Je denkt er liever niet aan. Maar stel dat je overlijdt? Wat zijn dan de financiële gevolgen voor jouw partner? Welk inkomen heeft je partner dan? Niet alleen stopt jouw salaris, ook de nabestaandenregeling (de Anw) is door de overheid de laatste jaren flink beperkt. Met een Anw-hiaatpensioen verzeker je jouw partner tot de AOW-gerechtigde leeftijd van een stabiel inkomen.
Is het Anw-hiaatpensioen iets voor jou?
Je partner komt niet of slechts tijdelijk in aanmerking voor een Anw-uitkering van de overheid
Wil je weten hoe hoog je premie is? Elk jaar stellen we de hoogte van de premie op basis van je leeftijd opnieuw vast. Dat doen wij in januari. Je werkgever betaalt deze premie en houdt die maandelijks in op je brutosalaris.
Je kunt deelnemen aan het Anw-hiaatpensioen in de volgende situaties:
In deze situaties moet je je binnen twee maanden aanmelden. Na deze periode stellen wij je aanvullende medische vragen.
In een aantal situaties keren wij niet of minder uit
Daarnaast moet je partner voldoen aan één van de volgende voorwaarden:
Het recht op een Anw-uitkering is dus erg beperkt. De uitkering wordt gekort als je partner eigen inkomen heeft. En de uitkering eindigt uiterlijk als jullie jongste kind 18 jaar wordt.
De kans is groot dat jouw partner niet in aanmerking komt voor een Anw-uitkering van de overheid. Dit betekent een grote terugval in het inkomen. Dit noemen we een Anw-hiaat. Om dit te beperken biedt je werkgever de mogelijkheid om deel te nemen aan een vrijwillig aanvullend Anw-hiaatpensioen. Wanneer je hieraan deelneemt, betaal je een eigen bijdrage.
Als je Anw-hiaatpensioen eenmaal is ingegaan, verhogen we de uitkering niet. Daarmee bedoelen we dat we geen toeslagen verlenen op een Anw-hiaatpensioen dat is ingegaan.
In het pensioenreglement en de brochure lees je meer over het Anw-hiaatpensioen van a.s.r.
Ben je werknemer en biedt jouw werkgever een Anw-hiaatpensioen van a.s.r. aan? Dan kun je bij vragen rechtstreeks contact opnemen met de a.s.r. Werknemersdesk op 030-2574266.