Ga naar de hoofdinhoud
Sportblessures voorkomen? Een makkie met deze 5 tips!

Sportblessures voorkomen? Een makkie met deze 5 tips!

17 juli 2020
Een zwakke enkel, een zeurende achillespees of stekende pijn in je knieën. Ook als je vanuit huis sport kan het zomaar gebeuren. Het zijn veelvoorkomende sportblessures, maar als je lekker aan het sporten bent is dat het laatste waar je op zit te wachten. De beste manieren om een (thuis)sportblessures te voorkomen? Die hebben wij voor jou op een rijtje gezet. Zo kan jij onbezorgd en fit doorgaan met je activiteiten! 

Onze Liselore ging in gesprek met Marcel Kremer, atletiektrainer en oud-fysiotherapeut. Hij legt uit hoe je sportblessures voorkomt. 
 Hoe ontstaan blessures? 

Sportblessures zijn blessures die zijn ontstaan tijdens het beoefenen van een sport. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gescheurde spieren, overbelasting of verdraaide pezen. Zo’n blessure kan plotseling ontstaan, zoals vaak bij contactsporten als voetbal of hockey gebeurt. Door een botsing en verzwikking kan je geblesseerd raken. 

Andere blessures sluipen er geleidelijk in, soms zelfs zonder dat je het door hebt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het dragen van slechte schoenen of door overbelasting. Of als je een oefening niet goed uitvoert doordat je niet de juiste apparatuur of begeleiding in huis hebt.

Voorkomen is beter dan genezen: 

5 tips om blessures te voorkomen 
Een ongeluk zit in een klein hoekje en een blessure valt dan ook niet altijd te voorkomen. Toch zijn er volgens Thuisarts een aantal maatregelen die je kunt nemen om een (sport)blessure te voorkomen.

  1. Warming up. Misschien wel de belangrijkste maatregel als het aankomt op het voorkomen van blessures: een goede warming-up. Als je net van een de bank of achter je werkplek vandaan komt, is je lichaam nog koud. Je spieren moet goed doorbloeden voordat je ze lekker aan het werk kan zetten. Een koffiezetapparaat moet ook altijd even opstarten toch? Dat is precies hetzelfde met je lichaam!

  2. Sporten geleidelijk opbouwen. Ongetraind een marathon lopen of uit het niets zware krachttraining gaan doen… Daar worden je spieren en pezen niet zo blij van. Natuurlijk is het goed dat je de motivatie hebt gevonden, maar probeer jouw schema geleidelijk op te bouwen. Zie je lichaam als een dieselmotor die even op gang kan komen. Voordat je het weet vreet jij kilometers!

  3. Gedoseerd sporten. Sporten en rusten gaan hand in hand bij een gezond sportschema. De belasting voor je gewrichten moet niet te veel worden: je wilt natuurlijk wel nog goed herstellen!

  4. Goede schoenen. Je schoenen dragen letterlijk je lichaam tijdens het sporten. Daarom is het heel belangrijk om goede schoenen te dragen. Ze vangen de klappen op en ondersteunen je lichaam waar nodig. 

  5. Cooling down. Tijdens het sporten heb je veel van je lichaam gevraagd. Neem de tijd voor een cooling down, dit voorkomt spierpijn en stijfheid de volgende dag. Loop bijvoorbeeld een rondje uit of doe wat rek- en strekoefeningen. Kleine moeite waar je veel profijt van gaat hebben!  
Verdien leuke cadeau’s met a.s.r Vitality

Of je nu helemaal blessurevrij bent of nog niet écht fit bent, punten verdienen voor Vitality kan altijd. Verhoog bijvoorbeeld je hartslag door simpele oefeningen of bedenk wat je wél nog kan doen. Op die manier blijf je lekker in beweging en word je beloond met leuke beloningen in de Vitality webshop.


Meer verhalen over a.s.r. Vitality