Ga naar de hoofdinhoud
Hardlopen in de winter

Hardlopen in de winter: zo haal je het beste uit je hardlooptraining

10 februari 2022

De winter is aangebroken! Jij laat je toch niet uit het veld slaan door een beetje kou? De heerlijk frisse lucht en het mooie winterse weer zijn dé motivatoren om te gaan hardlopen in de winter. Maar let wel op! Het is belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je de kou trotseert. In deze blog geven we tips zodat je helemaal klaar bent om die eerste stap buiten de deur (en je comfortzone) te zetten!

Jog snel naar:
Waarom is hardlopen in de winter goed voor je?

In de winter hardlopen verbetert je weerstand waardoor je minder snel ziek wordt én het is goed voor je immuunsysteem. Ook neem je de broodnodige vitamine D op die je in de winter minder binnenkrijgt. Verder hoeft je hart in de kou ook minder hard te werken, omdat je hartslag dan net wat lager is. Je houdt je training dan ook langer vol dan in de zomermaanden. Ren dus maar meteen naar buiten! Is hardlopen jouw goede voornemen? Lees hier hoe je je goede voornemens makkelijk volhoudt.

6 tips om hardlopen in de winter vol te houden

Buiten hardlopen in de winter kan koud zijn, maar met deze tips houd jij je hoofd koel tijdens het rennen. Lees hieronder onze tips voor een optimale hardlooptraining in de winter!

Tip 1. Trek hardloopkleding voor in de winter aan

Goede hardloopkleding is een must in de winter! Je wilt namelijk niet onderkoeld, maar ook niet oververhit raken. Kies daarom ademende sportkleding die je lichaamswarmte vasthoudt en zweet goed afvoert. Inspiratie nodig? Bekijk hieronder alle kleding die van pas komt tijdens het hardlopen in de winter! Zo ben je verzekerd van een goede outfit.

  • Reflecterend hesje: ben je een avondmens en voel je je het fitst na 18.00 uur? Dan is het een goede zet om een reflecterend hesje aan te doen. Je wilt natuurlijk veilig deelnemen aan het verkeer Draag bijvoorbeeld een hardloopvest met verlichting of een reflecterend hesje. 
  • Thermokleding: de juiste thermokleding voert zweet goed af. Zo word je niet nat en koud wanneer je afkoelt, en lijkt het net alsof je helemaal niet transpireert. Douchen na afloop is natuurlijk wel altijd aan te raden!
  • Fleecetrui: kies een fleecetrui die ademt en zweet opvangt. Zo voorkom je dat je lichaam te snel afkoelt waardoor je ziek wordt, en krijg je het nooit te koud!
  • Hardloopjas: ga voor een jasje dat zowel waterafstotend als winddicht is. Zo kom je altijd warm en droog terug van je hardlooptraining.
  • Sportlegging: kies de juiste dikte sportlegging voor de soort training die je gaat doen. Bij een intensieve training is een gemiddelde legging vaak al prima, maar als je wat langzamer rent, is een dikkere legging fijner.
  • Muts: houd ook je oren lekker warm en draag een fijne muts die goed blijft zitten! Er zijn ook speciale hardloopmutsen.
     
Tip 2. Zoek een hardloopbuddy

Wanneer je alleen sport, is de verleiding groter om je training over te slaan. Zeker als je ‘s morgens nog lekker in je warme bed ligt. Zoek daarom een hardloopbuddy en trotseer samen de kou! Maak afspraken over wanneer je samen gaat joggen. De verplichting die je dan aangaat, zeg je niet zo snel af. Bovendien is het ook nog eens gezellig en werkt een sportbuddy motiverend!  

Tip 3. Zorg voor de juiste ademhalingstechniek

In de winter is de lucht droger en kouder dan in andere seizoenen. Als je buiten gaat hardlopen, voel je daarom al snel de koude lucht op je longen slaan. Het beste is dan om door je neus in te ademen en door je mond uit te ademen. De lucht wordt dan beter opgewarmd in je lichaam, waardoor je minder last hebt van de kou!

Tip 4. Doe een goede warming-up voordat je gaat hardlopen

Koelen je spieren te snel af? Dan vergroot je de kans op blessures. Dit is zeker het geval als je gaat hardlopen in de winter. Daarom is het aan te raden om een goede warming-up voor je hardloopsessie te doen met bijvoorbeeld burpees of high knees. 

Een ander voordeel van een warming-up is dat je training net wat makkelijker gaat en dat je beter kan ademen. Je lichaam bereidt zich met een warming-up goed voor op de training. 

Tip 5. Pas je trainingstijden aan

Iedereen heeft een andere voorkeurstijd om op te sporten. In de winter kan het verleidelijk zijn om je hardlooptraining uit te stellen. Ga daarom ‘s ochtends vroeg, zodat je er meteen vanaf bent en niet eens de tijd hebt om te gaan twijfelen of je wel of niet gaat. 

Bonustip: ga eens een rondje hardlopen tijdens je lunchpauze!

Tip 6. Drink voldoende water

Je hartslag gaat omhoog, je lichaam wordt warmer en je gaat zweten. Allemaal duidelijke tekens dat je lichaam gezond is. Ook al is het koud, drink genoeg water om voldoende vocht binnen te krijgen. Neem dus altijd een flesje water mee als je gaat hardlopen. Zo verlaag je ook nog eens de kans op blessures en spierkrampen!

Ontdek dit hardloopschema voor beginners
Ga deze winter hardlopen met a.s.r. Vitality!

Verdien beloningen met het beweegprogramma van a.s.r. Vitality! Het werkt zo: door regelmatig te bewegen, verdien je Vitality Punten. Bijvoorbeeld met het aantal stappen dat jij tijdens het hardlopen zet of op basis van je verhoogde hartslag. Deze punten kun je inwisselen voor leuke week-, maand- en statusbeloningen in de Vitality webshop. Klinkt goed, toch?

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality