Ga naar de hoofdinhoud
Home Geld besparen door een pensioenregeling?
Twee jonge vrouwen aan het lachen | Doenpensioen | a.s.r.

Geld besparen door een pensioenregeling?

05 mei 2021
Ja, dat kan echt. Over je pensioenpremies betaal je als werkgever namelijk geen sociale premies. Over het salaris van de werknemers doe je dit wél, zo’n 18%. Als je als werkgever een pensioen regelt voor alle werknemers is dat bovendien goedkoper dan dat iedere werknemer het voor zichzelf moet regelen. In deze blog leggen we uit hoe dat allemaal kan.
Nog geen pensioenregeling geregeld voor je werknemers?

Het klinkt misschien gek, maar als je nog geen pensioenregeling hebt geregeld, snij je jezelf als werkgever in de vingers. De meeste bedrijven in Nederland doen het wel. En dat is niet alleen omdat zij hun werknemers aan zich willen binden. Je kunt er ook mee besparen op je werkgeverslasten.

Bied je als werkgever geen pensioen aan? Dan moeten je werknemers het zelf regelen. Dan laat je als werkgever een belangrijk belastingvoordeel liggen. En dat zit voornamelijk in sociale premies. En met dat voordeel kan je besparen op je werkgeverslasten. 

Hoe kan ik dan besparen op werkgeverslasten? 
Vanuit werkgeversperspectief is pensioen, voor lage- en middeninkomens, veel goedkoper dan salaris. Dat zit zo: over het salaris van je werknemers betaal je als werkgever sociale premies. Die liggen vaak zo rond de 18% van het brutoloon. Hoeveel procent je precies betaalt, ligt aan de sector waarin je zit. Deze premies betaal je over het deel van het jaarloon dat onder de € 59.706 ligt (2022). En die 18% betaal je dus niet over de pensioenpremies. Besparen op sociale premies kan alleen als je als werkgever een bedrijfspensioen aanbiedt. Want in een pensioenregeling wordt de pensioenpremie gehaald uit het brutoloon.
Maakt het uit wie de pensioenpremie inlegt?

Het interessante is: voor de Belastingdienst maakt het niet uit of jij als werkgever de pensioenpremie betaalt of je werknemers. Alles gaat onbelast vanuit het brutoloon. Je kunt dus kijken naar een verplichte eigen bijdrage door de werknemer. Zij kunnen ook zelf de hoogte van hun vrijwillige inleg bepalen. Dit laatste komt veel voor bij start- en scale-ups. De werkgeversbijdrage aan het pensioen is bij zulke bedrijven vaak minimaal. Hun werknemers bepalen zelf hoeveel pensioen ze willen inleggen. Zij zijn dan zelf verantwoordelijk voor het regelen van een goed pensioen.

Hoe meer werknemers vrijwillig extra inleggen, hoe lager de sociale lasten voor jou als werkgever. En de werknemer? Die heeft natuurlijk ook een belastingvoordeel. Omdat hij geen inkomstenbelasting betaalt over zijn pensioeninleg.  

Klinkt interessant?

Lees over de voor- en nadelen van een pensioenregeling voor bedrijven die nog niet eerder een pensioenregeling hadden.
Of neem direct contact op 
Bespreek je mogelijkheden voor een pensioenregeling met een onafhankelijk pensioenadviseur. Of stel je vraag direct aan een pensioenspecialist.  Je bereikt ons via doenpensioen@asr.nl of telefonisch op werkdagen tussen 8.00 tot 17.30 uur op telefoonnummer (030) 278 95 70. We helpen je graag.

Meer verhalen over Doenpensioen