duurzamer wonen Duurzaam inrichten en verbouwen

Je woning duurzamer inrichten en verbouwen doe je zó!
Je woning op een duurzamere manier aanpakken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Of je nu denkt aan duurzamer inrichten of verbouwen, er zijn volop duurzame materialen waarmee jij een positief verschil kan maken. En denk vooral ook eens aan recyclen of duurzaam herstellen! We zetten verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje en geven je 8 tips waarmee je meteen aan de slag kan.
Meer over duurzaam wonen:
Tip 1: denk ook aan de mogelijkheden om minder ingrijpend te verbouwen
Voordat je jezelf vól in een verbouwing stort, is het goed om jezelf deze vraag te stellen: Moet het wel echt zo ingrijpend? Soms kun je met kleinere aanpassingen hetzelfde resultaat bereiken. Bijvoorbeeld door dingen (deels) op te knappen of te renoveren in plaats van alles meteen groots aan te pakken en te vervangen. Dit kan jou niet alleen tijd en geld besparen, het is ook beter voor het milieu. Simpelweg omdat er minder nieuwe materialen nodig zijn. En waarschijnlijk zorg je hiermee ook nog eens voor minder afval.
Tip 2: hergebruik en recycle materialen
Ga je tóch voor een echte verbouwing, dan kun je ook overwegen om bij het verbouwen bestaande materialen te hergebruiken. Met wat creativiteit geef je oude deuren, vloeren of meubels een stijlvol tweede leven. Zo voorkom je verspilling en zorg je voor een unieke uitstraling in je interieur. En ook in je verdere inrichting kun je met hergebruikte items de mooiste resultaten bereiken. Denk bijvoorbeeld aan een mooie klassieke kast, een vintage lamp of een opnieuw gestoffeerde designbank. Geef je creativiteit de ruimte!
Je huis duurzaam inrichten, hoe doe je dat?
Jet (49) is interieuradviseur. Ze helpt mensen hun huis duurzaam in te richten. “Het helpt al zo enorm om niet met iedere nieuwe trend mee te waaien.”
Tip 3: kies voor duurzamere materialen
Kun je geen bestaande materialen hergebruiken, kies dan voor materialen die een lagere impact hebben op het milieu. Hierbij kun je denken aan gerecycled hout, maar bijvoorbeeld ook aan andere duurzamere producten, zoals bamboe. Dit vermindert zowel het gebruik van nieuwe grondstoffen als de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van bouwmaterialen.
Tip 4: repareer wat mogelijk is
Herstellen is beter dan vervangen. Schade herstellen is namelijk meestal duurzamer: je verbruikt minder energie én je hoeft minder weg te gooien. Herstelbedrijven met het GroenGedaan! keurmerk kunnen je hierbij helpen, op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier. Je kunt er ook voor kiezen om schade zelf te herstellen.
Hier lees je alles over de mogelijkheden en kun je meteen zien welke duurzame herstelbedrijven er in jouw buurt voor je klaar staan:
Tip 5: schilder met natuurlijke en niet-giftige verf
Veel verfsoorten bevatten schadelijke chemicaliën die de luchtkwaliteit in huis kunnen beïnvloeden. Gebruik daarom verf op waterbasis of natuurlijke verfsoorten zonder schadelijke stoffen. Deze verfsoorten zijn beter voor het milieu en je gezondheid.
Tip 6: gebruik slimme technologie voor je woning
Door handig gebruik te maken van moderne technologie kun je het energieverbruik van je woning verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan thermostaten die automatisch de temperatuur aanpassen, of aan slimme verlichting die je kan bedienen met je telefoon. Er bestaan ook slimme sensoren die het gebruik van energie in je huis in je gaten houden!
Tip 7: Bereid een verbouwing zorgvuldig voor
Een doordachte planning kan helpen om de duur van de verbouwing te verkorten en om verspilling zoveel mogelijk te voorkomen. Door in de juiste volgorde te werken en materialen efficiënt te gebruiken, kun je kosten én afval verminderen.
Tip 8: Lever je bouwafval gescheiden in
Het scheiden van je bouwafval is een eenvoudige manier om duurzamer te verbouwen. Als je materialen zoals hout, metaal, glas en plastic apart inlevert, kunnen ze gemakkelijker hergebruikt worden. Zo verminder je de hoeveelheid afval die naar de vuilstort gaat. En je draagt hiermee ook bij aan de circulaire economie, waarin materialen opnieuw gebruikt worden in nieuwe toepassingen.
Bonustip: vergeet niet om je gestegen woningwaarde mee te verzekeren!
Door een verbouwing stijgt meestal ook de waarde van je woning. Vergeet dan niet de woningwaarde aan te laten passen in de polis van je woonhuisverzekering. Zo zorg je dat het verzekerde bedrag ook met de waarde mee omhoog gaat.
Meer over duurzamer wonen
Een duurzamer huis levert je veel op. Je verhoogt je wooncomfort, je verlaagt je energierekening en je draagt bij aan het milieu. Het begint vaak met een tochtstrip en het kan eindigen met een sedumdak op je schuur. Óf een zonnepark met je buren. En er zijn speciale subsidies en leningen om je woning te verduurzamen.