beginnen bij de winkel waar je je product hebt gekocht. En voor klein afval dat niet bij het restafval hoort, is meestal een inleverpunt in de buurt.

Verspillingsvrije week

Elk jaar is er in de tweede week van september de Verspillingsvrije week van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Kijk hier voor tips hoe je bij je thuis voedselverspilling kunt voorkomen.

Duurzame verzekeraar

Als je bij a.s.r. verzekerd bent, dan maak je een duurzame keuze. Op de Eerlijke Verzekeringswijzer scoort a.s.r. met een 8,9 als cijfer het hoogste van alle Nederlandse verzekeraars. Wij maken op allerlei manieren duurzame keuzes: zo doen wij samen met onze klanten 10x duurzaam.

Meer interessante artikelen met praktische en duurzame tips