Wil jij graag een groen dak? Goed idee: een groen dak gaat lang mee, vermindert geluidsoverlast, werkt verkoelend in de zomer, vangt water op, en is ook nog goed voor de biodiversiteit. Waar moet je op letten bij aanschaf? Wij zetten het voor je op een rij.
Zoek goed uit wat een groen dak je kost. Dit is afhankelijk van wat je precies wil: een sedumdak met vetplanten, of een uitgebreide daktuin? Vraag offertes aan en check of je gemeente of waterschap subsidie geeft op groene daken. Dat kun je bekijken in de Groene Subsidiewijzer.
Een groen dak kan best zwaar worden. Het houdt namelijk water vast en geeft het langzaam weer af. Dat werkt fantastisch tegen wateroverlast: bij een zware regenbui kan het riool overbelast worden omdat betegelde tuinen geen water kunnen opnemen. Hoe zwaar het dak precies wordt, hangt af van of je kiest voor een sedumdak (dat meestal niet zo zwaar is) of een uitbundige daktuin (van honderden kilo’s per vierkante meter). Het minimale gewicht ligt rond de 45 kilo per m2.
Er zijn nog meer belangrijke punten. Bijvoorbeeld de ligging: heeft het platte dak overdag zon? Dat is een goede positie voor een groen dak. En hoe zit het met de kwaliteit van je dak: is de waterdichte laag op je dak bestand tegen een laag planten erop? En kan het isolatiemateriaal in je dak tegen gewicht dat erop drukt?
Een tip: als je een nieuwbouwwoning koopt, laat dan gelijk bij de bouw weten dat je een groen dak wil aanleggen. Dan kan daar rekening mee worden gehouden in de dakconstructie. Bij bestaande woningen kun je het beste een bouwtechnicus inschakelen om de constructie te laten beoordelen.
Denk je ook aan zonnepanelen? Dan is dat een perfecte combinatie naast een sedumdak. Of denk aan zonnepanelen op de zonzijde en een sedumdak op de andere zijde.
Heb je een hellend dak? Ook dan is een groen dak mogelijk.
Een groen (sedum) dak is op zich redelijk onderhoudsarm. Het is wel aan te raden, met name in de zomer, om je groene dak water te geven zodat het niet uitdroogt en af en toe te bemesten. Daarnaast is het goed om af en toe aanwaaiend zaaisel weg te plukken. Controleer ook jaarlijks de afvoer van je dak om verstoppingen te voorkomen.
We hebben het hier over een standaard sedum dak. Een groen dak met bijvoorbeeld naast sedum ook grassen en kruiden heeft irrigatie en meer onderhoud nodig.
Je kunt een groen dak verzekeren met een woonhuis- of met een inboedelverzekering. Wil je weten wat voor jou de beste keuze is? Vraag om advies aan je adviseur, die kan jouw situatie met je doornemen.
Wil je niets missen van Duurzaam Wonen met a.s.r.? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. Dan ontvang je elke maand tips in je mailbox hoe je duurzaam kunt wonen en energie besparen.