Je wil goed zorgen voor de mensen waar je van houdt. Ook als je er niet meer bent. Als je overlijdt, lopen veel kosten gewoon door. Je hypotheek of huur bijvoorbeeld, of de studiekosten van je kinderen. Met de overlijdensrisicoverzekering van a.s.r. vang je de financiële risico’s op bij overlijden.
Je ziet bij de berekening de premie die je gaat betalen. Die premie hangt af van de keuzes die je maakt. Bijvoorbeeld de ingangsdatum, hoe lang je wil dat de verzekering duurt, het verzekerd bedrag en of je rookt.
Ga je akkoord met die premie? Dan kun je de verzekering meteen online afsluiten. Je vult in voor wie de verzekering is. En je moet bewijzen wie je bent door eenmalig in te loggen bij je bank (via iDIN).
Als je een overlijdensrisicoverzekering aanvraagt, willen we weten hoe gezond je bent. Daarom krijg je van ons een e-mail met een link naar de Elektronische Gezondheidsverklaring van Balude. Via deze persoonlijke link vul je de gezondheidsverklaring in. Meestal is het invullen van een digitale gezondheidsverklaring voldoende. Soms is een medische keuring nodig. Lees meer over de medische beoordeling.
Wij beoordelen je aanvraag. Zijn er geen bijzonderheden? Dan keuren wij de verzekering goed. Je verzekering begint op de ingangsdatum die jij hebt gekozen. Vanaf die datum betaal je premie.
Bedenktijd
Vanaf de ingangsdatum heb je 30 dagen bedenktijd. Besluit je binnen die 30 dagen dat je de verzekering toch niet wil? Dan krijg je de betaalde premie en eventuele afsluitkosten terug.
Wil je hulp bij het afsluiten? Ga dan naar een adviseur. Die kijkt of de Overlijdensrisicoverzekering van a.s.r. past bij je wensen en situatie. En helpt je bij het afsluiten. Een adviseur kan kosten in rekening brengen.
Hoeveel je betaalt voor een overlijdensrisicoverzekering hangt af van:
Sluit je zelf online de verzekering af? Dan betaal je éénmalig 70 euro. Sluit je via een adviseur af, dan betaal je voor dat advies.
De verzekeringnemer is de persoon die de verzekering afsluit. Dit is de eigenaar van de verzekering. Meestal ben je dit zelf.
Je kiest zelf wie de verzekerde is:
De begunstigde is de persoon aan wie wij het verzekerd bedrag uitbetalen na overlijden. Er kan meer dan één begunstigde zijn. Bijvoorbeeld je kinderen.
We gebruiken een standaardbegunstiging. Deze zie je bij de aanvraag.
Let op: Is je overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan je hypotheek? Dan krijgt de geldverstrekker het verzekerd bedrag als jij overlijdt.
Bedenk zelf welk bedrag je nabestaanden nodig hebben. Houd daarbij rekening met je huidige kosten en inkomsten.
Kies of dit bedrag gelijk blijft of daalt tijdens de looptijd van de verzekering.
Bij een gelijkblijvend bedrag verandert het verzekerd bedrag niet tijdens de looptijd van de verzekering. Je nabestaanden krijgen altijd hetzelfde bedrag na overlijden. Deze verzekeringsvorm kies je als je verwacht dat de kosten gelijk blijven. Bijvoorbeeld als je een huurwoning hebt en je wilt dat je nabestaanden de huur kunnen blijven betalen. Voor een gelijkblijvende verzekering betaal je meer premie dan voor een dalende verzekering.
Bij een annuïtair dalende verzekering daalt het verzekerd bedrag elke maand. Deze verzekeringsvorm kies je in combinatie met een annuïtaire hypotheek. Kies voor de verzekering hetzelfde percentage als van je hypotheek. Het verzekerd bedrag is dan gelijk aan de hypotheekschuld die nog niet is afgelost.
Bij een lineair dalende verzekering daalt het verzekerd bedrag elke maand met een vast bedrag. Deze verzekeringsvorm kies je als jouw nabestaanden in de toekomst een lager bedrag nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat een steeds groter gedeelte van de hypotheek afgelost is. Of omdat de kinderen op een bepaald moment het huis uitgaan.
De duur van je verzekering noemen we de looptijd. Welke duur je kiest, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Misschien wil je een verzekering afsluiten voor je kinderen, zodat zij kunnen studeren als jij er niet meer bent. Je kunt ook een verzekering afsluiten die even lang duurt als je hypotheek. Als je overlijdt kunnen je nabestaanden (een deel van) de hypotheek aflossen. Lees verder over de duur van je verzekering.
In sommige situaties kunnen wij besluiten om een lager bedrag uit te betalen. Of zelfs helemaal niets uit te betalen. Denk aan:
Bij overlijden van de verzekerde telt de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering mee voor de hoogte van de erfbelasting.
Vrijstelling van de erfbelasting
Voor nabestaanden geldt een vrijstelling voor de erfbelasting. Lees meer over vrijstellingen op www.belastingdienst.nl
Successiesplitsing
Soms kun je het betalen van erfbelasting voorkomen. Lees meer over successiesplitsing.
De overlijdensrisicoverzekering valt in Box 3. Over de uitkering van je overlijdensrisico-verzekering hoeven je nabestaanden geen loonheffing te betalen.
Als je een overlijdensrisicoverzekering aanvraagt, willen we weten hoe gezond je bent. Daarom krijg je van ons een e-mail met een link naar de digitale Gezondheidsverklaring van Balude. Via deze persoonlijke link vul je de gezondheidsverklaring in. Meestal is het invullen van een digitale gezondheidsverklaring voldoende.
In de gezondheidsverklaring stellen we een aantal algemene vragen over jouw gezondheid. Sommige antwoorden kunnen voor de medisch adviseur reden zijn om meer te willen weten. De medisch adviseur kan dan vragen om extra informatie of een aanvullend onderzoek.
Afhankelijk van jouw gezondheid adviseert de medisch adviseur ons:
Je aanvraag te accepteren tegen normale voorwaarden en een normale premie.
Je aanvraag te accepteren tegen aanvullende voorwaarden en een normale premie.
Je aanvraag te accepteren tegen normale voorwaarden en een hogere premie.
Je aanvraag te accepteren tegen aanvullende voorwaarden en een hogere premie.
Je aanvraag tijdelijk niet te accepteren.
Je aanvraag niet te accepteren.
Lees meer over de medische beoordeling van a.s.r.
Je nabestaanden komen niet voor verrassingen te staan. Met onze overlijdensrisicoverzekering vang je financiële risico’s op bij overlijden. Want als jij overlijdt missen je nabestaanden niet alleen jou, maar ook jouw inkomen. Met een overlijdensrisicoverzekering kunnen je partner of kinderen bijvoorbeeld:
Kies zelf welk bedrag en voor wie
Je bepaalt bij het afsluiten zelf hoe hoog het verzekerd bedrag is en wie dit bedrag krijgt. De persoon of personen aan wie wij het verzekerd bedrag betalen na overlijden zijn de begunstigde(n).
Je kunt de verzekering ook afsluiten op twee levens, bijvoorbeeld voor jezelf en je partner. Dat betekent dat wij het verzekerd bedrag betalen als één van jullie beiden overlijdt. Daarna stopt de verzekering.
Met een overlijdensrisicoverzekering voorkom je financiële zorgen voor je nabestaanden. Dat geeft rust en ruimte.